Ακούω και βλέπω ανθρώπους που εργάζονται και αγωνιούν για μικρούς και μεγάλους στόχους στους, καθημερινούς ή μακροπρόθεσμους. Επίσης εργάζομαι με ανθρώπους που δυσκολεύονται να βάλουν στόχους, ή δεν ξέρουν ποιος στόχος είναι καλός γι αυτούς… Και εδώ θέλω να σας πω μερικά πράγματα που ίσως σας δώσουν μια διαφορετική οπτική, για να μην αυτομαστιγώνεστε και να μην αγχώνεστε!

 

αρχικά, είμαστε όλοι εν δυνάμει δημιουργοί της πραγματικότητάς μας, άσχετα αν κάποιοι το γνωρίζουν ή όχι και άσχετα αν κάποιοι το κάνουν συνειδητά ή όχι.

Θέτοντας στόχους προς υλοποίηση και μπαίνοντας στην δράση γι αυτούς, δημιουργούμε. Το μαγείρεμα, μια συζήτηση με έναν φίλο, ένα επαγγελματικό τηλεφώνημα, μια πληρωμή σε κάποιον, μια αγορά, είναι όλα καθημερινές πραγματικότητες που δημιουργούμε εμείς, ανάλογα με αυτό που είμαστε κάθε φορά. Μικροί και μεγάλοι στόχοι…. «Να έχω, να φτιάξω, να αποκτήσω, να καλύψω τελικά όσες πιο πολλές ανάγκες γίνεται για να νιώθω καλά, ήρεμα χαρούμενος-η».

Είναι πράγματι όμως έτσι; Οι ανάγκες δεν τελειώνουν ποτέ και μάλιστα συνεχώς προστίθενται στην λίστα μας όλο και καινούριες. Κενά που πρέπει να καλυφθούν για να νιώσουμε πληρότητα και γαλήνη, αλλά η γαλήνη και η πληρότητα όλο μας ξεφεύγουν… Γιατί;

Γιατί αγνοούμε μια συμπαντική εξίσωση που μας μάθανε να την λειτουργούμε διαστρεβλωμένα, ανάποδα: ΕΧΩ=ΚΑΝΩ=ΝΙΩΘΩ=ΕΙΜΑΙ.

Π.χ.:  Έχω έναν καλό σύντροφο, άρα κάνω πολλά όμορφα πράγματα μαζί του, άρα νιώθω χαρά και αγάπη, άρα είμαι ευτυχισμένη, ευγνώμων, πλήρης κλπ. Ή και αλλιώς, π.χ. Έχω έναν κακό σύντροφο, άρα κάνω πολλούς τσακωμούς μαζί του, άρα νιώθω λύπη και απογοήτευση, άρα είμαι δυστυχισμένη, θυμωμένη, κενή κλπ. Σε αυτή την εξίσωση ξεκινάνε οι δράσεις μας απ’ έξω, από το τι έχουμε ή λαμβάνουμε, για να καταλήξουμε στο τι είμαστε τελικά.

Η σωστή σειρά είναι ανάποδα: ΕΙΜΑΙ=ΝΙΩΘΩ=ΚΑΝΩ=ΕΧΩ.

Η δράση ξεκινά από μέσα μου, από το τι είμαι ήδη εγώ, από το τι έχω ήδη μέσα μου. Με τα εσωτερικά μου εφόδια ή αδυναμίες είναι που νιώθω τα ανάλογα συναισθήματα και άρα μπαίνω σε ανάλογες δράσεις. Αυτές οι δράσεις είναι που με φέρνουν σε αποτέλεσμα που συνάδει με αυτό που είμαι και όχι αντίστροφα. Π.χ.: Είμαι ευγνώμων και πλήρης με όσα ήδη έχω, έτσι νιώθω αγάπη και χαρά προς τον εαυτό μου και προς τους άλλους, άρα κάνω πράγματα που με εκφράζουν και μου αξίζουν, έτσι έλκω έναν καλό σύντροφο και έχω μια όμορφη συντροφική ζωή.

Ο στόχος λοιπόν δεν είναι προς τα έξω, αλλά προς τα μέσα! Ο στόχος δεν είναι να έχω για να είμαι, αλλά να είμαι για να έχω! Ο στόχος είναι πάντα ο εαυτός!

Ο καλύτερος φίλος και ο χειρότερος σαμποτέρ που όμως χρειάζεται να δεις και να αναγνωρίσεις. Γιατί αν δεν το κάνεις αυτό, θα αναρωτιέσαι μόνιμα γιατί δεν καταφέρνεις κάτι, γιατί σου ξεφεύγει κάτι, γιατί δεν αγαπιέσαι όσο θες, γιατί κουράζεσαι τόσο πολύ… Μέσα σου είναι όλες οι βοήθειες, οι αλήθειες, τα αυτοσαμποτάζ, οι τρικλοποδιές σου. Αλλά αν δεν φτάσεις εκεί μέσα σου, πώς θα χρησιμοποιήσεις τις βοήθειες, πώς θα σταματήσεις τις τρικλοποδιές που σου βάζεις; Δεν λέω πως ευθύνεσαι για τα πάντα εσύ! Λέω πως έχεις το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης, γιατί ο εαυτός σου είναι δικός σου και μόνο εσύ έχεις πλήρη πρόσβαση εκεί.

