Natale: η αγαπημένη εποχή του χρόνου για τους Ιταλούς, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις σκηνές από τη Θεία Γέννηση, σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας.

 

Ωστόσο, ένα μικρό ορεινό γραφικό χωριό, το Ossana, στην κοιλάδα Val di Sole, της περιφέρειας Trentino-Alto Adige, στη Βόρεια Ιταλία, γνωστό και ως «το χωριό με τις 1000 φάτνες» (“Ossana, il borgo dei 1000 presepi”) έχει κατακτήσει παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς ο αριθμός τους ξεπερνά αυτόν των μόνιμων κατοίκων του (852)!

Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δεν λείπει και τις 365 ημέρες του χρόνου. Οι κάτοικοι ζουν κι εργάζονται προετοιμαζόμενοι για την ετήσια αναπαράσταση της Γέννησης (presepe στα ιταλικά), που λαμβάνει χώρα από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου: χτίζουν κτίσματα, ράβουν ή επιδιορθώνουν ρούχα και κατασκευάζουν φιγούρες και ζώα για τις σκηνές της.

χωριό

Ο αριθμός τους (890) αυξήθηκε, πέρυσι, χάρη στη δωρεά ιδιωτικής συλλογής με 760 φάτνες, που ανήκε σε κάτοικο από την περιφέρεια του Veneto, ο οποίος αγαπούσε πολύ το συγκεκριμένο χωριό και προσδοκούσε την ανάπτυξή του.

Οι εκατοντάδες αναπαραστάσεις είναι κατανεμημένες με αριθμητική σειρά στους δρόμους και στα εντυπωσιακότερα σπίτια του χωριού, όπως στο κτήριο Casa degli Affreschi, στο Castello di San Michele και στην εκκλησία του San Vigilio. Το μονοπάτι από το Κάστρο του 12ου αιώνα έως το κέντρο του Ossana φωτίζεται από παλιούς λαμπτήρες λαδιού. Οι αυλές των σπιτιών γεμίζουν με φως και μουσική, δημιουργώντας ατμόσφαιρα που παραμένει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη των επισκεπτών!

Εφέτος στον εορταστικό τους περίπατο, κατά μήκος του μονοπατιού των 1000 περίπου αναπαραστάσεων της Γέννησης, μπορούν να θαυμάσουν φάτνες μεγάλων καλλιτεχνών που χρειάστηκαν πολλούς μήνες προετοιμασίας. Αντιπροσωπευτικότερη είναι αυτή που αφιερώθηκε στα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπενθυμίζοντας τον Μεγάλο Πόλεμο και ένα περιστατικό «ξεχωριστής ειρήνης» στα χαρακώματα, τη νύχτα των Χριστουγέννων. Η αναπαράσταση αυτή αποτελεί μια προτροπή  εναντίον όλων των πολέμων, ώστε να μη συμβεί ποτέ ξανά μια παρόμοια τραγωδία!

χωριό

Κάθε φάτνη ξεχωρίζει για τον διαφορετικό της χαρακτήρα. Από τις εντυπωσιακότερες είναι εκείνη που εκτίθεται σε μια ιστορική οικία και είχε πρωτοπαρουσιαστεί πριν δυο χρόνια, με αφορμή την 60στή επέτειο (22 Δεκεμβρίου του  1956) της αεροπορικής τραγωδίας στο όρος  Giner, σε ύψος 2600 μέτρων. Ακόμη, η φάτνη που βρίσκεται στον «Οίκο των Τοιχογραφιών», ο οποίος κτίστηκε πριν 400 χρόνια, στα θεαματικά ερείπια  του  τοπικού κάστρου.

Η αναπαράσταση με την Παναγία, τον Ιωσήφ και τον Ιησού σε ένα τυπικό αγρόκτημα των Δολομιτών και ακόμη εκείνες οι Γεννήσεις με τα ζωηρά χρώματα της Νότιας Αμερικής, όπου η μητέρα του Θεανθρώπου είναι ντυμένη με παραδοσιακά ενδύματα του κάθε τόπου, έλκουν τον θαυμασμό των επισκεπτών.

Το χωριό Ossana, που απέχει 40 χιλιόμετρα από το Trento, πρωτεύουσα του Trentino, το οποίο βρίσκεται κοντά στον δημοφιλή ορεινό τουριστικό προορισμό Madonna di Campiglio, φιλοξενεί, επίσης, δύο χριστουγεννιάτικες αγορές (Mercatini di Natale), στην κεντρική πλατεία και στο Castello di San Michele.

χωριό

Οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις νοστιμιές της περιοχής και να αγοράσουν τοπικά προϊόντα και διακοσμητικά αντικείμενα, που αναδεικνύουν τη δεξιοτεχνία των τεχνιτών, διατηρώντας ζωντανή αυτή την αγαπημένη παράδοση.

Τα χειροποίητα εκθέματα έχουν κατασκευάσει καλλιτέχνες, εθελοντές, μέλη οικολογικών οργανώσεων και μαθητές από την ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας Val di Sole, από ασυνήθιστα υλικά, όπως φύλλα αραβοσίτου, υφάσματα ή σπόρους.

Ελένη Κάραμποττ

Είναι Senior Professional Member στο Ελληνικό Ινστιτούτο Coaching (H.I.C.), έχοντας εκπαιδευτεί και λάβει Certificate in Coaching, AC Accredited, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συμμετέχει σε σεμινάρια και βιωματικές εκπαιδεύσεις στους τομείς coaching, ψυχολογίας, αυτογνωσίας, αυτοβελτίωσης και εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων.

Μετά από μακρόχρονη κι επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στον χώρο των ΜΜΕ (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και γραφείο τύπου) στράφηκε στην επιστήμη της Προσωπικής Ενδυνάμωσης & Ανάπτυξης (coaching), με γνώμονα την κυρίαρχη επιθυμία της προσφοράς βοήθειας προς τον συνάνθρωπο, με σκοπό την ανάπτυξή του, ώστε να γίνει ο ηγέτης της ζωής του και να νοιώθει ευτυχισμένος.

Ως εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης «Κάριτας Αθήνας» είναι υπεύθυνη στους Τομείς Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων & Τρίτης Ηλικίας, ενώ η εθελοντική της ενασχόληση καλύπτει και μια δύσκολη κοινωνική ομάδα, αυτή των αναγνωρισμένων προσφύγων/αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, έχοντας σχεδιάσει και υλοποιώντας μια καινοτόμα ενισχυτική και υποστηρικτική πρωτοβουλία για τους ενήλικες επωφελούμενους, που επιθυμούν να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους!

Κινητήριος δύναμή της είναι η φράση του Φρίντριχ Νίτσε: «Να κάνεις αυτό που θες, μα πρώτα να γίνεις αυτός, που μπορεί να θέλει»!
Ελένη Κάραμποττ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ζώντας σαν ξωτικό

Σχολιάστε

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας