Ο χειμώνας είναι η πιο «δύσκολη» εποχή για τα αυτιά των παιδιών. Η ωτίτιδα «επιτίθεται», με τη μεγαλύτερη έξαρση να παρατηρείται στα πρώτα κρύα.

 

Μετά το κοινό συνάχι, η ωτίτιδα αποτελεί μία από τις πιο συχνές λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος κατά την παιδική ηλικία. Μία από τις πιο συχνές αιτίες νυχτερινής αφύπνισης παιδιών και γονέων.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι τα περισσότερα παιδιά θα παρουσιάσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο ωτίτιδας μέχρι τα τρία πρώτα έτη ζωής.

Αίτια

Το αυτί αποτελείται από τρία κυρίως τμήματα: το έξω, το μέσο και το έσω αυτί. Ένα μικρό σωληνάκι, η ευσταχιανή σάλπιγγα, αποχετεύει το υγρό που δημιουργείται φυσιολογικά στο μέσο αυτί, συνδέοντας την κοιλότητά του με το πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας.

Εάν η ευσταχιανή σάλπιγγα αποφραχθεί, ευνοείται η συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί και κατ επέκταση η μόλυνσή του με μικρόβια. Η λοίμωξη του μέσου ωτός ονομάζεται οξεία μέση ωτίτιδα. Αποτελεί το πιο κοινό είδος ωτίτιδας κατά την παιδική ηλικία.

Συνήθως, η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας στα παιδιά οφείλεται στην ύπαρξη ρινίτιδας λόγω κάποιας ίωσης. Άλλα κοινά αίτια απόφραξης της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι η αλλεργική ρινίτιδα και η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια).

Επίσης, η έκθεση σε καπνό και η χρήση πιπίλας είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη ωτίτιδας, ενώ ο μητρικός θηλασμός παρουσιάζει ισχυρή προστατευτική δράση.

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση ωτίτιδας, καθώς το μέγεθος και το σχήμα της ευσταχιανής τους σάλπιγγας διευκολύνει τη συσσώρευση του υγρού.

Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου

Ονομάζομαι Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, ζω και εργάζομαι στην Πάτρα.
Είμαι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Αγαπώ την προσφορά στον συνάνθρωπο και γι’αυτό, προσφέρω ενεργά τις υπηρεσίες μου ως Παιδίατρος στους Γιατρούς του Κόσμου. Ονειρεύομαι μια Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον Άνθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού.
Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Αλεξάνδρας Κοσμαρίκου
Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.