Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού η 21η Μαίου θέτει σε όλους μας το ερώτημα του τι ακριβώς είναι πολιτισμός. Πως μπορούμε να τον προασπίσουμε και με ποιους τρόπους μπορούμε να τον προωθήσουμε…

 

Στη νεότερη Ελλάδα τη λέξη πολιτισμός μετέφρασε και χρησιμοποίησε από την αγγλική λέξη «civilisation» ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833). Συγκεκριμένα την ταύτισε με τα ανώτερα προϊόντα του τρόπου ζωής μιας κοινότητας, προϊόντα που έχουν να κάνουν με την υψηλή τέχνη, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες. Τον 16ο αιώνα η έννοια του πολιτισμού διερευνήθηκε από τον ιστορικό Febvre (Lucien Febvre, 1878–1956). Αποδόθηκε ως η αρετή της διακριτικότητας, της ειλικρίνειας και της ευγένειας.

«Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης, το μέγεθος των πόλεων και ούτε η αφθονία των συγκομιδών, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα».

Ραλφ Γουάλντο Έμερσον

Όπως γίνεται κατανοητό η έννοια της λέξης πολιτισμός είναι πολυδιάστατη και προσαρμοσμένη μέσα στην ιστορία του ανθρώπου. Προσαρμοσμένη στο βαθμό που να χαρακτηρίζει σε κάθε εποχή τις ανάγκες του για εκφραστικότητα προς κάτι ανώτερο από τη βιολογική του υπόσταση. Με τον τρόπο αυτό προσδίδει τις επιδράσεις του, θετικές ή αρνητικές στην τοπική κοινωνία ή σε ολόκληρο τον κόσμο. Η έννοια του πολιτισμού χαρακτηρίζει και χαρακτηρίζεται, για κάθε χώρα, από οποιοδήποτε παγκόσμια αναγνωρισμένο υλικό και υπαρκτό τεχνητό ή φυσικό δημιούργημα.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Πολιτισμό. Κάλεσε μάλιστα όλα τα κράτη–μέλη, τις διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις. Σκοπός αυτών να διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο. Να ενθαρρύνουν μέσω της εκπαίδευσης τη γνώση της αξίας πολιτισμού.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Cultural Anthropology, The Human Challenge», οι κοινωνίες άλλαζαν πάντοτε με το πέρασμα των χρόνων, αλλά ποτέ τόσο γρήγορα όσο στις μέρες μας. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται στην αύξηση του πληθυσμού, την πρόοδο της τεχνολογίας, την κρίση του περιβάλλοντος. Ακόμη και την εισβολή ξένων ή την τροποποίηση της συμπεριφοράς και των αξιών στο εσωτερικό μιας κουλτούρας. Αν και η κάθε κοινωνία πρέπει να έχει την ευελιξία να παραμένει προσαρμοστική, οι αλλαγές στο πλαίσιο της μπορούν να επιφέρουν απρόσμενα και συχνά καταστροφικά αποτελέσματα.

Με την έναρξη της παγκοσμιοποίησης, τα παραδοσιακά έθνη – κράτη έχουν υποστεί αρκετές πιέσεις και τόσο οι κοινωνίες όσο και οι άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τη μαζική βιομηχανία. Η «προσωπικότητα» μιας κοινωνίας υπήρξε το θύμα. Κι αυτό γιατί οι αξίες, οι παραδόσεις, τα βασικά στοιχεία και χαρακτηριστικά ενός πολιτισμού απειλούνται με ομογενοποίηση. Η ισχύς της ταυτότητας των ατόμων και των κοινωνιών εξασθενεί μέχρι την ολοκληρωτική σχεδόν εξαφάνιση της.

Ως εκ τούτου ο σεβασμός της πολιτισμικής πολυμορφίας, αλλά και η διατήρησή της αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα. Γιατί ο πολιτισμός είναι το ισχυρότερο εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Είναι το μέλλον του καθένα από εμάς και όλων μαζί…

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ζώντας σαν ξωτικό

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας