Της Shakila Ιωάννας Μπράτη
Ενα ανθρώπινο ον καλείται να κάνει συχνά νέες αρχές, μικρές ή μεγάλες. Τέτοιες είναι μια αλλαγή δουλειάς, σχέσης, ακόμη και τόπου διαμονής. Ίσως ακόμη και ψυχικές αλλαγές, οι οποίες να είναι καθοριστικές, μπορούν να συμβούν στη ζωή σας. Πόσες φορές δε νοιώσατε ότι κύκλοι κλέινουν μέσα σας, πράγματα που αγαπήσατε δεν είναι πια τα ίδια και μία νέα τάση τείνει να ξεπηδήσει από πολυκαιρισμένο.
Η δυνατότητα αλλαγής είναι αυτό που εντέλει φέρνει τη γνώση. Είμαστε όντα τα οποία πορευόμαστε και αλλάζουμε μέσα από τις εμπειρίες μας. Τίποτα το αμετακίνητο δε μπορεί να να μετατραπεί σε ολιστική εμπειρία. Θα αναρωτηθείτε: πώς κολλάει αυτός ο πρόλογος με τον τίτλο αυτού του άρθρου; Και όμως! Μία από τις μεγαλύτερες αγωνίες του ανθρώπου είναι η αλλαγή, και αυτός ο φόβος είναι που μας κρατά γραπωμένους σε καταστάσεις και ανθρώπους τόσο λάθος για μας, ώστε να χάνουμε την ουσιαστική χαρά.
Συνήθως επιλέγουμε διαφόρων ειδών ψευδοχαρές, ώστε να πορευθούμε «εν ειρήνη». Σκεφθείτε για παράδειγμα τα ψώνια, όπου ντοπαριζόμαστε για λίγο με καταναλωτικές μικροχαρές, ώστε να κρύψουμε αγωνίες επιβίωσης διαφόρων ειδών. Ή, κάντε την εικόνα ενός ανθρώπου που κυνηγά την περαστική χαρά του φλερτ και του σεξ, χωρίς διάκριση, ωριμότητα και ψυχική ενσυναίσθηση. Σκεφτείτε κάθε μορφή πνευματικού αυνανισμού, ανάλωσης στην αυταρέσκεια και τον πνευματικό ναρκισσισμό, που δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε ουσιαστική εμβάθυνση. Τον κάθε εθισμό στην επιφανειακά λαμπερή εικόνα, τις ανούσιες επιδείξεις, του νοητικού «ξέρω» που απλά παπαγαλίζει γνώσεις άλλων. Ένας ακόμη τρόπος μπορεί να είναι μία γκάμα από χαμόγελα, που όμως το κοινό, υπόγειο χαρακτηριστικό τους, είναι η παγωμάρα και η έλλειψη σύνδεσης αυτού που δείχνετε με αυτού που αισθάνεστε.
Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα ο ρόλος των «πονεμένων μαχητών»: «πονάω, έχω κουραστεί, αλλά κανείς δε θα αφήσω να το καταλάβει», ή ο φόβος σύνδεσης και επαφής: πολλοί τρέχουν να ξεφύγουν από τον ίδιο τον εαυτό τους, ή ακόμα τον κρύβουν με μανία, θεωρώντας ασυνείδητα ότι έτσι τον προστατεύουν. Το τελευταίο που μπορούμε να αναφέρουμε είναι το πιο ύπουλο από όλα: αυτοί που βροντοφωνάζουν τη χαρά τους. Υπερβολές διαφόρων ειδών, στην κίνηση, στη φωνή, στο γέλιο. Ιδιαίτερα μεγάλη μοναξιά κρύβεται κάτω από όλη αυτή τη φασαρία.
Φαντάζομαι ότι κάπου μέσα σε αυτές τις γραμμές θα έχετε ίσως δει κάποιο στοιχείο σας, και θα έχετε ήδη κατανοήσει ότι, όσο πιο πολύ μένετε αμετακίνητοι στο παλιό και στην ενστικτώδη αγωνία του να «μην πονέσετε», βιάζεται τις καταστάσεις στη ζωή σας και καρφώνεστε σε ένα πλήθος από ψευδείς χαρές. Έτσι χάνετε την ουσιαστική χαρά μέσα από τα χέρια σας, ενώ μπορεί να βρεθεί μέσα στην καθημερινότητα.
Μία μεγάλη πηγή πραγματικής χαράς είναι η δημιουργικότητα. Προσπαθείστε να δημιουργείτε καθημερινά και από κάτι. Πειραματιστείτε με νέες γεύσεις στην κουζίνα σας, διακοσμήστε τα πιάτα σας πριν τα σερβίρετε, δοκιμάστε καινούργια μπαχαρικά, βότανα και φυσικούς χυμούς. Δοκιμάστε νέα χρώματα επάνω σας και παρατηρήστε πως σας κάνουν να νιώθετε. Ζωγραφίστε ή κάνετε μια κατασκευή και πραγματικά δε χρειάζεται να μπαίνετε στην αγωνία για το αποτέλεσμα: το κάνετε για εσάς. Εξερευνήστε καινούργια μέρη, μόνο με την παρέα του εαυτού σας, ακούστε κάποιο νέο είδος μουσικής. Πηγαίνετε στην έκθεση ενός νέου καλλιτέχνη και γενικώς, βγείτε από τη ζώνη ασφαλείας σας. Μην ξεχνάτε: εκεί που τελειώνει ένα ποτάμι, ξεκινά μία θάλασσα.
Όπως είδατε σε αυτά τα λίγα παραδείγματα που ανέφερα, δεν είναι τίποτα από αυτά δύσκολο, περίπλοκο ή ακριβό. Το μόνο που χρειάζεται είναι η διάθεση πειραματισμού και ανακάλυψης. Φορέστε ένα Θουλίτη: είναι ένα ορυκτό που φέρνει χαρά, διάθεση για έκφραση και ένα ουσιαστικό ψυχικό άνοιγμα στην επικοινωνία.
Η επαφή με τη Φύση μπορεί επίσης να προσφέρει μεγάλη συναισθηματική ανάταση: οι εκδρομές στη Φύση – και δεν εννοώ τις εξοχικές ταβέρνες – και το περπάτημα, μπορούν να απελευθερώσουν μεγάλες ποσότητες έντασης και στρες. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, το ήπαρ συσσωρεύει το θυμό και το χρώμα που του αντιστοιχεί είναι το πράσινο. Η ελαφριά άσκηση δρα απελευθερωτικά στο τοξικό συναίσθημα του θυμού, σε συνδυασμό με το πράσινο ενός φυσικού τοπίου. Κατανοείτε τώρα πόσο ευεργετικό μπορεί να είναι για την ψυχική σας υγεία το περπάτημα στην εξοχή.
Ένα μεγάλο κομμάτι χαράς μπορεί να μας προσφέρει η προσοχή στον εαυτό μας, η φροντίδα μας. Η υγεία χρειάζεται ολιστική προσέγγιση για να λειτουργεί ομαλά. Σωματική υγιεινή, σωστή διατροφή, άσκηση και κάτι ακόμα που θεωρώ σημαντικό είναι η φροντίδα της προσωπικής μας ομορφιάς. Δεν εννοώ κάτι ναρκισσιστικό, αλλά τη διαδικασία του να προσέχετε τον εαυτό σας καθημερινά, όπως μέσα από το να απλώνετε μία κατάλληλη ενυδατική κρέμα στο σώμα και το πρόσωπό σας, ή μέσα από τον τρόπο που θα πλύνετε το σώμα σας και θα το περιποιηθείτε, πώς θα μεριμνήσετε για ένα έκζεμα, ένα σημάδι, χωρίς να αγνοείτε τις ανάγκες του κορμιού σας. Αναφέρομαι σε ένα θεραπευτικό λουτρό με αρώματα που σας αρέσουν και σας εμπνέουν, στην καθημερινή τελετουργία, όπου αφιερώνετε χρόνο σε εσάς αποκλειστικά, με τη συνειδητότητα και την αγάπη σας στραμμένη σε εσάς. Έτσι η επαφή με το σώμα σας αποκτά μία θεραπευτική χροιά.
Τέλος, η ψυχική σας υγεία είναι αυτή που τελικά θα δράσει καθοριστικά σε ότι και αν κάνετε. Όσο άσχημες εμπειρίες και αν έχετε αποκτήσει στη ζωή σας, είναι στο χέρι σας το να αποφασίσετε για πόσο καιρό θα τις κουβαλάτε, για πόσο καιρό θα τις αφήνετε να κυοφορούν μέσα σας το δράμα, έστω και ασυνείδητα. Ότι και να διαδραματίστηκε στα παιδικά σας χρόνια ή γενικότερα στο παρελθόν σας, είναι δικό σας ζήτημα το για πόσα ακόμη χρόνια θα επιτρέπετε σε αυτό να καθορίζει τη ζωή σας, δημιουργώντας ξανά και ξανά αρνητικές καταστάσεις, οι οποίες μιμούνται το πρωταρχικό τραύμα. Ο πόνος του παιδιού είναι σίγουρο πως θέλει αγάπη και εξειδικευμένη θεραπεία. Αλλά είσαι εσύ που θα αποφασίσεις, ως ενήλικας, για τα βήματά του παιδιού αυτού προς την ψυχική του υγεία.
Ας επιτρέψετε στη χαρά να μπει στη ζωή σας. Ας χαρείτε! Ουσιαστικά, ειλικρινά, αυθόρμητα, γνωρίζοντας πως αυτή είναι η ενεργειακή τροφή για οποιαδήποτε κατάσταση παρουσιάζεται στη ζωή σας.