Το 400 π.Χ., ο Ιπποκράτης έγραψε στο βιβλίο Περί Διαίτης Οξέων Νοσημάτων: «Θα βρείτε το ποτό που ονομάζεται οξύμελι πολύ χρήσιμο […] διότι βοηθά στην απόχρεμψη και την απελευθέρωση της αναπνοής».

 

Οόρος οξύμελι μοιάζει βγαλμένος από βιβλίο μαγικών φίλτρων καθώς θα μπορούσε να είναι κάλλιστα κάποιο φυτικό ελιξίριο! Πράγματι, η αλήθεια δεν απέχει πολύ από το παραπάνω, αφού είναι όντως μιας μορφής ελιξίριο βοτάνων.

Η αρχαιοελληνική λέξη οξύμελι είναι σύνθετη και παράγεται από τα συνθετικά οξύ και μέλι. Ο πιο απλός τρόπος λοιπόν για να ορίσουμε το οξύμελι είναι ως ένα απόσταγμα βοτάνων με ξύδι και ωμό μέλι. Πολύ συχνά όσοι το παρασκευάζουν χρησιμοποιούν ωμό μηλόξιδο το οποίο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες από μόνο του. Ο συνδυασμός δε του μηλόξιδου με όλα τα οφέλη που έχει το μέλι είναι ένας φανταστικός τρόπος για να πάρουμε τα καλύτερα στοιχεία από τα δύο. Και φυσικά όταν οι παραπάνω σούπερ τροφές συνδυαστούν και με τη δύναμη των βοτάνων, μπορεί να δημιουργηθεί μία έκρηξη ωφέλιμων στοιχείων για τον ανθρώπινο οργανισμό!

Τόσο το μηλόξιδο όσο και το μέλι χρησιμοποιούνται από τα αρχαία χρόνια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη, καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό και βοηθούν στα προβλήματα με την πέψη. Το οργανικό μηλόξιδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξικό οξύ καθώς και χρήσιμες πρωτεΐνες, ένζυμα και «καλά» βακτήρια. Το μέλι από την άλλη έχει αντισηπτικές ιδιότητες και καταπραϋντική δράση. Έτσι, τα παραπάνω αρκούν από μόνα τους για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό. Όταν όμως προσθέσουμε σε αυτό το σούπερ μίγμα και βότανα, μπορούμε να πάρουμε ταυτόχρονα και όλα τα οφέλη τους με μιας!

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε οξύμελι;

Οι παραδοσιακές συνταγές για οξύμελι τείνουν να χρησιμοποιούν μεγαλύτερη αναλογία μελιού προς ξύδι. Σε κάποιες μάλιστα χρησιμοποιούνται 5 μέρη μελιού προς 1 ξυδιού. Ανάλογα με τις γεύσεις που προτιμά ο καθένας και τους στόχους του, η παραπάνω συνταγή μπορεί να του φανεί πού βαριά ή πολύ γλυκιά. Για το λόγο αυτό οι μεταγενέστερες συνταγές τείνουν να χρησιμοποιούν ίσα μέρη ξυδιού και μελιού. Όμως, ένα από τα καλά του οξυμελιού είναι ότι μπορούμε να «παίξουμε» με τις ποσότητες και να βρούμε αυτή που μας ταιριάζει περισσότερο τόσο στη γεύση όσο και στις ανάγκες μας.

Στη συνταγή που ακολουθεί χρησιμοποιούνται ένα μέρος αποξηραμένων βοτάνων και τρία μέρη μίγματος μελιού και ξυδιού. Φυσικά οι αναλογίες μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις!

Βασική συνταγή για οξύμελι βοτάνων

Συστατικά

  • Αποξηραμένα βιολογικά βότανα (δείτε πιο κάτω στη λίστα μερικές καλές επιλογές)
  • 1 μέρος ωμό, βιολογικό ξύδι από μήλο
  • 1 μέρος ωμό, βιολογικό μέλι

Οδηγίες

Ανάλογα με τα βότανα που θα χρησιμοποιήσετε υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να φτιάξετε το οξυμέλι. Δείτε τρεις πολύ πετυχημένες μεθόδους:

1η μέθοδος: Αναμίξτε, κουνήστε, «ξεκουράστε»

Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για να φτιάξετε οξύμελι με πολλά διαφορετικά αποξηραμένα βότανα.

Σκεπάστε τα βότανα με ίσες ποσότητες μηλόξιδου και μελιού, μέχρις ότου γεμίσει το δοχείο.

Ανακατέψτε καλά.

Εάν το δοχείο σας έχει μεταλλικό πώμα, τοποθετήστε μία μεμβράνη πριν το κλείσετε ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το ξύδι.

Αφού κλείσετε το δοχείο, κουνήστε καλά μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά.

Αποθηκεύστε το δοχείο σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για δύο εβδομάδες. Ανακινήστε το τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να βοηθήσετε στο να «βγουν» τα συστατικά των βοτάνων στο μίγμα.

Στραγγίστε τα βότανα με ένα σουρωτήρι, πιέζοντάς τα ώστε να βγάλουν όσο περισσότερο υγρό γίνεται. Κρατήστε το υγρό και αφήστε τα βότανα εκτός μίγματος να κομποστοποιηθούν.

Ρίξτε το στραγγισμένο οξύμελι σε ένα γυάλινο δοχείο ή μπουκάλι.

Φυλάξτε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέχρι και 6 μήνες μετά την παρασκευή του.

2η μέθοδος: Αφέψημα ξυδιού

Ιδανικό για βότανα που δεν έχουν και τόσο ωραία γεύση ή για όταν είστε αδιάθετοι και χρειάζεστε άμεση ανακούφιση. Αυτή η μέθοδος βασίζεται στην θέρμανση και δεν ενδείκνυται για πολύ αρωματικά ή ανθώδη βότανα.

Τοποθετήστε τα αποξηραμένα βότανα και διπλάσια ποσότητα ξυδιού σε ένα σκεύος.

Φέρτε το μίγμα σε βρασμό. Προσοχή! Μην βάζετε το πρόσωπό σας κοντά στο σκεύος που βράζει καθώς οι ατμοί από το ξύδι είναι πολύ έντονοι!

Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να βράσει μέχρις ότου το υγρό μειωθεί στο μισό. Αυτό θα σας πάρει περίπου 30 με 40 λεπτά.

Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Στραγγίστε τα βότανα πιέζοντάς τα για να βγάλουν όσο περισσότερο υγρό γίνεται. Κρατήστε το υγρό και αφήστε τα βότανα εκτός μίγματος να κομποστοποιηθούν.

Ανακατέψτε το υγρό με ίση ποσότητα μελιού, μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα.

Ρίξτε το στραγγισμένο οξύμελι σε ένα γυάλινο δοχείο ή μπουκάλι.

Φυλάξτε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέχρι και 6 μήνες μετά την παρασκευή του.

3η μέθοδος: Ξεχωριστό μούλιασμα μελιού και ξυδιού από μήλο

Μία ιδανική επιλογή για τα πιο «ευαίσθητα» βότανα.

Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να φτιάξετε οξύμελι, ειδικά αν έχετε ήδη μέλι ή ξύδι μουλιασμένο με βότανα στην κουζίνα ή το φαρμακείο του σπιτιού σας.

Αναμίξτε ίσες ποσότητες μελιού με βότανα και ξυδιού με βότανα σε ένα ποτήρι και βάλτε το μίγμα σε ένα γυάλινο βάζο ή μπουκάλι.

Φυλάξτε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέχρι και 6 μήνες μετά την παρασκευή του.

Όταν έχετε ετοιμάσει ο οξύμελι, δοκιμάστε να προσθέσετε σε αυτό λίγο χλιαρό νερό και καταναλώστε το ως ρόφημα που θα καταπραΰνει τον οργανισμό σας από το κρυολόγημα. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες για να δώσετε γεύση στο αφρώδες νερό σας το καλοκαίρι. Ακόμη, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως topping για πάνκεικς ή ως βινεγκρέτ για τη σαλάτα σας.

Μερικά αγαπημένα βότανα για οξύμελι:

Πηγή: www.blog.mountainroseherbs.com

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας