Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.

Το θέμα της φετινής εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι:

«Η κατάθλιψη, ας μιλήσουμε» .

Η κατάθλιψη είναι ασθένεια και όχι αδυναμία χαρακτήρα. Επηρεάζει περισσότερα από 350 εκατομμύρια ανθρώπων όλων των ηλικιών, σε όλες τις κοινότητες. Η επιβάρυνση από τη νόσο σε παγκόσμια κλίμακα είναι τεράστια, αναμένεται δε να καταλάβει την πρώτη θέση της κατάταξης του Π.Ο.Υ. το 2030,  από την τρίτη θέση που ήταν το 2004.

Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ έως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους οκτώ άνδρες εμφανίζουν κατάθλιψη κάποια στιγμή της ζωής τους σύμφωνα με τα υπάρχοντα διεθνή στοιχεία.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών (περίπου 850.000 Έλληνες) και το 33% των γυναικών (1,1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις χώρες. Προκαλεί ψυχική οδύνη και επιδρά στην ικανότητα των ανθρώπων να πραγματοποιούν ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές εργασίες, μερικές φορές με καταστροφικές συνέπειες για τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους. Επηρεάζει, επίσης, την ικανότητα των ανθρώπων να κερδίσουν τα προς το ζην και να συμμετέχουν στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή. Στη χειρότερη περίπτωση, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία, που σήμερα θεωρείται η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων ηλικίας 15-29 ετών.

Ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης αυξάνεται από τη φτώχεια, την ανεργία, τα διάφορα γεγονότα της ζωής όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η διάλυση μιας σχέσης, η σωματική ασθένεια και η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Εταιρεία συνέταξε κατευθυντήριες οδηγίες, στις οποίες επισημαίνεται ότι η οικονομική κρίση επιδρά αρνητικά στην ψυχική υγεία. Ειδικότερα αυξάνει: την κατάθλιψη, τις διαταραχές άγχους, τις διαταραχές ύπνου, τη χρήση αλκοόλ και την αυτοκτονική συμπεριφορά.

Αν και υπάρχουν γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάθλιψη, η πρόσβαση στη θεραπεία αποτελεί πρόβλημα στις περισσότερες χώρες. Μάλιστα σε κάποιες από αυτές τις χώρες, λιγότερο από το 10% των ανθρώπων που έχουν ανάγκη να λαμβάνουν τέτοια αγωγή, έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στη θεραπεία.

Η πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας, εκτός από του εξειδικευμένους τρόπους προαγωγής της, απαιτεί κοινωνικοοικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων αλλά και παρεμβάσεις, ήδη από την παιδική ηλικία, για τη διαχείριση του στρες . Επιπλέον, η προσβασιμότητα τόσο στις υπηρεσίες υγείας και κυρίως της Δημόσιας Υγείας όσο και στις κοινωνικές υπηρεσίες συμβάλλει στην προστασία του ευάλωτου πληθυσμού από τα καταθλιπτικά επεισόδια.

Η καλύτερη κατανόηση του τι είναι η κατάθλιψη και πώς μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί θα συμβάλει στον περιορισμό του στίγματος  και των προκαταλήψεων που συνδέονται με αυτήν και θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στο να αναζητήσουν βοήθεια».

Πηγή: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την κατάθλιψη; Δείτε μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα μας!

Ξεπερνώντας την κατάθλιψη

Κατάθλιψη | Η Νόσος της Εποχής μας

Τι είναι η «χαμογελαστή κατάθλιψη» και πώς εκδηλώνεται

21 συμβουλές από ψυχολόγους που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας και μας κάνουν ευτυχισμένους.

Αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό μας | Πώς να τις διαχειριστούμε

Πώς να σταματήσετε την Αρνητική Σκέψη | 4 απλά βήματα για να εναρμονίσετε Θετικά το μυαλό σας

Ολιστική αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Αποδέξου τον εαυτό σου για να θεραπευτείς από την κατάθλιψη

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.