Της Κρυσταλλίας Καραΐσκου

Η ελληνική και μεσογειακή κουζίνα και η διεθνής, αν θέλετε, έχει άπειρες επιλογές για ένα υγιεινό πιάτο, φαγητό, γλυκό και ρόφημα.

Ευτυχώς καταγόμαστε ακόμη από μια χώρα που οι μαμάδες μας μαγειρεύουν, που οι γιαγιάδες μας μαγειρεύουν και που οι τσελεμεντέδες, αν ψάξουμε λίγο, θα βρεθούν σε κάποιο συρτάρι του σπιτιού μας ή του πατρικού μας ή της γιαγιάς μας ή ενός βιβλιοπωλείου.

Αν ακόμα δεν είστε χορτοφάγος ή βίγκαν, σας προτείνω να επιλέξετε την τροφή σας από μικρές μονάδες παραγωγής, που οι συνθήκες που εκτρέφονται τα ζώα είναι αυτές που τους αρμόζουν, που οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί δείχνουν έμπρακτα τον σεβασμό τους προς αυτά αλλά και προς εμάς τους ίδιους.

Επιλέξτε επαγγελματίες που γνωρίζουν τι αντίκτυπο έχει στην υγεία του ζώου άρα και στην δική μας η ποιότητα της τροφής του, πόσο σημαντική είναι η φροντίδα που θα του προσφέρει και το ενδιαφέρον που θα του δείξει, ποιες είναι οι συνθήκες υγιεινής που τηρούνται στο χώρο τους και στην επιχείρησή τους, έτσι ώστε να αναπτύξει αρχικά αυτό και κατ’ επέκταση εμείς έναν υγιή οργανισμό. Γιατί αυτό που θα φάει το ζώο και αυτό που θα νιώθει κατά την περίοδο εκτροφής του, μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στο πιάτο μας, είναι ακριβώς αυτό που θα φάμε και εμείς (κατ’ επέκταση της διατροφικής αλυσίδας).

Φροντίστε  οι άνθρωποι από τους οποίους προμηθεύεστε το κρέας σας ή το όποιο ζωικό παράγωγο να είναι όσο το δυνατόν πιο συνειδητοί σε όλο αυτό. Και αυτό αφορά κάθε τροφή, είτε είναι ζωική, είτε είναι φυτική.

Βρείτε λίγο χρόνο και δείτε στο διαδίκτυο πως φτάνει στο πιάτο μας ένα κομμάτι κρέας ή τα παράγωγά του, αυγά, τυρί, γάλα κοκ. Δείτε τι γίνεται στις καλλιέργειες λαχανικών, οπωροκηπευτικών, φυτικής τροφής. Το διαδίκτυο μας δίνει πλέον την δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στην αλήθεια για το τι βάζουμε στο πιάτο μας και στο ποτήρι μας.

Χρειάζεται μια βαθιά ανάσα για να την δείτε διότι οι εικόνες είναι σκληρές. Αλλά μετά από αυτό μην φτάσετε σε απόγνωση.

Επίσης, ψάξτε να βρείτε ανθρώπους – επαγγελματίες που καλλιεργούν τις φυτικές τροφές με γνώμονα τον σεβασμό προς τον άνθρωπο και την καλή υγεία του. Ανθρώπους επαγγελματίες που γνωρίζουν.

Δυστυχώς την κατάσταση στην βιομηχανία και στον κλάδο τροφής λίγο πολύ την ξέρουμε όλοι. Ραντίζουν; Και αν ναι με τι; Και το διπλανό χωράφι, ραντίζεται; Δίνουν ορμόνες στα ζώα κατά την διάρκεια της εκτροφής; Τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής; Και ούτω καθεξής.

Ερωτήματα θα προκύπτουν πάντα και την αλήθεια λίγο πολύ την ξέρουμε! Ευτυχώς όμως υπάρχουν και αρκετοί επαγγελματίες που έχουν αρχίσει να δίνουν βαρύτητα και σημασία σε όλο αυτό, δηλαδή στην ουσιαστική ποιότητα της τροφής και πώς αυτό επιτυγχάνεται!

Επιλέξτε ό,τι πιο αγνό, ό,τι με τη λιγότερη βλαβερή χημεία, ό,τι παράγεται με την περισσότερη φροντίδα και συνειδητή επιλογή την μεγιστοποίηση της υγείας των ανθρώπων μέσα από την τροφή τους. Αυτό κάνουμε και στη Μελικρήνη. Και εδώ υπάρχουν λύσεις.

Βρείτε μικρούς και μικρομεσαίους ενσυνείδητους παραγωγούς – επιχειρηματίες και επιλέξτε από αυτούς την τροφή σας και μαγειρέψτε το φαγητό σας ή επιλέξτε να φάτε κάτι «καλό» απ’ έξω, κάτι ποιοτικό και νόστιμο.

Προμηθευτείτε τα όσπρια και τα λαχανικά σας από επιχειρήσεις όπως βιολογικές λαϊκές, τοπικές επιχειρήσεις, διαδικτυακές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, μανάβικα και σούπερ μάρκετ που δείχνουν κατανόηση προς τον άνθρωπο και τις διατροφικές ανάγκες του και επιλέγουν ως κριτήριό τους την ουσιαστική σημασία της ποιότητας της τροφής του.

Αν έχετε χωριό ψάξτε να βρείτε τι φυτρώνει εκεί, τι ευδοκιμεί εκεί. Φτιάξτε τον δικό σας μπαξέ, χωρίς λιπάσματα! Και αν δεν έχετε χρόνο για αυτό, βρείτε ανθρώπους που ίσως να έχουν και ενθαρρύνετέ τους προς αυτή την ενασχόληση, που θα τους δώσει χαρά και σκοπό ζωής! Ψάξτε να βρείτε επαγγελματίες που επιλέγουν και οι ίδιοι την τροφή τους με τα ως άνω κριτήρια. Ξέρω πως στην αρχή ακούγετε σαν να πρέπει να σκαρφαλώσεις ένα βουνό, για πρώτη φορά και χωρίς εξοπλισμό αλλά γίνεται. Ο καθένας στον χρόνο του.

Γλυκά και ροφήματα!

Αφήστε στην άκρη ό,τι μπορεί να έχει συντηρητικά, χρωστικές κ.λπ. Απολαύστε και χαρείτε το γλυκό σας και το ρόφημά σας,  στην πιο ακατέργαστη μορφή πρώτης ύλης, τρουφάκια, μπάρες, γλυκά με χουρμάδες και αγαύη ή απλά λιγότερη ακατέργαστη ζάχαρη, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, φρούτα με μέλι και κανέλα, κακάο και μπίτερ σοκολάτες, πάστες φλώρες και μηλόπιτες.

Σκεφτείτε πόσο γλυκό το θέλετε στην γεύση και αρχίστε τις αλχημείες! Και αν ακόμη δεν έχουν φύγει τα ζωικά από τις γλυκές απολαύσεις σας, επιλέξτε την πρώτη ύλη σας όπως σας προανέφερα παραπάνω.

Αληθινά πιστεύω πως σε επίπεδο «σπιτιού» με λίγη οργάνωση μπορεί να γίνει η πιο όμορφη διατροφική σας αλλαγή. Σε βάθος χρόνου το ποσό που θα δαπανήσουμε θα είναι το ίδιο. Και αυτό το αναφέρω γιατί πολλοί υποστηρίζουν πως όλη αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο ακριβή. Δεν είναι, θέλει απλά να πείτε «ναι» στην αλλαγή και μέρα με την μέρα να την στηρίζετε. Θέλει απλά λίγο χρόνο να προσαρμοστείτε σε αυτήν και να στηρίξετε την επιλογή σας.

Ίσως να χρειαστεί κάποιος χρόνος προσαρμογής, ίσως να χρειαστεί κάποιος χρόνος να μειώσουμε κάτι άλλο μέχρι να το οργανώσουμε σωστά, μέχρι δηλαδή να αλλάξουμε την πρώτη ύλη της κουζίνας μας και να την εναρμονίσουμε με τον οικιακό μας προϋπολογισμό.

Είναι τι προτεραιότητες βάζουμε, τι επιλογές κάνουμε, πόσο μπορούμε να το στηρίξουμε όλο αυτό και τι θέλουμε για τον εαυτό μας. Το εισόδημά μας είναι δεδομένο, ας το δαπανήσουμε έξυπνα με το τι θέλουμε για εμάς. Εγώ από εδώ σας λέω ανοίξτε τους τσελεμεντέδες, παλιούς ή νέους και αρχίστε να μαγειρεύετε μόνοι σας το φαγητό σας, με την πιο «ακατέργαστη» πρώτη ύλη και επιλέξτε και στηρίξτε επιχειρήσεις που στηρίζουν αυτή την άποψη.

Μετά από 2 σχεδόν χρόνια στη Μελικρήνη τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά, τα αναφέρω όμως για τους καινούργιους ανθρώπους που με γνωρίζουν τώρα και για τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν και με εμπιστεύονται και που τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γι αυτό.

Η πρώτη ύλη είναι στο 90% βιολογική, τα γλυκά, το φαγητό και τα ροφήματά μου είναι στο 99% βίγκαν και σε επίπεδο πρώτη ύλης το κριτήριο μου είναι ένα: η άριστη ποιότητα.

Στη Μελικρήνη η ποιοτική πόση και βρώση σε συνδυασμό με την εξαιρετική γεύση είναι η αρχή μου.

Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και την στήριξη που μου έχετε δείξει και δείχνετε, θα χαρώ πολύ να σας δω και από κοντά παλιούς και νέους πελάτες.

Με εκτίμηση,

Καραΐσκου Κρυσταλλία.

τροφές, Μελικρήνη, ποιότητα

 

Μελικρήνη

Μελικρήνη

Ένα μικρό και πανέμορφο καφέ - εστιατόριο, γεμάτο ζωή αλλά και ηρεμία. Τα αρώματα του καφέ και της σοκολάτας μπλέκουν αρμονικά με μυρωδιές από φρέσκο καλομαγειρεμένο φαγητό.Ονομάζεται Μελικρήνη και είναι ένα vegan- χορτοφαγικό καφέ – εστιατόριο της Αθήνας.
Πίσω από την στρογγυλή μπάρα η Κρυσταλλία Καραϊσκου, ιδιοκτήτρια της Μελικρήνης, με λαμπερά μάτια και πλατύ χαμόγελο μας υποδέχεται. Ο χώρος μας ταξιδεύει και συνάμα μας χαλαρώνει, το μενού ανοίγει τους σιελογόνους αδένες μας και μέσα σε λίγα λεπτά βρισκόμαστε σε μια μικρή όαση, στην καρδιά της πόλης.
Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Μελικρήνης
Μελικρήνη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στη γέφυρα του Γαλατά

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.