Ο Sadhguru ρίχνει φως στο τι θα συμβεί αφού αφήσει το σώμα του, διαλύοντας κάθε πιθανή ανησυχία όσων έχουν επηρεαστεί από εκείνον ως γκούρου.

 

Τις προάλλες, κάποιος με ρώτησε με αγωνία τι θα γίνει αφού φύγω από το σώμα μου και πού θα πάω. Το έχω ξαναπεί – θα βρίσκομαι εδώ γύρω για άλλα ογδόντα χρόνια. Αν τα πάντα είναι εδώ και τώρα, τότε πού πάμε; Στο εδώ και το τώρα.

Το «εδώ και τώρα» δεν είναι απλά ένας πνευματικός όρος – η σύγχρονη φυσική ενδιαφέρεται πολύ γι’ αυτή την έννοια. Όταν μιλάμε για το εδώ και το τώρα, μιλάμε για τον χρόνο και τον χώρο.

Ο χρόνος και ο χώρος είναι η απαραίτητη διάσταση για όλη την πλάση σε φυσικό επίπεδο. Αν δεν υπάρχει χρόνος και χώρος, δεν νοείται πλάση – τα πάντα είναι εδώ και τώρα. Αυτό σημαίνει πως ο χρόνος και ο χώρος είναι δικά σας δημιουργήματα. Καθώς δημιουργείτε το σώμα και τον νου σας, μαζί με αυτά δημιουργείτε τον χρόνο και τον χώρο. Η συνένωση του σώματος και του νου, σας καθιστούν διαθέσιμους στο δράμα τού χρόνου και του χώρου.

Η σύγχρονη φυσική μάς λέει για το πώς το κενό είναι δυναμικό και γεμάτο από δημιουργικές δυνάμεις και πως το σύμπαν διαστέλλεται συνεχώς. Και όχι μόνο αυτό – λένε πως αφού υπήρξε η Μεγάλη Έκρηξη, κάποια μέρα θα συμβεί και η Μεγάλη Σύνθλιψη η οποία θα συμπιέσει τα πάντα, εδώ και τώρα. Με άλλα λόγια, καθώς το σύμπαν διαστέλλεται από κάτι απείρως μικρό σε κάτι απείρως μεγάλο, θα συμβεί και μια παρόμοια αλλά αντίστροφη διαδικασία.

Αυτό είναι κάτι που γνωρίζαμε πάντα μέσα μας, στη γιογκική παράδοση. Όταν μιλάμε για nirvana, moksha, shoonya, αυτό ακριβώς λέμε (σ.τ.μ. Nirvana: υπερβατική κατάσταση στην οποία δεν υπάρχουν δεινά, επιθυμίες ή αίσθηση του εαυτού και το υποκείμενο απελευθερώνεται από τις επιπτώσεις τού κάρμα και τον κύκλο της ζωής και του θανάτου. Moksha: ο ανώτατος στόχος τής προσωπικής και πνευματικής εξέλιξης. Shoonya: η κατάσταση τού «τίποτα», τού «κενού» και συνήθως περιλαμβάνει μια κατάσταση διαλογισμού ή ανάλυσης των εμπειριών).

Ερχόσαστε από το τίποτα, γίνεστε αυτό που γίνεστε και, αν κάνετε ολόκληρο τον κύκλο, θα επιστρέψετε στο απόλυτο τίποτα.

Πού πηγαίνετε λοιπόν; Όταν όλα σταματούν, το παιχνίδι φτάνει στο τέλος του. Το να συνεχίσετε είναι συναρπαστικό, αν δεν έχετε πάει σε πολλά μέρη. Αν δεν έχετε υπάρξει αρκετά, το να υπάρχετε είναι συναρπαστικό. Αν θυμάστε την ύπαρξή σας για την αρχαιότητα που φέρει μέσα της, τότε το μόνο ελκυστικό πράγμα για εσάς είναι η μη-ύπαρξη. Όταν λέμε «απελευθέρωση», αυτό δεν σημαίνει να σπάτε τα όρια της ατμόσφαιρας και να πηγαίνετε στο διάστημα. Θέλετε να απελευθερωθείτε από τον χώρο.

Πρόκειται για μια απλή, παιδική διαδικασία. Ας πούμε πως σας φυλακίζουμε σε ένα μικρό δωμάτιο και μετά σας αφήνουμε ελεύθερους σε ένα μεγαλύτερο δωμάτιο. Θα νιώσετε απελευθερωμένοι για δύο μέρες αλλά την τρίτη μέρα θα νιώσετε ξανά φυλακισμένοι. Αν σας αφήσουμε σε ένα αρκετά μεγαλύτερο δωμάτιο θα νιώσετε πραγματικά απελευθερωμένοι αλλά σε μερικές μέρες πάλι θα νιώσετε φυλακισμένοι. Ποια θα είναι λοιπόν η απόλυτη απελευθέρωση; Όταν δεν υπάρχει δωμάτιο, δεν περιορίζεστε από τον χώρο κι αφού ο χρόνος και ο χώρος δεν μπορούν να υπάρξουν το ένα χωρίς το άλλο, δεν περιορίζεστε ούτε από τον χρόνο. Αν δεν υπάρχει χώρος, δεν υπάρχει και χρόνος. Γι’ αυτό λέμε εδώ και τώρα. Άρα, το εδώ και τώρα δεν είναι κάποια πνευματική ορολογία. Το εδώ και τώρα είναι φυσική ορολογία. Η εξαφάνιση στο «εδώ και τώρα» σημαίνει την υπέρβαση των ορίων τού χρόνου και του χώρου. Είναι ανόητο να σκεφτείτε πως πηγαίνετε πέρα από τον χρόνο και τον χώρο.

Αν δεν υπάρχει χρόνος και χώρος, δεν υπάρχει ούτε δικός σας χώρος, φυσικός ή όχι. Αυτό σημαίνει πως παύετε να υπάρχετε. Πού πηγαίνετε λοιπόν; Δεν πηγαίνετε πουθενά. Το ταξίδι τελειώνει. Αυτή είναι η ύψιστη απελευθέρωση.

Όσον αφορά το δικό μου θάνατο – έχω ήδη ξεπεράσει το προσδόκιμο ζωής. Κατά μια έννοια, μετά την αποσυναρμολόγηση ολόκληρης της θεμελιώδους υποδομής που απαιτείται για να συνεχιστεί η ζωή, συνεχίζω, κάτι που δεν θεωρείται καλό υπαρξιακά. Μόλις φύγει η θεμελιώδης υποδομή που είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί αυτή η ζωή, το άτομο δεν έχει καμία δουλειά εδώ – θα πρέπει να φύγει. Μέσα στη λαχτάρα μας για απελευθέρωση, αποσυναρμολογήσαμε ολόκληρη την υποδομή και μετά βρεθήκαμε με μια αδύνατη αποστολή – τη Dhyanalinga (σ.τ.μ. πνευματική ανάπτυξη κι εξέλιξη του ατόμου). Κι έτσι, προσπαθούμε να συνεχίσουμε. Αφού γίνει κι αυτό, κανείς δεν γνωρίζει γιατί συνεχίζουμε. Αφού δεν υπάρχει σκοπός στην ύπαρξή μου, προσπαθώ να αναλάβω όλα όσα χρειάζονται να γίνουν.

Ακόμα κι αν μια εντελώς νέα ύπαρξη εμφανιστεί αύριο το πρωί – ας πούμε ότι εμφανίζεται ένα νέο σύμπαν – θα εξακολουθεί να μην είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να εξερευνηθεί αν έχετε αποκρυπτογραφήσει τις θεμελιώδεις αρχές για το πώς δημιουργήθηκε. Ας πούμε πως υπάρχει ένα πολυτελές ξενοδοχείο με ένα εκατομμύριο δωμάτια. Αν πάτε εκεί ως επισκέπτης, σας δίνουν μια κάρτα-κλειδί που ανοίγει μονάχα το δικό σας δωμάτιο. Η καθαρίστρια όμως έχει μια κάρτα που ανοίγει όλα τα δωμάτια. Καθώς μπαίνετε στο δικό σας δωμάτιο, είστε πολύ ενθουσιασμένοι. Εκείνη έχει μπει κι έχει καθαρίσει τόσα πολλά δωμάτια που δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένη που θα μπει σε ένα ακόμα. Αν ο διευθυντής τού ξενοδοχείου έρθει και σας πει, «Υπάρχει ένα άλλο δωμάτιο με καλύτερη θέα. Θέλετε να πάτε εκεί;» Εσείς θα απαντήσετε «ναι» με μεγάλο ενθουσιασμό. Η καθαρίστρια όμως δεν είναι ενθουσιασμένη γιατί έχει δει πάρα πολλά δωμάτια.

Το ίδιο συμβαίνει με τη ζωή. Μόλις αποκτήσετε το κλειδί, αν έχετε τον χρόνο και την τάση, μπορείτε να ανοίξετε όλα τα δωμάτια. Κανείς όμως δεν το κάνει. Τα δωμάτια δεν διαφέρουν ιδιαίτερα μεταξύ τους.

Αν εισέλθετε σε ένα νέο σύμπαν, τα πάντα μπορεί να μοιάζουν διαφορετικά αλλά οι θεμελιώδεις αρχές θα είναι ίδιες. Όταν θα έχετε δει αρκετά, θα αρχίσετε να αποσυναρμολογείτε  τη θεμελιώδη υποδομή που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής. Αυτή η θεμελιώδης υποδομή για εμένα έχει ήδη αποσυναρμολογηθεί. Τώρα ζω με δανεική υποδομή – βρίσκομαι ήδη σε κίνδυνο.

Ογδόντα χρόνια αφού φύγω σωματικά, θα εξακολουθώ να βρίσκομαι εδώ γύρω. Αυτό θα γίνει για να εξασφαλίσω πως όλοι όσοι έχουν επηρεαστεί από εμένα θα έχουν φύγει από τον πλανήτη, πριν φύγω οριστικά. Γιατί όχι για πάντα; Δεν υπάρχει «για πάντα». Και δεν υπάρχει ανάγκη να μείνουμε για πάντα, επειδή έχουμε συντάξει μια πιο εξελιγμένη συμφωνία για τον σκοπό αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει η Dhyanalinga, ένα αιώνιο εργαλείο για απελευθέρωση.

Με Αγάπη και Χάρη,
Sadhguru

Ποιος είναι ο Sadhguru

Yogi, μυστικιστής, οραματιστής και ποιητής, ο Sadhguru είναι ένας διαφορετικός πνευματικός δάσκαλος. Ένα γοητευτικό μείγμα εμβρίθειας και ρεαλισμού, η ζωή και το έργο του χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση ότι η yoga δεν είναι μια εσωτερική πειθαρχία ενός ξεπερασμένου παρελθόντος, αλλά μια σύγχρονη επιστήμη ζωτικής σημασίας για την εποχή μας. Διερευνητικές, παθιασμένες και ταυτόχρονα διορατικές, λογικές και πνευματώδεις, οι συνομιλίες με τον Sadhguru τον έχουν κάνει φημισμένο ομιλητή και διεθνούς φήμης διαμορφωτή γνώμης. (διαβάστε την βιογραφία του εδώ)

Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός από isha.sadhguru.org

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στη γέφυρα του Γαλατά

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.