Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς | Πόσες αγκαλιές την ημέρα χρειαζόμαστε;

0
1212

«Οι αγκαλιές μπορεί να είναι αθόρυβες, αλλά μιλάνε τόσο δυνατά»
Carol Miller

 

Κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Σε αντίθεση με πολλές παγκόσμιες ημέρες, η συγκεκριμένη γιορτή δεν έχει κατοχυρωθεί επίσημα από τον ΟΗΕ, όμως την αποδέχονται και την γιορτάζουν όλες οι χώρες. Η ιδέα για την συγκεκριμένη ημέρα προέκυψε το 1896 από έναν φοιτητή ονόματι Kevin Zaborney. Το σκεπτικό του ήταν το προφανές: να υπάρξει μία ημέρα στην οποία θα αγκαλιάζουμε περισσότερο τα αγαπημένα μας πρόσωπα!

Γιατί, ποιος δεν χρειάζεται περισσότερες αγκαλιές; Η αγκαλιά είναι ο ισχυρότερος τρόπος για να δείξουμε την αγάπη μας σε ένα άλλο πρόσωπο. Είναι ακόμη ένα ασφαλές καταφύγιο για όταν νιώθουμε φόβο ή απελπισία. Είναι ένας τρόπος για να δείξουμε ευγνωμοσύνη και εκτίμηση. Συνάμα, είναι ο τέλειος τρόπος για να «φορτίσουμε» τις μπαταρίες της ψυχής μας, να πάρουμε κουράγιο και δύναμη και να συνδεθούμε με τον άλλο σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Πέρα από τα παραπάνω, έρευνες δείχνουν ότι οι αγκαλιές είναι απαραίτητες όχι μόνο για την ευημερία αλλά και για την επιβίωσή μας! Χαρακτηριστικά, η ψυχολόγος Virginia Satir λέει ότι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να διατηρηθούμε και 12 για να εξελιχθούμε.

Τα οφέλη της αγκαλιάς στην υγεία μας

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι οι αγκαλιές έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας και είναι ζωτικής σημασίας να αγκαλιαζόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε. Σας προτρέπουμε λοιπόν να αγκαλιαστείτε άφοβα γιατί:

Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η ήπια πίεση στην περιοχή του στήθους σε συνδυασμό με το συναισθηματικό ερέθισμα που μας προκαλούν επιδρούν θετικά στον οργανισμό μας. Ακόμη, τα παραπάνω συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και τονώνουν το ανοσοποιητικό μας. Έτσι μία αγκαλιά έχει τη δύναμη να αυτορυθμίσει το σώμα μας σε ορμονικό και κυτταρικό επίπεδο και να ενισχύσει την άμυνά μας κατά των ιών που το απειλούν. Επιπλέον, ένα άτομο που νοσεί και δέχεται περισσότερες αγκαλιές από τον κοινωνικό και οικογενειακό του περίγυρο τείνει να εμφανίζει μειωμένη έξαρση των συμπτωμάτων της νόσου, συγκριτικά με εκείνα που δεν δέχονται καμία κοινωνική υποστήριξη.

Μειώνουν το στρες

Έρευνες έχουν δείξει ότι με την αγκαλιά πέφτουν τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό αναδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους από μικρή ηλικία, ώστε να μην εμφανίσουν στο μέλλον υψηλά επίπεδα άγχους. Άμεση σχέση με το στρες έχει και η αρτηριακή πίεση η οποία, στέλνοντας μηνύματα χαλάρωσης προς τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Αυξάνουν τα επίπεδα της «ορμόνης της αγάπης»

Η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη που μας βοηθά να δενόμαστε σε συναισθηματικό επίπεδο με τους άλλους ανθρώπους. Τι σχέση έχει το αγκάλιασμα με την ορμόνη αυτή; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το δέρμα περιέχει ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων που λέγονται σωμάτια Pacinian τα οποία και συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Το νεύρο αυτό συνδέεται με διάφορα όργανα του σώματος καθώς και με τους υποδοχείς της ωκυτοκίνης. Έτσι μέσω της ορμόνης αυτής  μας δημιουργείται το αίσθημα της ευεξίας.

Μας φτιάχνουν τη διάθεση

Όσο περισσότερο μεγαλώνουμε τόσο πιο πολύ χρειαζόμαστε το φυσικό άγγιγμα στην ζωή μας. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το αίσθημα της μοναξιάς και αυξάνεται το συναίσθημα της θαλπωρής και του δεσίματος. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Όμως και για τους υπόλοιπους, μία αγκαλιά μπορεί να μας γεμίσει χαρά και ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Βοηθούν να χτίσουμε ουσιαστικότερες σχέσεις

Αγκαλιάζοντας κάποιον αισθανόμαστε αυτόματα πιο κοντά στο πρόσωπο αυτό. Έστω και στιγμιαία αναπτύσσεται μία ουσιαστική ανθρώπινη σχέση, νιώθουμε πιο δυνατοί και λιγότερο μόνοι. Μελέτες έχουν δείξει πως η αγκαλιά βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη και βοηθά στο «δέσιμο» ανάμεσα στα ζευγάρια.

10 δευτερόλεπτα αρκούν!

Κι όμως 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να κάνουν τόσο μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας! Όλοι έχουμε λίγο χρόνο για να αφιερώσουμε στους αγαπημένους μας ακόμη και όταν μας «πνίγουν» οι υποχρεώσεις. Μην αφήνετε λοιπόν καμία ευκαιρία να πάει ανεκμετάλλευτη. Πριν φύγετε για τη δουλειά το πρωί, το βράδυ όταν γυρνάτε, πριν αφήσετε τα παιδιά στο σχολείο, στο διάλειμμα από το γραφείο, μην χάνετε ποτέ την ευκαιρία να σφίξετε στην αγκαλιά σας τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Γιατί μια τόσο μικρή πράξη μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σας και τις ζωές εκείνων που αγαπάτε…

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας