Της Βασιλείας Θεοδωρίδου

Το εξωτερικό στρώμα του δέρματος είναι η επιδερμίδα και αποτελείται από 5-6 στρώματα. Η κεράτινη στοιβάδα είναι το στρώμα που βλέπουμε. Η βλαστική στοιβάδα είναι η κατώτερη στοιβάδα. Η κεράτινη στοιβάδα  έχει έναν όξινο ‘μανδύα’ με pH 4,5 – 6 ανάλογα με την περιοχή του σώματος.  Ο όξινος ‘μανδύας’ της επιδερμίδας βοηθάει στη διαδικασία διατήρησης της χλωρίδας (βακτηρίδια και μύκητες του δέρματος) υπό έλεγχο.

Το δέρμα έχει ένα δικό του ολοκληρωμένο μηχανισμό ενυδάτωσης και διατήρησης του pH.  Μέρος αυτού του μηχανισμού είναι και οι αδένες που βρίσκονται στο δέρμα. Οι αδένες χωρίζονται σε σμηγματογόνους και ιδρωτοποιούς.

Οι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται στους μικρούς θύλακες των τριχών. Εκκρίνουν σμήγμα, μια πλούσια σε λιπίδια ελαιώδη ουσία, που παίζει σημαντικό ρόλο στην περιεκτικότητα σε υγρασία και διατήρηση του όξινου μανδύα της επιδερμίδας.

Οι ιδρωτοποιοί αδένες αποτελούν έναν από τους μηχανισμούς θερμορύθμισης του οργανισμού μας. Μέσω των ιδρωτοποιών αδένων εκκρίνεται νερό, ουρία (urea), εστέρας γαλακτικού οξέος (lactate) και άλλα μικρά μόρια.  Ο ιδρώτας έχει pH 4,5 με 5,5.  Η ουρία δρα ως διυγραντική ουσία για να αυξήσει την υγρασία της επιδερμίδας, ο εστέρας γαλακτικού οξέος λειτουργεί ελέγχοντας την απολέπιση του χορίου.

Όταν αναφερόμαστε στον όξινο ‘μανδύα’, εννοούμε το pH της επιφάνειας του δέρματος.  Η σύνθεση των εκκρίσεων από τους αδένες είναι ελαφρώς όξινη.

Το κανονικό pH της επιδερμίδας μας είναι περίπου στο 5,5, που σημαίνει λίγο πιο όξινο από αυτό του γάλακτος. Αυτός ο βαθμός pH κάνει το δέρμα μας να είναι στα καλύτερά του! Ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε προϊόντα περιποίησης με διαφορετικό pH, το δέρμα μας θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει το βαθμό του 5,5. Τι συμβαίνει όμως όταν χάνεται αυτή η ισορροπία;

Το δέρμα μας παράγει συνεχώς φυσικές εκκρίσεις, όπως η λιπαρότητα, ο ιδρώτας και τα λεμφικά υγρά, οι οποίες αποτελούν τρόπους άμυνας και προστασίας. Όταν διαταράσσουμε αυτόν το μηχανισμό, κυρίως με λάθος προϊόντα περιποίησης, το σώμα μας μπαίνει σε φάση επούλωσης.

Ο συχνότερος τρόπος να “χαλάσουμε” το pH του δέρματός μας είναι τα καθαριστικά σαπούνια, ειδικά όσα υποστηρίζουν ότι είναι για λιπαρά δέρματα. Επίσης, όταν η επιδερμίδα χάνει την ισορροπία της, χάνει και τη δυνατότητα να απορροφήσει τα θρεπτικά στοιχεία των προϊόντων περιποίησης, όπως serums και κρέμες, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εμφανίσει έντονη λιπαρότητα, ξηροδερμία, δερματίτιδα κ.λ.π.

Καλό θα ήταν να θεωρούμε το δέρμα μας, όπως και είναι, ένα από τα βασικά αμυντικά μας όργανα. Γι’ αυτό, θα ήταν επίσης καλό να το φροντίζουμε και να συμβάλλουμε στη διατήρηση της ισορροπίας του, ώστε να είναι κι αυτό, με τη σειρά του, ικανό να παίζει καθημερινά το ρόλο του, στην διατήρηση της υγείας του οργανισμού μας. Είναι τόσο σημαντικό, όσο και η τροφή που επιλέγουμε. Είναι τρόπος ζωής και όχι μία τυχαία επιλογή μιας όποιας κρέμας ή γαλακτώματος.

Ο ρόλος του pH του Δέρματος

Pachamama

Τα εργαστήρια Pachamama προέκυψαν μέσα από την εμπειρία και τα βιώματα μας, με την επαφή μας με τους ανθρώπους που επιλέγουν να μπουν στο κατάστημά μας Μελία.
Ανεξάρτητα από το πού και το πότε, από τις ώρα ή τις μέρες που μπορεί να διαρκέσει, ένα εργαστήρι Pachamama μπορεί να σας μεταφέρει σε ένα κόσμο καινούργιο μα και γνώριμο. Μαζί θα μαθαίνουμε όλα εκείνα που μας χρειάζονται, ώστε να κάνουμε τη ζωή μας, εύκολη, ήρεμη και ξεκούραστη. Μικρά μυστικά και μεγάλες αλήθειες, αυτά θα λέμε…
Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Pachamama

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ζώντας σαν ξωτικό

Σχολιάστε

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας