Δεν είναι μυστικό ότι η επικριτικότητα είναι βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη φύση. Κρίνουμε τον εαυτό μας, τις σκέψεις μας, την εμφάνιση και τα συναισθήματά μας. Και έπειτα, κρίνουμε τους άλλους για τις επιλογές τους, τις εμπειρίες και το παρελθόν τους. Έχουμε την τάση να κρίνουμε και να αναλύουμε συνεχώς κάθε πράξη προκειμένου να κατανοήσουμε τον κόσμο.

 

Η επικριτικότητα είναι ίσως η «καρδιά» της ρατσιστικής κοινωνίας που ζούμε. Σύμφωνα με τον Shaman Durek, σαμάνο και συγγραφέα του βιβλίου Spirit Hacking, όταν κρίνουμε τους άλλους βασιζόμαστε συνήθως σε ηθικές αξίες, αναπαράγοντας σκληρά στερεότυπα που έχουν εισχωρήσει βαθιά στην κουλτούρα μας. “Η επικριτικότητα μας τυφλώνει”, λέει. “Ποτέ δεν θα με δεις και δεν θα με γνωρίσεις επειδή το μόνο που θα βλέπεις είναι αυτό που σου υπαγορεύει το μυαλό σου με βάση τον κόσμο”.

Η επικριτικότητα είναι διάχυτη στην κοινωνία μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Σύμφωνα με τον Durek, ο πραγματικός λόγος που κρίνουμε τους άλλους είναι απλούστερος από ό,τι νομίζουμε και χρειάζεται απλά λίγο περισσότερη δουλειά και πρόθεση να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας από τον φαύλο κύκλο.

Γιατί κρίνουμε τους άλλους;

Σύμφωνα με τον Durek, η επικριτικότητα είναι απλώς μία αντίδραση στο φόβο. Η επικριτικότητα είναι ο μηχανισμός προστασίας μας“, λέει. “Έτσι, δεν χρειάζεται να αναμιχθούμε με το άγνωστο”. Όταν δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για κάποιον, το ένστικτό μας μας υπαγορεύει να φοβόμαστε παρά να προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα για τους ίδιους και το παρελθόν τους.

Δεν είναι πως έχουμε καθ’ αυτό κακές προθέσεις. Πολύ περισσότερο, αυτή η αποστροφή έχει εμποτίσει τον πολιτισμό μας σχεδόν από πάντα. “Συμπεριφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο επειδή δεν έχουμε αποκτήσει συναισθηματική νοημοσύνη κατά την ανατροφή μας”, εξηγεί ο Durek. “Έτσι δεν εμπλεκόμαστε με πράγματα που μας τρομάζουν και δεν μαθαίνουμε από ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουμε”.

Διαβάστε ακόμη: Πώς μπορεί η κοινωνική δικαιοσύνη να μας κάνει πιο ευτυχισμένους

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Χρειάζεται συνειδητή δράση για να ξεπεράσουμε την βαθιά ριζωμένη τάση μας να κρίνουμε τους άλλους. Το πρώτο βήμα είναι η μόρφωση. Μελετήστε τις πηγές που έχετε στη διάθεσή σας και μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις.

“Πρέπει να συνδυάσουμε την συζήτηση και την μόρφωση και να ρωτήσουμε τους άλλους πληροφορίες για όσα μας φαίνονται άγνωστα”, υποστηρίζει ο Durek.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον Durek είναι να αποβάλλουμε την ιδέα της ντροπής, της προσβολής και της ταμπελοποίησης. Όπως υποστηρίζει, κάθε σύστημα έχει σχεδιαστεί για να μας κρατά διχασμένους, σε αντιπαλότητα με τους άλλους ώστε να συνεχίζει να διατηρεί τις περιθωριοποιημένες ομάδες σε καταστολή. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Το συμπέρασμα;

Προκειμένου να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας από την τάση να κρίνουμε τους άλλους, είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε το άγνωστο με ειλικρινή περιέργεια και όχι με φόβο. Πρέπει να νιώθουμε άνετα όταν ρωτάμε τους ανθρώπους για την κουλτούρα τους και δεν πρέπει να διαιωνίζουμε την ντροπή και την ενοχή. Ο ρατσισμός που έχει ριζώσει βαθιά μέσα μας ευδοκιμεί όταν δίνουμε έδαφος σε τέτοια αρνητικά συναισθήματα. Όμως, όπως επισημαίνει ο Durek, “Είμαστε αρκετά ευφυείς ώστε να δώσουμε έδαφος στην αγάπη, ανεξάρτητα με αυτά που βλέπουμε και ακούμε”.

Του Jason Wachob

Πηγή: www.mindbodygreen.com

 

Newsletter εγγραφή

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας