«Μπορώ να καταλάβω τη συντροφικότητα, Μπορώ να καταλάβω το αγορασμένο σεξ το απόγευμα. Δεν μπορώ να καταλάβω την ερωτική σχέση.»
Γκορ Βιντάλ

 

Τι είναι η ερωτική σχέση; Είναι η σεξουαλική επαφή, ο ρομαντικός δεσμός ή μια προσκόλληση με χαρακτηριστικά εμμονής ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που δεν ξέρουν καλά ο ένας τον άλλον.

Η ερωτική σχέση μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Όλες τους όμως σκοντάφτουν στα ίδια προβλήματα, δηλαδή την προδοσία της εμπιστοσύνης και την απιστία στη δέσμευση. Τις περισσότερες φορές η σχέση καταστρέφεται εξαιτίας τους, κάποιες άλλες πάλι επιβιώνει.

Όλα τα χρόνια της εργασίας μου έχω ασχοληθεί εκτενώς με τις σχέσεις των πελατών μου. Κάποιες από αυτές άνηκαν στο παρελθόν, άλλες κυριαρχούσαν στο παρόν τους και μερικές υπήρχε η ελπίδα ότι θα συμβούν στο μέλλον. Ο τύπος της σχέσης στην οποία κάθε φορά εμπλεκόμαστε έχει σημασία, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι πρέπει να αποφεύγουμε στο μέλλον.

Οι 13 τύποι σχέσεων έχουν ως εξής:
Σχέση της μίας βραδιάς

Πρόκειται για μια σχέση που εξυπηρετεί και τα δύο άτομα. Μια γυναίκα και ένας άνδρας συναντιούνται και η έλξη ανάμεσα τους είναι τόσο έντονη, που δεν μπορούν να της αντισταθούν. Βρίσκονται ερωτικά για μία και μοναδική φορά και δεσμεύονται ότι δεν θα συναντηθούν ποτέ ξανά.

Σχέση κυριαρχίας

Είναι η σχέση στην οποία ο ένας χρησιμοποιεί το σεξ για να αποκτήσει δύναμη ή να ασκεί τον έλεγχο πάνω στον άλλον. Συνήθως παρατηρείται στο επαγγελματικό περιβάλλον, όπου άνθρωποι σε υψηλές θέσεις εμπλέκονται σε σεξουαλικές σχέσεις με τους υφισταμένους τους. Το ζητούμενο τους είναι η κυριαρχία.

Φανταστικές σχέσεις

Η σαρκική επαφή δεν υπάρχει σε όλες τις ερωτικές σχέσεις. Υπάρχουν και αυτές που διαδραματίζονται ολοκληρωτικά στο μυαλό και στη φαντασία κάποιου. Ένα άτομο ονειρεύεται ότι κάνει σεξ με τον άνθρωπο που ποθεί και νιώθει κάποια σύνδεση μαζί του. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε όσους παρακολουθούν πολλές ταινίες πορνό ή σε αυτούς που νιώθουν έλξη για μια δημόσια φιγούρα, για παράδειγμα έναν ηθοποιό.

Σχέση διαφυγής

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουν από έναν γάμο ή έναν δεσμό που δεν θέλουν πια, είναι να συνάψουν σχέση με ένα άλλο άτομο. Αυτή είναι η διαφυγή τους. Αντί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους κατά μέτωπο, αυτή η παθητική-επιθετική σχέση είναι ο τρόπος τους να ξεφύγουν χωρίς μεγάλες απώλειες.

Συναισθηματική σχέση

Αντί να δημιουργήσουν έναν συναισθηματικό δεσμό με τα άτομα που έχουν επιλέξει να είναι στο πλευρό τους, κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να «επενδύσουν» σε έναν άλλον άνθρωπο. Μοιράζονται μαζί του τις σκέψεις τους, τα αισθήματα τους, την καθημερινότητα και τα όνειρα τους για να λάβουν από εκείνον αγάπη και στήριξη. Η σχέση αυτή δεν είναι απαραίτητα να είναι και σαρκική, αν και μπορεί να έχει εύκολα αυτή την κατάληξη ανά πάσα στιγμή.

Σχέση σαν κόλλα διαρκείας

Κάποιες σχέσεις οδηγούν σε τόσο μεγάλο δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων, που είναι διατεθειμένοι να φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή τους προκειμένου να είναι μαζί. Είναι μια σχέση που δεν τελειώνει εύκολα και αποτελεί συχνή αιτία διάλυσης γάμων. Οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν πιστεύουν πραγματικά ότι έχουν «φτιαχτεί ο ένας για τον άλλον». Γι’ αυτό ακόμα κι αν προσπαθούν να κρατηθούν μακριά, σπάνια το καταφέρνουν.

Παθολογική σχέση

Μια τέτοια σχέση υπάρχει για να εξυπηρετεί τις εμμονές ενός ατόμου. Οι επιθυμίες του άλλου, απλά δεν τον αφορούν. Όλα έχουν να κάνουν με τη δική του ανάγκη για σεξ ή για συγκεκριμένες συμπεριφορές, τις οποίες επιζητά συνεχώς και σε κάθε ευκαιρία από τον άλλον άνθρωπο.

Σχέση εκδίκησης

Είναι μια ακόμα παθητική-επιθετική σχέση. Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους που έχουν πληγωθεί πολύ και βαθιά από μια απιστία του συντρόφου τους και παίρνουν εκδίκησης πληρώνοντας τον με το ίδιο ακριβώς νόμισμα. Όσο μεγαλύτερος ο πόνος, τόσο μεγαλύτερη η εκδίκηση.

Σχέση αφέλειας

Κάποιοι άνθρωποι αφελώς πιστεύουν ότι το άτομο με το οποίο σχετίζονται ερωτικά θα αφήσει τον σύντροφο του για να είναι μαζί τους. Αυτό στην πραγματικότητα σπάνια συμβαίνει. Τις περισσότερες φορές ο άπιστος θα μείνει με το άτομο με το οποίο είναι μαζί και το τρίτο άτομο στη σχέση θα ρίξει ποταμούς δακρύων, όταν συνειδητοποιήσει ότι η επιθυμία του δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

Ευκαιριακή σχέση

Πρόκειται για τη σχέση που προκύπτει με κάποιον που είναι κοντά μας και συνήθως βλέπουμε συχνά. Ακριβώς επειδή το άτομο αυτό ανήκει στον στενό μας κύκλο και τυγχάνει της συμπάθειας και της εμπιστοσύνης του συζύγου μας, είναι εύκολο να υποκύψουμε σε αυτήν την απαγορευμένη έλξη.

Σχέση πάθους

Στη σχέση αυτή τα πάντα έχουν να κάνουν με το σεξ. Είναι η σχέση που προκύπτει από έντονα συναισθήματα πάθους, οργής, ερωτικής τρέλας. Δεν υπάρχει συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των δύο ατόμων, μόνο ασυγκράτητο πάθος. Κυρίαρχο ρόλο κρατά η ανάγκη του να έχεις τον άλλον εδώ και τώρα!

Σχέση για… κυνηγούς

Για κάποιους σημασία έχει το κυνήγι. Θέλουν απλά να ξέρουν ότι είναι επιθυμητοί από κάποιον άλλο, κάνουν τα πάντα να συντηρούν το ενδιαφέρον του αλλά δεν είναι και απαραίτητο ότι θα κάνουν σχέση μαζί του. Τους αρέσει απλά να ξέρουν ότι περνάει η μπογιά τους και να κρατούν όλες τις πιθανότητες τους ανοιχτές.

Συναρπαστική σχέση

Για κάποιους η απάντηση σε μια βαρετή σχέση είναι η σύναψη μιας σχέσης που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Είναι η σχέση με κάποιον που μας συναρπάζει αλλά μπορεί να μην μας ταιριάζει, ωστόσο προσθέτει το στοιχείο της έντασης και του δράματος που λείπει από τη φυσιολογική ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού.

 

Συγγραφέας:  Κριστίν Χάμοντ MS, LMHC

Η Κριστίν Χάμοντ είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στην πολιτεία της Φλόριντα με περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια εμπειρία στην ψυχοθεραπεία, τη διδασκαλία και τον κλήρο. Εργάζεται κυρίως με γυναίκες εξαντλημένες από τις συγκρούσεις και με τις οικογένειες τους για να διασφαλίσει ειρηνικές λύσεις στο σπίτι και στον χώρο εργασίας τους. Είναι συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «The Exhausted Woman’s Handbook».

Πηγή: pro.psychcentral.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας