Οδηγίες για καλύτερη επικοινωνία

0
160

Της Ροζάν Καλλινίκου

 1. Προσπαθήστε να είστε ακριβείς και περιγραφικοί.
 2. Εκφράστε την επιθυμία σας έτσι ώστε να έχει την μορφή συγκεκριμένης πρότασης. Π.χ.: “Θα ήθελα να με κοιτάς στα μάτια όταν μου μιλάς, γιατί έτσι νιώθω ότι μου δίνεις περισσότερη σημασία”
 3. Βάλτε τον εαυτό σας στην θέση του άλλου.
 4. Δείξτε κατανόηση και εκφράστε την αποδοχή σας στον άλλον.
 5. Διατυπώστε τις σκέψεις σας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι φανερό οτι πρόκειται για την δική σας γνώμη. Π.χ. αντί να πείτε: “Παραμελείς το παιδί μας”, μπορείτε να πείτε: “Πιστεύω οτι το παιδί μας αισθάνεται παραμελημένο από σένα”.
 6. Εκφράζετε τα συναισθήματα σας για το συγκεκριμένο θέμα που συζητάτε, δηλ. π.χ. αντί να πείτε: “Είμαι θυμωμένος μαζί σου”, καλύτερα να πείτε: “Είμαι θυμωμένος μαζί σου γιατί πιστεύω ότι το παιδί μας νιώθει παραμελημένο από σένα”.
 7. ‘Οταν λέτε κάτι προσπαθήστε να δείχνετε και τα θετικά σας συναισθήματα.
 8. Να είστε πιο ακριβείς και συγκεκριμένοι.  Π.χ. αντί του: “Μου αρέσει να είσαι τρυφερή μαζί μου”, πείτε: ” Μου αρέσει όταν μ’ αγκαλιάζεις και με φιλάς όταν είμαστε ξαπλωμένοι”.
 9. ‘Οταν εκφράζετε παράπονο, μην το πείτε σε μορφή κατηγορίας.  Αντί του: “Ποτέ δεν με φιλάς”, πείτε: “Θα μου έρεσε να με φιλάς”.
 10. Πριν πείτε κάτι, να είστε ξεκάθαροι μέσα σας γι’ αυτό που θέλετε να πείτε.
 11. Όταν ζητάτε κάτι από τον σύντροφο σας, προσπαθήστε να φανταστείτε πόσο θα του κοστίσει να κάνει αυτό που του ζητάτε.
 12. Εκφράστε έγκαιρα τις επιθυμίες σας και τα συναισθήματα σας.
 13. Μην διακόπτετε, μην βιαστείτε να απαντήσετε, σιγουρευτείτε ότι καταλάβατε τι εννοούσε και κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Πηγή: kallinikou.gr

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας