Χρειάζεται επίσης να γνωρίζεις πως ένας άνθρωπος κάνει κάτι είτε από αγάπη, είτε από φόβο. Δηλαδή ό,τι και να κάνει ή ό,τι και να λέει ένας άνθρωπος, το κάνει είτε επειδή νιώθει αγάπη είτε φόβο.

 

επομένως, εάν και η δική σου συμπεριφορά απέναντι σε κάποιον δεν υπαγορεύεται από αγάπη, τότε είναι βέβαιο πως η συγκεκριμένη συμπεριφορά υποκινείται από κάποιο φόβο. Αλλά και όποιος σε έχει πληγώσει ή σε έχει πονέσει μέχρι σήμερα, αυτό το έχει κάνει γιατί μέσα του κυριαρχεί ο φόβος για κάτι.

Ο φόβος άλλωστε δεν είναι μόνο φόβος για την προσωπική μας ασφάλεια. Αυτό είναι ένα μόνο είδος φόβου. Υπάρχουν πολλές άλλες μορφές φόβου, οι οποίες μάλιστα μας ορίζουν σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Μπορεί να φοβόμαστε πως είμαστε ανόητοι, ανεπαρκείς, ανάξιοι, κατώτεροι σε σύγκριση με τους άλλους.
Μπορεί να φοβόμαστε πως οι άλλοι θα μας εκμεταλλευτούν.
Μπορεί να φοβόμαστε πως οι άλλοι θα μας εγκαταλείψουν.
Μπορεί να φοβόμαστε πως οι άλλοι δεν θα μας στηρίξουν.
Μπορεί να φοβόμαστε πως οι άλλοι θα μας προδώσουν.
Για σκέψου το!

Ας αναφέρω ένα παράδειγμα για να διαπιστώσεις την αταλάντευτη αλήθεια αυτού του κανόνα. Κάποιος κλέβει κάτι… Γιατί άραγε το κάνει; Ποιος φόβος τον ωθεί σε αυτή την πράξη; Η απάντηση βρίσκεται στη βαθιά ριζωμένη περιοριστική πεποίθησή του πως αυτός δεν θα καταφέρει να ζήσει με αφθονία όσο σκληρά κι αν εργαστεί. Ή μπορεί να θεωρεί πως δεν είναι ικανός για εργασία. Με κάποιο τρόπο λοιπόν χρειάζεται να βρει χρήματα. Και έτσι κλέβει.

Η κλοπή βέβαια είναι αναμφισβήτητα μια λανθασμένη πράξη και φυσικά η συμπεριφορά του ανθρώπου που διαπράττει την κλοπή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Προσπάθησε όμως να αναγνωρίσεις τουλάχιστον πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος για κάποιο λόγο φοβάται, και μάλιστα πολύ. Δηλαδή σε ένα βαθύτερο ψυχολογικό επίπεδο είναι γεμάτος έλλειψη και νιώθει πολύ τρομαγμένος για κάτι.

Να θυμάσαι όμως πως το αντίδοτο του φόβου είναι πάντοτε η αγάπη!

Το άτομο που σε έχει εξαπατήσει είναι σαν να σου απευθύνει –με κάποιο αόριστο τρόπο– μια έκκληση για βοήθεια. Να γνωρίζεις πως το συγκεκριμένο άτομο είναι στην πραγματικότητα πολύ φοβισμένο, αφού προηγουμένως κάτι το έχει πληγώσει βαθιά.

Είναι γενικός κανόνας πως όταν κάποιος αντιδρά με θυμό ή μεγάλο εγωισμό, τότε είναι απολύτως βέβαιο πως προηγουμένως κάποιος τον έχει πληγώσει πολύ, ίσως μάλιστα κατά την ευαίσθητη περίοδο της παιδικής του ηλικίας. Όσοι ξεσπούν με οργή το κάνουν γιατί έχουν πληγωθεί πολύ. Επομένως, χρειάζονται τη φροντίδα μας για να γιατρευτούν, και όχι την αποδοκιμασία μας.

Ας αναλογιστούμε άλλωστε πως κατά βάση όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί. Εάν τους περιβάλλεις με κατανόηση και αγάπη, αντί να τους επιτίθεσαι και να τους κατακρίνεις, δεν μπορεί παρά να ανταποκριθούν κι εκείνοι με ανώτερο και εκλεπτυσμένο τρόπο.

Στην αληθινή αγάπη και στο ουσιαστικό ενδιαφέρον οι καρδιές των ανθρώπων ανοίγουν.

Να θυμάσαι πάντοτε: Όταν δώσεις σε έναν άνθρωπο την αγάπη που λαχταράει, θα εκδηλώσει τον καλύτερο εαυτό του, γιατί εσύ δημιούργησες γι’ αυτόν έναν υπέροχο, ασφαλή χώρο, που θα του επιτρέψει επιτέλους να λάμψει!

Εάν άλλωστε συμπεριφέρεσαι με ανώτερο τρόπο, κατανοώντας βαθιά την ανθρώπινη φύση, ωφελείς πρωταρχικά τον εαυτό σου. Γιατί εκπαιδεύεσαι να αντιμετωπίζεις τις όποιες άβολες καταστάσεις συναντάς στη ζωή σου με έναν ανώτερο τρόπο (ο οποίος περικλείει αγάπη, καρτερικότητα και κατανόηση), που είναι τελικά εκείνος που πραγματικά σου αρμόζει.

Κι είναι εκείνος που θα σε αποτρέψει από τον έντονο και διαρκή ψυχικό πόνο, αλλά και από τυχόν εξαρτητικές συμπεριφορές σε μια προσπάθεια αναζήτησης συναισθηματικής διεξόδου.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο: “Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες“, των Βίκυ Χατζηβασιλείου και Χάρη Παπαδόπουλου, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Διαβάστε ακόμη: Οι αδυναμίες μας οδηγούν στη δύναμή μας

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας