Οι σχέσεις του παιδιού με τα αδέλφια του

0
52

Toυ Γιάννη Καλόγερου

Tα αδέλφια είναι σημαντικά μέλη της οικογένειας, με τα οποία το μικρό παιδί αναγκάζεται να μοιράζεται την αγάπη της μητέρας και του πατέρα. Μέσα από σοβαρές έρευνες, διαπιστώθηκε πως το παιδί δεν τρέφει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τα αδέλφια του. Μάλιστα η βιβλιογραφία αναφέρει πως το παιδί τα θεωρεί εχθρούς, τα ζηλεύει και επιθυμεί να φύγουν για να είναι το μοναδικό παιδί στην οικογένεια και να έχει όλη τη φροντίδα και την προσοχή της μάνας. Μπορεί εύκολα κανείς να πεισθεί για τη ζήλια των μικρών παιδιών, αρκεί να παρατηρήσει τη συμπεριφορά τους, άμα γεννηθεί ένα αδελφάκι. Πολλές άλλες περιπτώσεις υπάρχουν, σοβαρών κιόλας τραυματισμών που προκαλούν δίχρονα ή τρίχρονα παιδιά στα μικρότερα αδελφάκια τους, όταν μένουν μόνα μαζί τους.

Επομένως, είναι σημαντικό να παίρνουμε τη ζήλια των μικρών παιδιών στα σοβαρά, γιατί, εκτός του ότι η ζήλια αυτή μπορεί να γίνει επικίνδυνη, κάνει το παιδί να υποφέρει, όπως υποφέρει και ο ενήλικος, όταν κάποιος ανεπιθύμητος διαταράσσει τις σχέσεις του με το αγαπημένο του πρόσωπο. Η διαφορά είναι ότι το παιδί διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες δράσης. Η αντίδρασή του παίρνει πιο πολύ τη μορφή επιθυμίας να εξαφανιστούν τα ενοχλητικά αδέλφια ή να πεθάνουν. Αυτή η επιθυμία του παιδιού να πεθάνουν τα αδέλφια του θεωρείται εντελώς φυσιολογική και μάλιστα υποστηρίζεται πως όσο μεγαλύτερη αξία έχει η μητέρα για το παιδί, τόσο ισχυρότερη είναι η επιθυμία του να πεθάνουν τα αδέλφια του.

Υποστηρίζεται πως η ταραχή του παιδιού, όταν γεννιέται ένα νέο βρέφος, είναι τόσο συνηθισμένη, ώστε θεωρείται φυσιολογική. Συνήθως το πρώτο σχόλιο του παιδιού δεν είναι ευγενικό: «Έχει ένα πρόσωπο σαν ντομάτα!». Οι γονείς πρέπει να νιώθουν ανακούφιση όταν το παιδί εκφράζει τη δυσαρέσκειά του ή ακόμη το μίσος του για την παρουσία του νεογέννητου. Το μίσος αυτό δίνει σταδιακά τη θέση του στην αγάπη, καθώς το νεογνό εξελίσσεται σε ένα ανθρώπινο πλάσμα με το οποίο παίζει κανείς και για το οποίο νιώθει περήφανος.

Οπότε, πώς θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε αυτή τη μετάβαση; Με την ενθάρρυνση και προώθηση του παιχνιδιού θα ήταν ένας τρόπος. Το παιχνίδι είναι η εργασία του παιδιού. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί μαθαίνει για πρώτη φορά ίσως την έννοια της κοινωνικοποίησης. Μοιράζεται αντικείμενα με άλλους, συζητά, ακούει καινούργιες ιδέες. Ενώ παίζει, ονομάζει πράγματα, μονολογεί και κουβεντιάζει με τους φίλους του κανόνες παιχνιδιών, εξιστορεί ιστορίες και εμπειρίες αλλά ακόμα πιο σημαντικό μαθαίνει να ακούει τους συνομιλητές του. Τα παιδιά εκφράζουν, έτσι, τους φόβους και εκτονώνουν τις συγκρούσεις τους. Χρησιμοποιούν το παιχνίδι για να καταπολεμήσουν τους φόβους τους ή να τους φέρουν στα μέτρα τους. Ακόμη, εκφράζουν το πώς νομίζουν ότι οι άλλοι αισθάνονται για εκείνα, καθώς και πως θα ήθελαν να τους φέρονται αυτοί. Στη νηπιακή φάση, «τα παιδιά μαθαίνουν πολλά για τους ρόλους που αναμένονται να παίξουν και για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται με βάση τους ρόλους αυτούς, πώς να ελέγχουν τα επιθετικά τους συναισθήματα και πώς να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων».

Συνοψίζοντας επομένως, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως οι σχέσεις των μελών μιας οικογένειας δεν είναι τελικά απλές. Το παιδί, όπως και κάθε μέλος της οικογένειας, έχει το δικό του τρόπο να εσωτερικεύει τις σχέσεις του με τους υπόλοιπους και κάτι που εξωτερικά φαίνεται με έναν τρόπο, εσωτερικά μπορεί να διαμορφώνεται αλλιώτικα. Επειδή τα παιδιά νιώθουν ασφαλή όταν παίζουν και αφού το παιχνίδι είναι μια βασική δραστηριότητα στην προσχολική ηλικία, τα μικρά παιδιά δείχνουν το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων τους στις δραστηριότητες παιχνιδιού. Οι όποιες διαφωνίες, συγκρούσεις ή και τσακωμοί στη διάρκεια του παιχνιδιού είναι μάλλον καλοδεχούμενοι και αναγκαίοι, υπό την προϋπόθεση να διατηρούνται ορισμένοι κανόνες προσυμφωνημένοι.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα παιδιά να παίζουν μεταξύ τους και ας παίξουμε και εμείς μαζί τους, όχι απλά παθητικά με το να τα επιβλέπουμε μα ενεργητικά με το να συμμετάσχουμε με όλο μας το είναι σε αυτή την αξεπέραστη εμπειρία!

Πηγή: under6.gr

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας