Κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου διοργανώνεται και γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Λόγου. Πρόκειται για μία ημέρα που απευθύνεται κυρίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι ενθαρρύνονται να μοιραστούν τις ιδέες τους και να αναδείξουν την ομιλία και τη δημιουργία του λόγου.
ΗΠαγκόσμια Ημέρα Λόγου καθιερώθηκε το 2014 από την ΜΚΟ «World Speech Day» (WSD), η οποία αναγνωρίζει τη δύναμη της ομιλίας. Όραμά τους είναι να βοηθήσουν τον κόσμο και κυρίως τους νέους να συνειδητοποιήσουν τη βαθιά επιρροή που μπορεί να ασκήσει ο λόγος στον κόσμο. Και επειδή μία ομιλία μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην κοινωνία μας, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην εξερεύνηση νέων ιδεών και την εύρεση καλύτερων λύσεων.
Κάθε χρόνο, περισσότερα από 100 κράτη γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Λόγου, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, πανεπιστημίων, κοινοτήτων και λεσχών ομιλητών. Ο οργανισμός «World Speech Day» απαρτίζεται σήμερα από εκατοντάδες ανθρώπους που επιθυμούν να εμπνεύσουν τους άλλους, μέσα από τη δύναμη του λόγου τους.
Μιας και πρόκειται για μία ημέρα που είναι αφιερωμένη στη δύναμη του λόγου, ας δούμε 4 εμβληματικές ομιλίες από διάσημες ιστορικές προσωπικότητες, οι οποίες μέχρι σήμερα θεωρούνται κομβικής σημασίας στον ρου της ιστορίας της ανθρωπότητας.
“I have a dream” (Έχω ένα όνειρο) – Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ
Στις 28 Αυγούστου του 1963 ο αιδεσιμότατος Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, αγωνιστής και αρχηγός του κινήματος για τα δικαιώματα των αφροαμερικάνων, εκφωνεί τον περίφημο λόγο του «I have a dream», ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο κίνημα των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για έναν λόγο που ακόμη και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την κατάργηση των διακρίσεων. Εκφωνήθηκε σε διαδήλωση για την Εργασία και την Ελευθερία στην Ουάσιγκτον και ακούστηκε από περισσότερους από 200.000 υποστηρικτές του.
Η ομιλία αυτή υπήρξε μια καθοριστική στιγμή του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων. Προς το τέλος του λόγου του, ο Κινγκ παρέκκλινε από το γραμμένο κείμενο και εκφώνησε έναν επίλογο με θέμα «Έχω ένα όνειρο». Σε αυτό το μέρος της ομιλίας, που έχει γίνει πλέον διάσημο, ο Κινγκ περιέγραψε τα όνειρά του για ελευθερία και ισότητα ανακύπτοντας από μια χώρα σκλαβιάς και μίσους.
«Είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω» – Νέλσον Μαντέλα
O Νέλσον Μαντέλα υπήρξε ηγέτης της Νοτίου Αφρικής που αγωνίστηκε κατά του απαρτχάιντ. Συνελήφθη αρκετές φορές για προδοσία και σαμποτάζ και όταν τελικά η κυβέρνηση είχε αρκετά στοιχεία καταδίκασε εκείνον και άλλους 11 ηγέτες σε ισόβια κάθειρξη.
Στη δίκη Rivonia που πραγματοποιήθηκε το 1964, ο Μαντέλα στάθηκε μπροστά από το δικαστήριο, όπου αντί να καταθέσει για τον εαυτό του, εκφώνησε μία ομιλία που μέχρι και σήμερα τον καθορίζει ως ηγέτη. Σε αυτήν εξέφρασε το πάθος του για ελευθερία των Αφρικανών και το μίσος του για το απαρτχάιντ.
«Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα και ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Αυτό που επιθυμώ είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό, το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Αλλά αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».
Παρότι τα λόγια του δεν τον έσωσαν από την καταδίκη, ο αιχμηρός λόγος του τρύπησε τις καρδιές του ακροατηρίου του και αφύπνισε τον αφρικανικό λαό. Ο Μαντέλα έκτισε 27χρονη ποινή για τις πεποιθήσεις του, όμως η γενναιότητά τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποδόμηση του απαρτχάιντ στη χώρα του.
“Quit India” – Μαχάτμα Γκάντι
Ίσως μία από τις μεγαλύτερες νίκες του Γκάντι συνδέεται με μία από τις σπουδαιότερες ομιλίες που δόθηκαν ποτέ. Το 1942 ολόκληρη η ανθρωπότητα συνταρασσόταν από διαμάχες και η Ινδία δεν αποτελούσε εξαίρεση. Η χώρα ζούσε κάτω από την Βρετανική κυριαρχία για περισσότερο από έναν αιώνα και οι πολίτες της ήταν εξουθενωμένοι από την οικονομική ανισότητα. Η κατάσταση κορυφώθηκε όταν η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να συμμετάσχει στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σέρνοντας και την Ινδία μαζί της στη διαμάχη.
Τον Αύγουστο του 1942 ο Γκάντι εκφώνησε τη διάσημη ομιλία του με τίτλο “Quit India” ζητώντας από τους Βρετανούς να εγγυηθούν άμεση ανεξαρτησία στο λαό της Ινδίας. Μέσα από το λόγο του ακόμη κάλεσε τον ινδικό λαό να προβεί σε παθητική αντίσταση απέναντι στον βρετανικό ζυγό. Την ίδια ημέρα η επιτροπή All India Congress Committee (AICC) ψήφισε την απόφαση Quit India Resolution. Ο δρόμος προς την ανεξαρτησία ήταν μακρύς και ταραχώδης, όμως τελικά το καλοκαίρι του 1947 η Ινδία διακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.
Η «Απολογία» του Σωκράτη
Η Απολογία Σωκράτους είναι σύγγραμμα του Πλάτωνα το οποίο έχει μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι το μοναδικό μη διαλογικό έργο του Πλάτωνα, αλλά και το μόνο έργο στο οποίο ο φιλόσοφος αναφέρει ότι ήταν παρών στο γεγονός το οποίο αφηγείται, ενισχύοντας έτσι τον ιστορικό χαρακτήρα του. Πολύ περισσότερο, είναι μία απόπειρα του Πλάτωνα να σκιαγραφήσει με περιεκτικό τρόπο την εμβληματική προσωπικότητα του δασκάλου του, Σωκράτη, προσωπικότητας που τον καθόρισε ως άνθρωπο και ως φιλόσοφο.
Ο Σωκράτης, έπειτα από κατηγορίες οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης όπου και εκφώνησε ουσιαστικά τρεις λόγους, προσπαθώντας τόσο να απολογηθεί όσο και να αναιρέσει τις κατηγορίες. Μέσα από την ρητορική δεινότητα μίας από τις σπουδαιότερες προσωπικότητας της αρχαιότητας αλλά και την ασύλληπτη γραφή του Πλάτωνα, βλέπουμε ότι ο Σωκράτης προσπαθεί να ανασκευάσει τις κατηγορίες σε βάρος του, οι οποίες περιστρέφονταν γύρω από το ότι δεν πίστευε στους θεούς της πόλης, αλλά εισήγαγε καινά δαιμόνια και διέφθειρε με τις διδασκαλίες του τους νέους. Παρότι δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια εάν τα παραπάνω συνέβησαν στην πραγματικότητα, ή και αν συνέβησαν δεν κατάφεραν να γλιτώσουν το φιλόσοφο από την θανατική του καταδίκη, πρόκειται για ένα μεγαλειώδες έργο της ανθρώπινης διάνοιας που έχει επηρεάσει βαθιά την φιλοσοφική σκέψη ανά τους αιώνες.