Και πίστεψε πως η κάθε σου σχέση έξω, είναι ο καθρέφτης της σχέσης σου με τον εαυτό σου. Η κάθε σου επιτυχία έξω, είναι το πόσο νιώθεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις μέσα σου. Η κάθε δυσκολία σου έξω είναι πόσο δυσκολεύεις εσύ τον εαυτό σου με τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις. Αν νιώθεις πως κάνεις συνεχώς λάθος, δες πώς συμπεριφέρεσαι σε σένα. Και ο κατάλογος μακρύς…

Άρα ο στόχος είναι μια εσωτερική κατάκτηση, μια εσωτερική αναγνώριση και αναβάθμιση, για να μπορέσεις να αναβαθμίσεις και τα έξω σου.

Αν παρ’ όλα αυτά δεν έχεις τα ανάλογα πάλι αποτελέσματα, αναρωτήσου με το χέρι στην καρδιά, αν αυτό που επιθυμείς έρχεται μέσα από την δική σου βαθιά ύπαρξη, ή έχεις υιοθετήσει ασυνείδητα επιθυμίες άλλων… Αλλά και αυτό είναι ένας εσωτερικός στόχος που χρειάζεται να κατακτήσεις για να μην κουράζεσαι άδικα, να μην προσπαθείς μάταια προς μια κατεύθυνση που δεν είναι αληθινά δική σου προσδοκία.

Δες μέσα σου. Βρες το μέσα σου. Αγάπησε αυτό που είσαι, αποδέξου αυτό που σου συμβαίνει. Αν δεν περάσεις από αυτά τα στάδια, η αλλαγή που περιμένεις ή δεν θα έρχεται, ή θα καθυστερεί απελπιστικά πολύ. Το θέλεις αυτό;

Αν όχι, άλλαξε το μέσα σου! Συντονίσου με αυτό που θέλεις πραγματικά, αλλάζοντας πρώτα εσύ. Γίνε μέσα σου η αλλαγή που θέλεις να δεις έξω σου. Αν δεν ξέρεις πώς να το κάνεις αυτό, ζήτα βοήθεια από ανθρώπους που εργάζονται με την αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση. Θα είναι η καλύτερη και πιο κερδοφόρα επένδυση που θα έχεις κάνει ποτέ.

Η επένδυση στον εαυτό είναι ο πιο ιερός και ο πιο σημαντικός στόχος!

Δώσε χρόνο και νοιάξιμο σε σένα, δώσε αγάπη και χαρά σε σένα, δώσε βοήθεια και ώθηση σε σένα! Και αυτό θα αντανακλά προς τα έξω. Όπως θα λάμπει ο εαυτός σου δυνατός, πρόθυμος και αισιόδοξος, έτσι αντίστοιχα θα έλκει όμοιες ποιότητες και συμβατές με αυτό που είσαι.

Γνωρίζοντας το μέσα σου, έχεις έναν καλό χάρτη κατεύθυνσης για τον όποιο στόχο σου. Ξέρεις τα δυνατά και αδύναμα σημεία σου και προσαρμόζεις τις δράσεις σου ανάλογα. Έχεις μια αξιόπιστη πυξίδα που θα σε οδηγεί στα σωστά μονοπάτια χωρίς να χάνεσαι δεξιά και αριστερά. Έτσι ο όποιος στόχος σου θα είναι πιο προσβάσιμος και πιο εφικτός.

Υπάρχουν οι προσωπικοί και οι συλλογικοί στόχοι. Αλλά σε όποια δράση κι αν θες να μπεις προς κατάκτησή τους, ξεκίνα πρώτα από μέσα σου. Είναι η πιο υγιής και εποικοδομητική διαδικασία.

Άρα μην σπαταλιέσαι με το να ασχολείσαι τι είπε ο τάδε, τι έκανε ο δείνα… Οι καταστάσεις και οι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι. Και συ με αυτό που είσαι, έλκεις αντίστοιχα ομορφιές ή δυσκολίες. Δεν μπορείς και δεν έχεις δικαίωμα να έχεις ως στόχο σου να αλλάξεις κάποιον ή κάτι εκτός από σένα, εκτός κι αν είναι προς το συλλογικό καλό. Αυτοί που θέλουν να αλλάξουν προσωπικά, απευθύνονται σε αυτούς που εμπιστεύονται και τους το ζητούν. Αν δεν σου ζητείται, δεν μπορείς να μπεις στην διαδικασία να αλλάξεις κάποιον. Όσο κι αν το προσδοκάς να αλλάξει μια κατάσταση, δεν θα συμβεί με το να την κυνηγάς πεισματικά. Σταμάτα. Δες μέσα σου. Δες πού φέρεις εσύ ευθύνη και άλλαξε το ποσοστό αυτό που σου αντιστοιχεί. Αν και έτσι δεν σώζεται κάτι, φύγε. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά, στόχευσε μέσα σου να σε δεις. Οι συνθήκες αλλάζουν εκ των έσω!

Όσοι το έχουν κάνει, έχουν εκπλαγεί πολύ ευχάριστα με το πόσες υπεροχότητες ανακάλυψαν ή ξαναθυμήθηκαν. Βρήκαν πιο ουσιαστική χαρά. Αναγνώρισαν πολύ περισσότερο την αξία τους και το πόσο σημαντικός είναι τελικά ο στόχος προς τον εαυτό! Αυτό είναι απόλυτα εφικτό και για σένα! Μπες στον στόχο σου! Μπες σε σένα! Σου αξίζει και το μπορείς!

 

Newsletter εγγραφή

 

Νάνσυ Φωτοπούλου

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας