Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών 2016 | Ένας Μήνας Δράσης

0
44

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς μας, τις ακτές μας, τα δάση μας και γενικότερα το φυσικό μας περιβάλλον. Οι κύριες αιτίες είναι η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης του κοινού και οι ανεπαρκείς στρατηγικές διαχείρισης των απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τα μη βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης που η κοινωνία μας συνεχίζει να ακολουθεί. Για να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και να αναδειχθεί το σημαντικό πρόβλημα των απορριμμάτων, η HELMEPA ( Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος) συντονίζει στην Ελλάδα δύο διεθνείς εθελοντικές πρωτοβουλίες: την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών κάθε Σεπτέμβριο και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού κάθε Μάιο.

Φέτος, η HELMEPA συντονίζει τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Aκτών στην Ελλάδα, από 17 Σεπτεμβρίου μέχρι 17 Οκτωβρίου 2016, ο οποίος ορίζεται ως Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον.

Ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών (Ιnternational Coastal Cleanup – ICC) είναι μια πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού μη-κυβερνητικού οργανισμού Ocean Conservancy.

Η εθελοντική αυτή προσπάθεια ξεκίνησε το 1985 από μία ευαισθητοποιημένη κάτοικο στην Καλιφόρνια, που αποφάσισε να αφιερώνει μία ημέρα το χρόνο στον καθαρισμό της κοντινής της παραλίας στην οποία συναντούσε συνεχώς απορρίμματα.

Η πρωτοβουλία αυτή εξελίχθηκε με τα χρόνια σε παγκόσμια εκστρατεία κάθε Σεπτέμβριο, αποτελώντας το παλαιότερο και μεγαλύτερο γεγονός του είδους της στον κόσμο. Τα 30 αυτά χρόνια περισσότεροι από 12 εκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη έχουν συλλέξει 100.000 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων από 580.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής σε 153 χώρες.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η καταγραφή των απορριμμάτων από τους εθελοντές, καθώς με τον τρόπο αυτό ανακαλύπτουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το ανθρώπινο χέρι που «κρύβεται» πίσω από κάθε σκουπίδι. Για παράδειγμα, από τους καπνιστές προέρχονται 2.127.565 αποτσίγαρα που συνέλεξαν οι εθελοντές παγκοσμίως το 2015, ποσότητα που αντιστοιχεί 106.378 πακέτα τσιγάρων!

Σε πόσα χρόνια διαλύονται τα σκουπίδια στη θάλασσα

Επιπλέον, τα απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές μπορεί να ξεκινούν ως ένα πρόβλημα τοπικό, αλλά τις περισσότερες φορές απαιτούν αντιμετώπιση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς μέσω του ανέμου και των θαλάσσιων ρευμάτων αυτά μεταφέρονται μακριά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της τεράστιας συσσώρευσης πλαστικών σε θαλάσσιες περιοχές του Ειρηνικού και Ατλαντικού Ωκεανού, όπου η κυκλοφορία των επιφανειακών υδάτων είναι αργή λόγω της μικρής έντασης των ανέμων και των υψηλών συστημάτων πίεσης.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στον εθελοντικό καθαρισμό των ακτών και για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Πηγή: HELMEPA

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας