Απόψε μετά τα μεσάνυχτα και λίγο πριν την αυγή, οι Ωριωνίδες, τα πεφταστέρια του φθινοπώρου θα διασχίσουν και πάλι τον ουρανό!

 

Τα βράδια της Τρίτης 20 και της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου κορυφώνεται η βροχή Ωριωνιδών. Θα είναι ορατή από το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων αστέρων που κάθε χρόνο εμφανίζονται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Θα φτάσουν στο αποκορύφωμά τους τη νύχτα της 20ης προς 21η Οκτωβρίου και εφόσον ο ουρανός είναι ανέφελος θα μπορέσουμε να τις παρατηρήσουμε.

Αυτά τα πεφταστέρια παρατηρούνται δύο φορές το χρόνο στον ουρανό, όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ. Ονομάστηκαν Ωριωνίδες επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα. Στην πραγματικότητα δημιουργούνται από υπολείμματα υλικών που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ.

Τα πεφταστέρια τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Λόγω της ταχύτητας αυτής αφήνουν έντονα ίχνη στον ουρανό. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ιδανική ώρα είναι και πριν την αυγή.

Απόψε τη νύχτα, λοιπόν, κοιτάμε τον ουρανό!

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας