Τα ζώα είναι ότι μας απέμεινε από το παράδεισο
Milan Kundera

 

Μόνο όποιος έχει ανοίξει την πόρτα του σε ένα κατοικίδιο ζωάκι γνωρίζει τι σημαίνει η συνύπαρξη μαζί του. Είναι από τις περιπτώσεις που ισχύουν όλα τα κλισέ. Ναι, γίνεται μέλος της οικογένειας σου. Ναι, είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου. Ναι, χαίρεται με τη χαρά σου και λυπάται με τη λύπη σου. Είναι όμως πολλά περισσότερα.  Γιατί δεν κρίνει, δεν κρατάει μούτρα, δεν κάνει δεύτερες σκέψεις. Αγαπά ολοκληρωτικά και αυτό είναι το μεγαλείο του.

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σήμερα και δεν γιορτάζουν μόνο τα αγαπημένα μας κατοικίδια αλλά και όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και των ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Και για να γίνει σαφές, γιατί είναι μια γιορτή στην οποία όλοι πρέπει να συμμετάσχουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ακόμα και ως καλοπροαίρετοι παρατηρητές της, ας δούμε ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας από τη συγκατοίκηση με ένα κατοικίδιο.

Βελτιώνουν τη διάθεση

Χρειαζόμαστε μόλις λίγα λεπτά χαϊδεύοντας μια γάτα ή έναν σκύλο, ή παρακολουθώντας ένα ψάρι να κολυμπά στο ενυδρείο του, για να ελαττώσουμε το στρες. Το σώμα μας εκείνη την ώρα χαλαρώνει χωρίς να το καταλαβαίνουμε: τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης τους άγχους, ελαττώνονται, και το σώμα μας παράγει περισσότερη σεροτονίνη.

Βοηθούν στην καλή καρδιά

Μέσα στα μακροπρόθεσμα οφέλη του να έχουμε γάτα ή σκύλο είναι η καλύτερη υγεία της καρδιάς. Φαίνεται πως η καθημερινή παρουσία αυτών των ζώων στο σπίτι μπορεί να μας προστατεύσει από καρδιοπάθειες.

Καταπολεμούν την κατάθλιψη

Είναι συνηθισμένη πρακτική ορισμένων ψυχιάτρων να προτείνουν σε ασθενείς με κατάθλιψη να πάρουν ένα κατοικίδιο. Όπως και να το κάνουμε, κανείς δεν μας δίνει τόση ανιδιοτελή αγάπη όση τα κατοικίδιό μας, και η φροντίδα που του δίνουμε μας βγάζει από τις σκέψεις και μας επιτρέπει να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας.

Καλύτερη φυσική κατάσταση

Οι άνθρωποι που έχουν σκύλο, συνήθως βρίσκονται σε καλύτερη φυσική κατάσταση και έχουν μικρότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Μια καθημερινή βόλτα με τον σκύλο για μισή ώρα είναι πολύ υγιής δραστηριότητα και μπορεί να είναι αρκετή για να σώσει άτομα που κανονικά δεν ασκούνται καθόλου από την πλήρη απραξία.

Προωθεί την κοινωνικοποίηση

Οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδιο έχουν την τάση να κάνουν παρέα με ανθρώπους σαν και αυτούς. Πέρα από αυτό, ένας σκύλος στη βόλτα του μπορεί να τραβήξει τα βλέμματα. Η βόλτα με το σκύλο σας σε ένα πάρκο που συχνάζουν και άλλα άτομα με σκύλους βοηθά στην κοινωνικοποίηση και εσάς, αλλά και τον τετράποδο φίλο σας!

Δυνατότερο ανοσοποιητικό

Διάφορες μελέτες έχουν υποδείξει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα σπίτι με γάτα ή σκύλο, λογικά δεν θα αναπτύξουν πολλές αλλεργίες. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι το να μεγαλώνεις με ζώα ενισχύει ορισμένα χημικά στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με αφορμή τη σημερινή μέρα, ας σημειωθούν δύο σχετικές δράσεις που κλέβουν την παράσταση και κερδίζουν το χειροκρότημα όλων των φιλόζωων του κόσμου. Η πρώτη αφορά τη δημιουργία Αστυνομίας των Ζώων στη Κύπρο. Πρόκειται για μία υπηρεσία που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη των υποθέσεων (εγκληματικών και μη) που σχετίζονται με τα ζώα.

Η δεύτερη αποκαλύπτει την ευαισθησία των αστυνομικών της μικρής πόλης Μάντσι στη μακρινή Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η τοπική Αστυνομία συνεργάστηκε με τη φιλοζωική οργάνωση Muncie Animal Care & Services, ώστε τα έσοδα από τα πρόστιμα παράνομης στάθμευσης να διατεθούν σε καταφύγιο για αδέσποτες γάτες!

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας