Οι ώρες που εργάζεστε μπορεί να επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία.

 

Εάν δουλεύετε περισσότερες από 55 ώρες εβδομαδιαίως, ίσως πρέπει να εξετάσετε τις συνέπειες που μπορεί να έχει το γεγονός στην ψυχική σας υγεία.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health, η εργασία για περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης, ειδικά στις γυναίκες. Η εργασία τα Σαββατοκύριακα αποδείχτηκε επίσης επιβλαβής για την ψυχική υγεία, ανεξάρτητα από το φύλο.

Γνωρίζουμε ήδη ότι οι αυξημένες ώρες εργασίας σχετίζονται με την κακή σωματική υγεία.

Η επίδρασή τους στην ψυχική υγεία όμως δεν έχει μελετηθεί εκτενώς. Γι’ αυτό οι ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα. Οι επιστήμονες μελέτησαν πληροφορίες για περισσότερους από 11.000 άνδρες και 12.000 γυναίκες. Συγκεκριμένα εξέτασαν πώς τα καταθλιπτικά συμπτώματα συνδέονταν με την εργασία για περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα.

Οι συντάκτες της μελέτης διαπίστωσαν ότι συνολικά, οι άνδρες έτειναν να εργάζονται περισσότερες ώρες από τις γυναίκες. Και για τα δύο φύλα, η εργασία τα σαββατοκύριακα συσχετίστηκε με σημαντικά πιο έντονα συμπτώματα κατάθλιψης. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο εργάζονταν τα άτομα τα Σαββατοκύριακο, τόσο πιο πιθανό ήταν να αναφέρουν ότι έπασχαν από κατάθλιψη.

Για τις γυναίκες, η εργασία για πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα συνδέθηκε επίσης με εξαιρετικά κακή ψυχική υγεία. Το μέτρο σύγκρισης ήταν μια κανονική εβδομάδα εργασίας 40 ωρών.

Γιατί αυτό το φαινόμενο επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες; Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, πολλές εργαζόμενες γυναίκες μεγαλώνουν παράλληλα τα παιδιά τους. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα μπορούσε να τους προκαλέσει αυξημένη πίεση: «Τα ευρήματά μας για πιο έντονα συμπτώματα κατάθλιψης σε γυναίκες που εργάζονται για πολλές ώρες, μπορούν επίσης να εξηγηθούν από το διπλό βάρος που βιώνουν όταν οι ώρες στην αμειβόμενη εργασία προστίθενται στις ώρες που αφιερώνουν στις δουλειές του σπιτιού», εξήγησαν.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι πρόκειται απλώς για μία μελέτη παρατήρησης, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πουν ότι οι πολλές ώρες εργασίας προκαλούν κατάθλιψη. Γνωρίζουμε μόνο ότι οι άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες είναι πιο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές προτείνουν οι εργοδότες να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του φόρτου εργασίας και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, ιδίως για τις γυναίκες.

Πηγή: mindbodygreen.com, onmed.gr

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.