Η Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ καθιερώθηκε προς τιμήν της γέννησης του Λουί Μπράιγ, του εφευρέτη του συστήματος ανάγνωσης και γραφής Μπράιγ που χρησιμοποιείται σήμερα από εκατομμύρια ανθρώπους με προβλήματα όρασης στον κόσμο.

Η μέρα αυτή δίνει την ευκαιρία σε καθηγητές, φιλανθρωπικά κέντρα και μη κυβερνητικούς οργανισμούς να ενημερώσουν τον κόσμο για τα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα αυτή, αλλά και για τη σημασία της συνέχισης της παραγωγής έργων σε Μπράιγ, ώστε να παρέχεται στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης πρόσβαση στις ίδιες ευκαιρίες ανάγνωσης και μάθησης με όλους τους υπόλοιπους.

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Μπράιγ

Ο Λουί Μπράιγ γεννήθηκε στη Γαλλία, στις 4 Ιανουαρίου του 1809. Μετά από ένα ατύχημα που είχε ως παιδί, έχασε την όρασή του και στα δύο μάτια. Κατόρθωσε, όμως, να επιβληθεί της δυσκολίας του όσο ήταν ακόμη παιδί. Παρ’ όλο που δεν μπορούσε να δει, αρίστευσε στην εκπαίδευσή του και έλαβε υποτροφία για το Royal Institute for Blind Youth της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εμπνευσμένος από την στρατιωτική κρυπτογραφία του Σαρλ Μπαρμπιερ του Γαλλικού Στρατού, δημιούργησε ένα σύστημα κώδικα που θα επέτρεπε στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο Μπράιγ παρουσίασε τη δουλειά του για πρώτη φορά στους συναδέλφους του το 1824. Σε ηλικία 15 ετών. Το 1829 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο για το σύστημα αυτό, με τίτλο «Μέθοδος γραφής Λέξεων, Μουσικής και Απλών Τραγουδιών, με τη χρήση Τελείων, για άτομα με προβλήματα όρασης».

Στο σύστημα Μπράιγ κάθε γράμμα της αλφαβήτου και αριθμός αναπαριστάται με 6 τελείες, χωρισμένες σε 3 ζεύγη. Η απλότητα του συστήματος επέτρεψε στα άτομα με προβλήματα όρασης να διαβάζουν χρησιμοποιώντας την αφή.

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ

Τα βιβλία που εκδίδονται σε σύστημα Μπράιγ πρέπει να παραμείνουν εντός της χώρας στην οποία παράγονται για λόγους δικαιωμάτων. Επειδή τα βιβλία Μπράιγ δεν μπορούν να φτάσουν σε άλλες χώρες, μόλις το 5% του δημοσιευμένου υλικού παράγεται σε προσβάσιμη μορφή, γεγονός που σημαίνει ότι λιγότερο από το 10% των παιδιών σε αναπτυσσόμενες χώρες πηγαίνει σχολείο, εξ αιτίας της έλλειψης διδακτικού υλικού.

Έτσι λοιπόν, η Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ είναι μια ευκαιρία να ενημερώσουμε τους ανθρώπους γύρω μας και να ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν την Συνθήκη του Μαρακές (2013) για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των τυφλών σε πνευματικά έργα.

Ελεάνα Τυραδέλλη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας