Είτε είστε αυτή που αποφάσισε τη λήξη του γάμου σας, είτε εκείνη που έμεινε πίσω να μαζέψει τα σπασμένα, η ζωή μετά από ένα διαζύγιο δεν είναι εύκολη υπόθεση.

 

Οπόνος που εναλλάσσεται με την οργή και στο μέσο οι καλές και κακές αναμνήσεις με φόντο τη μεγάλη δύναμη της συνήθειας καθιστούν το διαζύγιο ένα εγχείρημα για τολμηρούς. Γιατί στη διάλυση ενός γάμου δεν χωρίζουν απλά δυο άνθρωποι, αλλά πολλές φορές πρέπει να αποφασιστεί η τύχη μικρών παιδιών και το μοίρασμα μιας περιουσίας.

Η επόμενη μέρα σας βρίσκει με μοναδικό στόχο την επιβίωση εβδομάδα με την εβδομάδα, τη βελτίωση μήνα με το μήνα. Ο θυμόσοφος λαός πολύ σωστά λέει ότι το καλύτερο γιατρικό είναι ο χρόνος. Πριν όμως σηκώσετε κεφάλι ξανά, θα πρέπει να θρηνήσετε την απώλεια της ζωής που είχατε, για να μπορέσετε να ανοίξετε τα μάτια σας και την καρδιά σας σ’ αυτήν που ανοίγεται μπροστά σας.

Οι 10 απώλειες ενός διαζυγίου, πέρα από την προφανή του συζύγου, είναι οι εξής:
1. Λιγότερος χρόνος με τα παιδιά

Όταν έχετε συνηθίσει να τα βάζετε για ύπνο κάθε βράδυ και να τα ξεπροβοδίσετε καθημερινά για το σχολείο με ένα τρυφερό φιλί, είναι βέβαιο ότι θα νιώσετε πόνο από τις αλλαγές που επιφέρει ένα διαζύγιο. Πράγματα που θεωρούσατε δεδομένα έχουν ανατραπεί και το σπίτι σας θα μοιάζει άδειο κάθε φορά που τα παιδιά θα βρίσκονται με τον πρώην σύζυγο σας. Γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε το χρόνο που έχετε μαζί τους στο έπακρο.

2. Με ποιον θα χαρείτε τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες των παιδιών σας;

Όταν μια μονάδα γίνονται δύο άνθρωποι, ο πόνος είναι φυσικό επακόλουθο. Γι’ αυτό άλλωστε το διαζύγιο χαρακτηρίζεται από πολλούς σαν ένας μικρός θάνατος. Ιδιαίτερο δύσκολο θα είναι τα πρώτα χρόνια του χωρισμού, όταν θα θέλετε να μοιραστείτε τις επιτυχίες των παιδιών σας και να συζητήσετε για τις αποτυχίες τους. Σύντομα θα μάθετε να καλύπτετε μέσα σας αυτό το κενό και ίσως με το χρόνο η σχέση σας με τον πρώην σύζυγο σας εξομαλυνθεί, ώστε να μπορείτε να μοιράζεστε τα σημαντικά γεγονότα στις ζωές των παιδιών σας.

3. Χάσατε τον καλύτερο σας φίλο

Η επόμενη μέρα ενός διαζυγίου σας βρίσκει χωρίς τον καλύτερο σας φίλο ή τουλάχιστον αυτόν που θεωρούσατε καλύτερο σας φίλο. Ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν δίπλα σας μέχρι σήμερα, εκείνος που αναλάμβανε να φτιάξει τα υδραυλικά του σπιτιού, να πάει στο φαρμακείο ή να εξουδετερώσει τις κατσαρίδες στο μπάνιο το καλοκαίρι! Αργά ή γρήγορα όμως θα σταθείτε και πάλι στα πόδια σας, θα μάθετε ότι ο καλύτερος φίλος του εαυτού μας πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε εμείς και θα γίνετε τόσο ανεξάρτητες που δεν θα χρειάζεστε κανέναν να σκοτώσει τις μικρές… Τερέζες στο μπάνιο σας. Γιατί πολύ απλά θα το κάνετε μόνες σας, μέχρι να ανοίξετε την καρδιά και πάλι σε έναν άλλον άνθρωπο.

4. Το τέλος των κοινών αναμνήσεων, των κοινών διακοπών

Στο πλαίσιο ενός γάμου όλοι έχουμε δημιουργήσει κάποιες παραδόσεις που ακολουθούμε κάθε χρόνο πιστά. Μπορεί να είναι το ταξίδι στα χιόνια κάθε Χριστούγεννα, το φτιάξιμο ενός σοκολατένιου γλυκού σε κάθε επέτειο και πολλά άλλα. Στην αρχή η προσαρμογή στις νέες συνθήκες, που δεν θα περιλαμβάνουν τα παραπάνω, θα είναι δύσκολη. Σύντομα όμως θα δημιουργήσετε νέες παραδόσεις και οι καινούργιες αναμνήσεις, οι οποίες παρότι δεν θα επισκιάσουν αμέσως τις προηγούμενες, σίγουρα θα απαλύνουν τον πόνο που κουβαλά η σκέψη τους.

5. Χάνετε μια ολόκληρη οικογένεια

Το αίμα νερό δεν γίνεται, λένε πολλοί. Αλήθεια ή ψέματα είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες μετά από ένα διαζύγιο απομακρύνεται όχι μόνο ο σύζυγος αλλά και ολόκληρη η οικογένεια του. Η μοναξιά σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ πιο μεγάλη, ιδιαίτερα αν δεν έχετε συνυπολογίσει εξαρχής και αυτή την απώλεια. Ο χρόνος όμως περνά και μαζί του φέρνει την κατανόηση και τη συγχώρεση προς όσους μας πλήγωσαν άθελα τους ή εσκεμμένα.

6. Χάνετε φίλους

Κάποιοι φίλοι που θεωρούσατε πολύ κοντά σας βλέπετε ότι αρχίζουν να νιώθουν άβολα απέναντι σας ή να σας αποφεύγουν συστηματικά. Μην στεναχωρηθείτε. Πολλοί θα είναι εκείνοι μετά από ένα διαζύγιο που θα προσπαθήσουν να σας τα ξαναβρούν ή να σας προσφέρουν συμβουλές που δεν έχετε διάθεση ή κουράγιο να ακούσετε. Ο χρόνος που θα περάσει θα ξεδιαλύνει τις φιλίες που αξίζει να κρατήσετε. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που σέβονται τις αποφάσεις σας και στέκονται στο πλευρό σας, ακόμα κι αν δεν είστε πια ζευγάρι.

7. Τέλος η οικονομική ασφάλεια

Όταν είστε μαζί με κάποιον γνωρίζετε πως, ότι και να συμβεί στα οικονομικά σας, υπάρχει πάντα κάποιος να σας βοηθήσει. Μένοντας μόνοι νιώθετε ανασφάλεια για το εργασιακό σας παρόν και ανησυχείτε για το αν θα φτάσετε τελικά στη σύνταξη, πριν μια αναποδιά σας πετάξει στο δρόμο. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το κομμάτι χρειάζεται εκτός από χρόνο και δουλειά. Όλα όσα θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε μπορεί να σας μάθουν να ζείτε με μικρότερο προϋπολογισμό ή να σας οδηγήσουν σε νέες εργασιακές περιπέτειες που δεν πιστεύατε ποτέ μέχρι σήμερα ότι θα είχατε το θάρρος να κυνηγήσετε.

8. Αλλαγή σπιτιού

Κάποιες φορές το διαζύγιο ισούται με την αλλαγή κατοικίας. Είναι μια προσαρμογή που θα χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Κάθε μέρα που θα περνά θα ξεχνάτε αυτό που είχατε και θα αγαπάτε αυτό που βρίσκεται μπροστά σας. Ένα σπίτι, λευκός καμβάς, όπως και εσείς οι ίδιοι, έτοιμο να διακοσμηθεί με το δικό σας γούστο και να γεμίσει με τις νέες αναμνήσεις σας.

9. Μεγάλη αποτυχία

Πολλοί από εμάς όταν δίνουμε όρκους αγάπης και πίστης σε κάποιον άλλον άνθρωπο δεσμευόμαστε πρώτα από όλους στον εαυτό μας ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην χωρίσουμε ποτέ. Όταν το διαζύγιο ισοπεδώνει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα, αρχίζουμε να κατηγορούμε τον εαυτό μας ότι δεν στάθηκε αρκετός για να δουλέψει ακόμα περισσότερο και να περισώσει το γάμο του. Σηκώνουμε αυτοβούλως στους ώμους μας ολόκληρη την ενοχή, όταν κατά κανόνα για το τέλος μιας σχέσης φταίνε πάντα και οι δύο. Αν διανύετε αυτή τη φάση, να θυμάστε ότι επειδή ο γάμος σας ήταν αποτυχημένος, δεν σημαίνει ότι και εσείς οι ίδιοι είστε αποτυχημένοι.

10. Χωρίς μέλλον

Πολλές φορές όταν παντρευόμαστε έχουμε οραματιστεί πως θα είναι τα γεράματα μας δίπλα σ’ αυτόν τον άνθρωπο. Το διαζύγιο ανατρέπει αυτές τις σκέψεις, αλλά και όλα τα όνειρα που είχαμε μοιραστεί μαζί του για μια όμορφη ζωή. Μπορεί να χρειαστεί καιρός, θα έρθει όμως η στιγμή που νέα όνειρα θα αρχίσουν να κατακλύζουν το μυαλό σας για πράγματα που δεν είχατε ποτέ στα πλάνα σας ή για άτομα που δεν πιστεύατε ότι θα συναντήσετε και θα βάλετε στη ζωή σας.

Συγγραφέας: Ann Gold Buscho, Ph.D.

Η Ann Gold Buscho, Ph.D., είναι κλινική ψυχολόγος που ειδικεύεται στα ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, το διαζύγιο ή την επιμέλεια των παιδιών.

Πηγή: psychologytoday.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας