Ο ψύχραιμος νους

0
305

Της Έλενας Έρα

O

σο εμβαθύνεις στο μονοπάτι της πνευματικής σου αναζήτησης, τόσο περισσότερο έλκεσαι από τη σιωπή. Είναι ο τρόπος του απλά να είσαι, παρατηρώντας το νου και τη ζωή όπως εκδηλώνονται, χωρίς να έχεις την ανάγκη να βάζεις υπότιτλους σε ό,τι συμβαίνει ή αισθάνεσαι. Το εγώ μοιάζει με μια αχνή φωνή στο βάθος και η ψυχή σου έχει ανοιχτεί στην μαγεία του Σύμπαντος μέσα σου.

Επειδή δεν ταυτίζεσαι με το δράμα και είσαι ο ψύχραιμος νους, πολλοί θεωρούν πως είσαι ο εαυτούλης σου ή δεν νοιάζεσαι ή είσαι στον κόσμο σου. Αντιθέτως, ένας ψύχραιμος νους μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικότερα καθώς έχει διαύγεια και μια ποιότητα αντίληψης για ό,τι συμβαίνει πολύ πιο διευρυμένη.

Ένας άνθρωπος που ζει στο δράμα, δεν μπορεί να κατανοήσει την ευλογία του ψύχραιμου νου. Είναι κάτι που μάλλον τον κάνει να αισθάνεται άβολα παρά όμορφα. Όσο ο άνθρωπος καθορίζεται από το δράμα, τόσο περισσότερο δεν θέλει να του το πάρουν. Ο ψύχραιμος νους δεν πιέζει καταστάσεις ούτε επιβάλει κάποια άποψη… απλά παρατηρεί βλέποντας τα πάντα άξια αγάπης.

Ο ψύχραιμος νους  μοιάζει με μια λίμνη με ατάραχα νερά όπου μπορείς να δεις καθαρά κάθε λεπτομέρεια του βυθού σε όλα τα βάθη της. Καθρεφτίζει το φεγγάρι, τα αστέρια, το Σύμπαν. Ακόμη κι αν μια πέτρα πέσει στη λίμνη, τα νερά άμεσα θα γαληνεύσουν ξανά. Κάθε πέτρα είναι και μια εμπειρία και ο ψύχραιμος νους την καλωσορίζει ως μέρος της λίμνης. Ακόμη κι αν πετάξεις στη λίμνη τον μεγαλύτερο βράχο, πάλι θα γίνει μέρος της λίμνης… ο ψύχραιμος νους υποδέχεται με χαμόγελο τη ζωή και τις αλλαγές που φέρνει όπως ακριβώς εκδηλώνονται.

Είναι λίγοι εκείνοι που πραγματικά ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ψύχραιμο νου. Ο άνθρωπος πρέπει να θέλει να αφήσει το δράμα και το πονοσώμα, να μάθει να έχει απλές συνήθειες και να σταματήσει δραστηριότητες που ταΐζουν το εγώ. Πρέπει να  θέλει να αλλάξει και να έχει ζήλο για τη διαδικασία.

Ο ψύχραιμος νους είναι το αποτέλεσμα της υπέρβασης του εγώ. Ο άνθρωπος που το έχει καταφέρει, βιώνει μια εσωτερική χαρά κι ας μην φαίνεται. Ένας άνθρωπος που δεν ταυτίζεται με το δράμα, εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο του πάνω στη σκηνή του θεάτρου της ζωής αλλά έχει 100% την αντίληψη πως δεν είναι ο ρόλος.

Όταν οι αισθήσεις εσωτερικεύονται, αποκαλύπτεται ένα Σύμπαν γεμάτο πληροφόρηση και έμπνευση.

Με αγάπη,
Έλενα

Πηγή: www.elenaera.com/gr

 

Newsletter εγγραφή

 

Έλενα Έρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας