Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη

0
43

Η 10η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα της Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη» το 1999 από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη παρέχει μια ευκαιρία για την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στη συμβολή της επιστήμης, στην επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την ενίσχυση των προοπτικών για ειρήνη. Από τη γεωργική παραγωγή στην ιατρική, από τη βιώσιμη ενέργεια στη διαχείριση των υδάτων, επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μέσω ποικίλων εφαρμογών.

Είναι σαφές ότι η σημαντικότητα της επιστήμης, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την αξία της έρευνας και της γνώσης, αλλά επίσης προκύπτει από τη συνάφειά της με τις ανάγκες της κοινωνίας και την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση των αναγκών αυτών και στην επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων ενός κράτους. Αυτή είναι μια πρόκληση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο συνδυασμός της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής προόδου έχει αποφέρει αναρίθμητα και σπουδαία οφέλη στην ανθρωπότητα σήμερα. Όμως, τα οφέλη αυτά κατανέμονται άνισα στις διάφορες κοινωνίες του πλανήτη, αλλά ακόμα και στην ίδια την κοινωνία. Αρκεί να σκεφτούμε πως την ίδια στιγμή που οι κοινωνίες της Αφρικής στερούνται τροφής, πόσιμου νερού και στοιχειωδών παιδιατρικών εμβολίων, οι κοινωνίες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας βρίθουν από αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα. Οι διαχειριστές του παραπάνω συνδυασμού φέρουν την ηθική ευθύνη του τρόπου χρήσης των νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, η διάσπαση του πυρήνα του ατόμου βοήθησε τόσο στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, της χημείας και της βιολογίας, όσο και στην κατασκευή φοβερών πυρηνικών και βιολογικών όπλων. Επιπλέον, η ραγδαία επιβάρυνση του περιβάλλοντος, έγκειται στην ηθική διαχείριση της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Σήμερα, η επιστήμη έχει να αντιμετωπίσει πολύπλοκες προκλήσεις που είναι παγκόσμιας κλίμακας και χαρακτήρα. Θα πρέπει να ασχοληθεί με τεράστια και δύσκολα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κοινές προσπάθειες. Στην ουσία, η επιστήμη είναι μια συλλογική επιχείρηση, της οποίας η πρόοδος ωφείλεται περισσότερο στην αφοσιωμένη και επίπονη προσπάθεια των ομάδων, παρά στις ανακαλύψεις ενός και μόνο ατόμου. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προόδου της επιστήμης και της τεχνολογίας για την ενδελεχή πρόοδο της παγκόσμιας κοινωνίας, την αμοιβαία κατανόηση των λαών και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πηγή: scienceandtechnology.gr

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας