Ο Οικολογικός μπαξές ενός παιδιού |Μέρος 2ο

0
31

Της Μένης Χατζηπαναγιώτου

Επειδή είναι πολύ ευχάριστο να μοιράζεσαι την ομορφιά της φύσης με τα παιδιά, αποφασίσαμε μέσα από αυτό το μυθιστόρημα να κάνουμε κατανοητές σ’ αυτά, βασικές αρχές της καλλιέργειας της γης καθοδηγώντας τα βήμα – βήμα στην δημιουργία ενός οικολογικού μπαξέ.

Μια πολύ «νόστιμη» και «υγιεινή» δραστηριότητα για τα παιδιά.

Κολατσιό στο οικολογικό αγρόκτημα

Ήταν μια χειμωνιάτικη μέρος όταν η Μαργαρίτα κάνοντας βόλτα με το ποδήλατο βρέθηκε έξω από ένα όμορφο αγρόκτημα όπου δύο κοριτσάκια η Μυρτώ και η Αιμιλία λίγο μεγαλύτερά της γύρω στα 8 έπαιζαν χαρούμενα.

Τα παιδιά είχαν γνωριστεί πριν από μερικές μέρες καθώς η Μαργαρίτα με τους γονείς της, μετακόμιζαν στο παλιό πέτρινο σπίτι που βρισκόταν λίγο πιο κάτω. Έπιασαν κουβέντα και την κάλεσαν μέσα για κολατσιό. Η μικρούλα τις ακολούθησε ευχαρίστως.

Τα παιδιά πήγαν στην κουζίνα όπου ο κύριος – Ηρακλής, ο πατέρας των κοριτσιών, ετοίμαζε σάντουιτς. Τα μοιράστηκαν και άρχισαν να τρώνε.

“Μ!!! τι νόστιμο που είναι”, είπε η Μαργαρίτα, “θα ‘θελα να ‘τρωγα κάθε μέρα απ’ αυτό, από που το πήρατε;”
“Χμ…” είπε ο κύριος Ηρακλής “σχεδόν όλα προέρχονται από τον μπαξέ μας εκτός από το αλεύρι για τα ψωμάκια, που το παίρνουμε από το παζάρι των οικολογικών προϊόντων. Αυτό γίνεται κάθε Πέμπτη στο κέντρο”.

“Οικολογικά προϊόντα!!! Τι είναι αυτά;” ρώτησε η Μαργαρίτα.

Η Μυρτώ και η Αιμιλία άρχισαν συγχρόνως να εξηγούν ότι: “οικολογικά προϊόντα είναι αυτά που γίνονται μόνο με τη βοήθεια της φύσης χωρίς κακές ουσίες που βλάπτουν τη γη και…”

“Σιγά – σιγά”, λέει ο κύριος – Ηρακλής “μια – μια και να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά”. Άρχισε λοιπόν να εξηγεί ότι όταν η φύση έκανε τη γη, είχε έναν κανόνα που έλεγε πως οτιδήποτε ζει πάνω σ’ αυτήν θα τρέφει κάτι άλλο. Έτσι όταν θα πέφτουν τα φύλλα των δέντρων θα λιπαίνουν το γρασίδι. Όταν οι αγελάδες θα βόσκουν στο γρασίδι θα το λιπαίνουν με την κοπριά τους και πεθαίνοντας οι γερασμένες αγελάδες θα γίνουν με τη σειρά τους τροφή για το γρασίδι και πάει λέγοντας. “Κατάλαβες Μαργαρίτα;”

“Ναι αλλά τι σχέση έχει αυτό μ’ αυτά που τρώμε τώρα” και κοίταζε όλο απορία τις φίλες της. “Ναι είναι λίγο μπερδεμένο”, απάντησε ο κύριος Ηρακλής “θα σου μιλήσουμε για το βιολογικό μπαξέ τότε θα καταλάβεις και ίσως αποφασίσετε και τρεις να καλλιεργήσετε ένα δικό σας δίπολα στον μεγάλο, τι λέτε γι’ αυτό”;
“Ναι!!! ναι!!” απάντησαν και τα τρία παιδιά ενθουσιασμένα.

Έτσι την ώρα του κολατσιού, εκείνο το Σαββατιάτικο πρωινό του Γενάρη πάρθηκε η απόφαση από τη μικρή παρέα να καλλιεργήσουν τον δικό τους βιολογικό μπαξέ.

baxes1

Σχετικά με το έδαφος

Όταν γεννήθηκε η γη μας 1 εκατ. χρόνια πριν δεν υπήρχε έδαφος, μόνο βράχια και άμμος με χαλίκια και βροχές και πέφτοντας πάνω στα βράχια και άμμος με χαλίκια και λίγες σκόρπιες πέτρες. Τότε ήρθαν τα σύννεφα και βροχές και πέφτοντας πάνω στα βράχια σιγά – σιγά τα διέβρωσαν και τα έκαναν λάσπη (ιλύ και άργιλο). Αλλά δεν υπήρχε ακόμη ζωή. Τότε σαν από θαύμα στις ακτές ενώθηκαν χημικές ουσίες μεταξύ τους και σχημάτισαν μικροοργανισμούς, τα βακτήρια. Αυτά ήταν πολύ πεινασμένα και έτρωγαν ανόργανα στοιχεία που έβρισκαν στη λάσπη όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό και άλλα, όπως εμείς τρώμε το καθημερινό μας φαγητό.

Μια μέρα ένα μικρό βακτήριο είπε σ’ ένα άλλο: “Έλα να δοκιμάσουμε λίγο άζωτο από τον αέρα για να μεγαλώσουμε και γίνουμε φυτά”. Το έκαναν και στη γη μας εμφανίστηκαν μικρά φυτά. Αυτά σιγά – σιγά εξελίχτηκαν και έγιναν μεγαλύτερα φυτά.

Σ’ αυτό το σημείο είπε η φύση: “Όταν θα πεθαίνουν τα φυτά θα συνδυάζονται με την άμμο την ίλυ και την άργιλο και να σχηματίζουν το έδαφος”.

Έτσι προήλθε το έδαφος.

Το γόνιμο έδαφος περιέχει πάντα οργανική ύλη όπως επίσης άμμο – ίλυ – άργιλο και ανόργανα στοιχεία. Και το γόνιμο έδαφος είναι γεμάτο με μικροσκοπικά βακτήρια σαν αυτά που το βοήθησαν τότε να σχηματιστεί.

Σε 10 γόνιμου εδάφους υπάρχουν περίπου 4.000.000.000.000.000 μικροοργανισμοί (βακτήρια του εδάφους), που βοηθούν τα φυτά του κήπου να τραφούν.

Έτσι είναι ένα γόνιμο έδαφος. Αυτό είναι που κάνει τον μπαξέ βιολογικό.

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας