Πώς ο νους επηρεάζει το σώμα;

 

Ποιος είναι ο βιολογικός μηχανισμός με τον οποίο αυτή η διαδικασία διεξάγεται μέσα μας; Όπως εξηγεί ο Νόρμαν Ντόιτζ, καθηγητής του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, στο βιβλίο του The Brain that Changes Itself (2007), τα γονίδια με τα οποία γεννιόμαστε παίζουν δύο διαφορετικούς ρόλους.

Ο ένας είναι ο ρόλος του «προτύπου», που αναφέρεται στην ικανότητα των γονιδίων να αναπαράγονται και να περνούν τις πληροφορίες στα γονίδια της επόμενης γενιάς. Πρόκειται για μια εσωτερική λειτουργία που δεν άπτεται του συνειδητού μας. Ο άλλος είναι ο ρόλος της «μεταγραφής». Κάθε ένα από τα κύτταρά μας περιλαμβάνει όλα τα γονίδιά μας. Ωστόσο, δεν εκδηλώνονται και δεν ενεργοποίηση του κυττάρου.

Ο ρόλος της μεταγραφής επηρεάζεται από τις σκέψεις και τις πράξεις μας.7 Κι έτσι οι σκέψεις που έχουμε στον νου μας επιδρούν σε όσα συμβαίνουν στο σώμα μας. Ωστόσο δεν εκδηλώνονται και δεν ενεργοποιούνται πάντα όλα τα γονίδια. Όταν ένα γονίδιο ενεργοποιείται, παράγει μια πρωτεΐνη που αλλάζει τη δομή και τη δραστηριοποίηση του κυττάρου. Ο ρόλος της μεταγραφής επηρεάζεται από τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Κι έτσι οι σκέψεις που έχουμε στον νου μας επιδρούν σε όσα συμβαίνουν στο σώμα μας.

Πρόσφατες ιατρικές μελέτες έδειξαν ότι μεταξύ των γονιδίων και των επιλογών που κάνουμε στη ζωή μας, καθοριστικές για τη μακροβιότητα και την ποιότητα της ζωής μας είναι κατά 70% οι επιλογές μας και κατά 30% τα γονίδιά μας.8 Με άλλα λόγια, οι αντιλήψεις μας για τον εαυτό μας για τον κόσμο, για την υγεία και τη μακροβιότητα και η γενικότερη προσέγγισή μας στη ζωή παίζουν τον πιο αποφασιστικό ρόλο για την ποιότητα και την ποσότητα της διάρκειάς μας στη Γη.

Όπως αναφέραμε στο Κεφάλαιο 4, ζούμε σε ένα συμμετοχικό σύμπαν, αφού μπορούμε να φέρουμε τα αποτελέσματα που περιμένουμε. Ο εγκέφαλός μας είναι σαν ενεργειακά πεδία που εκπέμπουν κύματα σωματιδίων με τη μορφή της σκέψης και των προσδοκιών. Όταν επικεντρώνουμε την προσοχή μας στον αριθμό των χρόνων που διαισθανόμαστε ότι μπορούμε να ζήσουμε μέσα σ’ αυτό το σώμα, αναγκάζουμε το σώμα μας να προσαρμοστεί σ’ αυτή τη νέα συνειδητότητα.

Το γεγονός ότι η αντίληψη ορίζει τη βιολογία μας οδηγεί στη συνειδητοποίηση ότι το άτομο που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη γενικότερη ευεξία μας είναι ο εαυτός μας. Αρκεί να κάνετε την εξής αλλαγή: Δεν πρέπει να βλέπετε τον εαυτό σας να φθείρεται όσο μεγαλώνετε. Είναι προτιμότερο να κάνετε επιλογές που θα σας επιτρέψουν να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας σε κάθε ηλικία.

Αντί να είστε ανυποψίαστα όργανα των γονιδίων που κληρονομήσατε, πάρτε εσείς τα ηνία του ταξιδιού σας στη ζωή και καθορίστε το πεπρωμένο σας με τον τρόπο που σκέφτεστε και πράττετε.

Απόσπασμα από το βιβλίο: «O Bούδας και ο Αϊνστάιν Παρέα σ’ ένα Μπαρ», του Guy Joseph Ale από τις εκδόσεις Ιβίσκος.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας