Ο βελονισμός μπορεί να είναι μια αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία στην αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες (PTSD) που σχετίζεται με μια φυσική καταστροφή.

 

Αυτό αποκαλύπτει νέα ιταλική έρευνα που διενεργήθηκε με δείγμα θύματα του σεισμού των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αματρίτσε της κεντρικής Ιταλίας τον Αύγουστο του 2016 με αποτέλεσμα 300 άνθρωποι να πεθάνουν και 30.000 να μείνουν άστεγοι.

Οι σεισμοί είναι μια απρόβλεπτη φυσική καταστροφή που μπορεί να οδηγήσει έναν ολόκληρο λαό στην απογοήτευση και να προκαλέσει έντονο μετατραυματικό στρες στους επιζώντες του.

Ο βελονισμός είναι μια θεραπεία της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής που περιλαμβάνει την τοποθέτηση λεπτών βελόνων σε διάφορα σημεία του σώματος τα οποία είναι καθορισμένα για κάθε ασθένεια. Τα σημεία αυτά αντιστοιχούν σε περιοχές που μεταφέρουν μηνύματα συγκεκριμένων νεύρων – νευροτόμια στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του ανθρώπου και προκαλούν μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού.

Οι τρέχουσες θεραπείες για το μετατραυματικό στρες περιλαμβάνουν Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) και διαλογισμό. Ωστόσο πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται καλά στα παραπάνω λόγω των αντιδράσεων που έχουν από τα αρνητικά τους συναισθήματα και τις παρενέργειες από τα φάρμακα. Αυτό εξηγούν οι Ιταλοί επιστήμονες των ιατρικών ενώσεων Lombard Association of Medical Acupuncturists (ALMA) και Acupuncture in the World (AGOM) που μετείχαν στην έρευνα για τον βελονισμό.

Οι θεραπείες με τον βελονισμό στους επιζώντες του σεισμού στο Αμαρίτσε έγιναν από ιατρούς με εμπειρία τουλάχιστον 13 ετών στην συγκεκριμένη μέθοδο. Κάθε επιζών έκανε τέσσερις θεραπείες βελονισμού από 20 λεπτά η καθεμία σε διαδοχικέβελονισμς μέρες για 5 εβδομάδες το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2016.

Πριν το ξεκίνημα της θεραπείας το 68% των συμμετεχόντων είχε δηλώσει ότι υπέφερε από σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που συνδέονται με το μετατραυματικό στρες. Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης θεραπείας για το ίδιο ποσοστό τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχολογικά συμπτώματα είχαν υποχωρήσει σημαντικά. Τα σημεία που τοποθετήθηκαν με μεγαλύτερη συχνότητα οι βελόνες ήταν τα νεφρά (13%), το παχύ έντερο (12%), η σπλήνα (12%) και η χοληδόχος κύστη (10%).

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Medical Acupuncture.

Πηγή: psychcentral.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το δικό οσυ Βίωμα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας