Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν την απόφαση να μην αγοράζουν καινούργια ρούχα. Στρέφονται για τα ψώνια τους στα μαγαζιά με ενδύματα από δεύτερο χέρι ή δηλώνουν αποφασισμένοι να φορούν ότι έχουν στις ντουλάπες τους μέχρι αυτές να αδειάσουν εντελώς. Πρόκειται για κίνημα ή μήπως είναι η μεγαλύτερη προσωπική αλλαγή που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς προς όφελος του περιβάλλοντος;

 

ΗLauren Cowdery χαζεύει τις κρεμάστρες με ρούχα στο μαγαζί της φιλανθρωπικής οργάνωσης Cancer Research στην πόλη Γκουλ του ανατολικού Γιορκσάιρ. «Είναι πολύ μεγάλο στο στήθος», αναφωνεί για ένα πουλόβερ που κρατά στα χέρια της, εκτιμώντας ότι με λίγο συμμάζεμα εδώ και εκεί θα είναι υπέροχο πάνω της. Όμως μην ξεγελιέστε. Η νεαρή Βρετανίδα δεν ψωνίζει, απλά χαζεύει, έχοντας εδώ και καιρό απαρνηθεί τις καινούργιες αγορές ρούχων, ακόμα κι αν πρόκειται για ενδύματα από δεύτερο χέρι.

Νομίζω ότι το κόλπο για να σταματήσουμε όλοι τις αλόγιστες σπατάλες, που ζημιώνουν το περιβάλλον, είναι όταν βλέπουμε κάτι που μας αρέσει να ρωτάμε τον εαυτό μας: «Το χρειάζομαι πραγματικά αυτό;». Τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι αρνητική.

Σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση Wrap, που προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, ο μέσος όρος ζωής ενός ρούχου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 2.2 χρόνια. Όπως εκτιμάται αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 30δισ. αχρησιμοποίητα ρούχα στις ντουλάπες των Βρετανών πολιτών, κι όμως οι περισσότεροι εξ αυτών συνεχίζουν να αγοράζουν ασταμάτητα. «Κάθε εβδομάδα αγοράζουμε 38 κομμάτια ρούχα και τα 11 από αυτά πάνε κατευθείαν στα σκουπίδια», αναφέρει η Maria Chenoweth, διευθύντρια στην φιλανθρωπική οργάνωση Traid, που αγωνίζεται για να βάλει τέλος σ’ αυτή τη σπατάλη.

«Δεν έχουμε αρκετές πηγές για να συνεχίσουμε να ταΐζουμε το τέρας», υπογραμμίζει η ίδια. «Είναι τεράστια κίνηση ακτιβισμού η αγορά ρούχων από δεύτερο χέρι, μια αναγκαία επιλογή για όσους δεν πιστεύουν στην καταστροφή του περιβάλλοντος και θέλουν να σταματήσουν αυτόν τον επιζήμιο κύκλο της κατανάλωσης και των αποβλήτων», καταλήγει.

Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής. Πόσο δύσκολο είναι να κάνουμε όλοι στροφή προς έναν περισσότερο βιώσιμο τρόπο αγορών;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η βιομηχανία της ένδυσης έχει τον 4ο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον μετά τη στέγαση, τις μεταφορές και τα τρόφιμα. Περισσότερα από τα μισά ρούχα της γρήγορης μόδας καταλήγουν στα σκουπίδια σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου από την ημερομηνία αγοράς τους. Είναι όμως η αγορά ρούχων από δεύτερο χέρι η απάντηση στο πρόβλημα;

Η Cowdery ψηφίζει υπέρ της τακτικής των ανταλλαγών. Αυτό κάνει εξάλλου και η ίδια. Πηγαίνει στο τοπικό μαγαζί Leeds Community Clothes Exchange και ανταλλάσει ένα δικό της ρούχο με ένα άλλο. Κατά αυτόν τον τρόπο ανανεώνει τη γκαρνταρόμπα της, χωρίς να αυξάνει τον αριθμό των ρούχων της. Η συμπατριώτισσα της Sarah Fewell βοηθά το περιβάλλον με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο. Είναι κάτι που ξεκίνησε ως φοιτήτρια και σήμερα πια το κάνει επαγγελματικά, αφού είναι ιδιοκτήτρια του μαγαζιού Identity Party στην ιστοσελίδα Depop.

Όλα φυσικά ξεκίνησαν από την αγάπη της για τα παλιά ρούχα, το vintage στυλ. Αποφάσισε λοιπόν ότι η αγορά ρούχων που κάποιος δεν θέλει στο Διαδίκτυο, η μεταποίηση τους σύμφωνα με τα δικά της γούστα και ξανά η προώθηση τους στην ίδια αγορά, είναι ένας τρόπος να ασχοληθεί με αυτό που αγαπά προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Tania Arrayales, η οποία χαρακτηρίζει τον εαυτό της «ανακατώστρα της μόδας» έχει ιδρύσει στη Νέα Υόρκη την οργάνωση Fashion of Tomorrow για να προωθήσει μια βιώσιμη προσέγγιση στην βιομηχανία της μόδας.

Αγοράζει και προωθεί ρούχα από δεύτερο χέρι ή καινούργια από φίρμες που βγάζουν οικολογικές σειρές. «Και επειδή πολλές φορές κάτι μπορεί να μην μου αρέσει, έχω μάθει πια όλα τα κόλπα του styling που με κάνουν να το φέρνω στα μέτρα μου και στα γούστα μου», εξηγεί η ίδια. Άρα η απάντηση όλων των προαναφερόμενων γυναικών στην αρχική ερώτηση είναι η εξής: «Ναι, τα ρούχα μας βοηθούν να δείξουμε ποιες είμαστε, πως νιώθουμε και τι πιστεύουμε. Επικοινωνούμε με τον κόσμο μέσα από αυτά. Έχουν κοινωνική αξία και μεγάλη ιστορία, αλλά τίποτα από αυτά δεν πρέπει να γίνεται χωρίς σκέψη. Αντίθετα χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

Πηγή: theguardian.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας