Ένας μοναδικός κοινωνικός λαχανόκηπος στη Φλωρεντία. Ο Orti Di Pinti, και οι άνθρωποι που τον λειτουργούν παρουσιάζουν το μοντέλο αυτού του κήπου:

“Ο Orti Di Pinti είναι μια εμπειρία κοινωνικού κήπου με σπουδαία προοπτική. Είναι ένας κοινωνικός λαχανόκηπος μέσα στον οποίο δημιουργούμε ομαδικά. Μας διδάσκει διατροφικές άξιες και κοινωνικότητα, και μας προσφέρει την ομορφιά της φύσης. Ο κήπος δημιουργήθηκε το 2011 σε μια εγκαταλειμμένη αθλητική πίστα στο κέντρο της πόλης. Δύο χρόνια αργότερα έγιναν τα εγκαίνια με την παρουσία του τότε δήμαρχου Matteo Renzi.

Όλα ξεκίνησαν από μια επιθυμία να αναδειχθούν σχεδόν ανέξοδα οι ξεχασμένοι δημόσιοι χώροι. Ένας κοινωνικός κήπος έχει μια σπάνια δυναμική εμπερικλείοντας άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ, ταυτόχρονα είναι ένα μάθημα πάνω σε θέματα περιβάλλοντος, διατροφής και βιωσιμότητας.

Πέρα από καθημερινές δραστηριότητες, όπως μικροεκδηλώσεις, μαθήματα κηπουρικής, περιβάλλοντος και διατροφής, υπάρχει και ένα μεγάλο ενδιαφέρον για θέματα ανακύκλωσης αποβλήτων, κυρίως υπολειμμάτων τροφών, ξύλου, χαρτιού και οργανικών απορριμμάτων. Δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα των δράσεών μας και τα μοιραζόμαστε με όλους τους ενδιαφερομένους να μάθουν από την εμπειρία μας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα προϊόντα της καλλιέργειάς μας! Χάρη σε αυτά μαθαίνουμε πολλά, αφού συνήθως τα αφήνουμε να μεγαλώσουν μέχρι το τελευταίο στάδιο. Οι εθελοντές, μικροί και μεγάλοι, που ασχολούνται με την καλλιέργεια, στο τέλος μοιράζονται τα προϊόντα μεταξύ τους για να τα χρησιμοποιήσουν στην κουζίνα τους. Έτσι, λοιπόν, η συμμετοχή γίνεται μια εμπειρία μοναδική αφού στον ίδιο χώρο συναντιούνται όλα τα κοινωνικά στρώματα, ανταλλάσσουν απόψεις και γνώσεις, συνεργάζονται και μοιράζονται τα προϊόντα της γης.

Οι τοπικοί φορείς δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να συνεργαστούν μαζί μας, αλλά δυστυχώς όχι σε χρηματοδοτικό επίπεδο.

Όσον αφορά στο μέλλον, ονειρευόμαστε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο που θα αυτοϋποστηρίζεται οικονομικά, δημιουργώντας νέες θέσεις “πράσινης” απασχόλησης. Είναι πεποίθηση μας, ότι είναι εφικτή η ανάπτυξη δράσεων στον τομέα αυτό και ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλες χώρες, από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την Αφρική, ώστε μια μέρα να ανθίσει μια μεγάλη κοινότητα κήπων!”

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συμμετάσχει κανείς στην προσπάθεια αυτή:

  • Επίσκεψη στο χώρο τις ημέρες που είναι ανοιχτός για το κοινό
  • Εθελοντισμός
  • Βοήθεια στα εργαστήρια, τα μαθήματα, τις αγορές ή τις εκδηλώσεις
  • Εγγραφή ως μέλος του Κοινοτικού Κήπου και συμμετοχή στη φροντίδα του
  • Ανάληψη επιπλέον ευθυνών για την περαιτέρω ανάπτυξη του εγχειρήματος
  • Συμμετοχή στη διοίκηση

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Orti Di Pinti.

Πηγή: citythinker και  Orti Di Pinti

κοινωνικός λαχανόκηπος στη Φλωρεντία

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας