Σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν μπροστά από μια οθόνη. Υπολογιστές, τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, smartphones, tablets… Εγκυμονεί κινδύνους αυτή η πραγματικότητα; Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να προφυλάξουν τα παιδιά τους;

 

Για τα παιδιά η οθόνη είναι αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας τους. Τα τελευταία δυσάρεστα νέα είναι ότι περιστατικά νοσηλείας παιδιών σε νοσοκομεία εξαιτίας της εξάρτησής τους από την τηλεόραση, τα tablet και τα smartphones παρατηρούνται πλέον και στη χώρα μας.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως τόνισε η Ιλια Θετοκά, κλινική ψυχολόγος-θεραπεύτρια του Αιγινήτειου Νοσοκομείου πρόσφατα στο Open TV το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο φανταζόμαστε. «Το πρόβλημα είναι οι δραστηριότητες στο μέσο, όχι το μέσο καθ’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοτοκά. «Κατά βάση τα social media και τα παιχνίδια είναι αυτά που προκαλούν εθισμό, γιατί υπάρχει η άμεση ικανοποίηση, όπως π.χ. τα likes», εξήγησε η ίδια.

Μια συμπεριφορά που ικανοποιείται, τείνει να επαναλαμβάνεται. Ενεργοποιείται η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Το ίδιο ισχύει και με τις χημικές ουσίες. Υπάρχουν και οι συμπεριφορικές εξαρτήσεις, που είναι ο τζόγος και η εξάρτηση από το διαδίκτυο που έχουν τα ίδια συμπτώματα στέρησης.

Υπάρχουν συμπτώματα, όταν το παιδί δεν υπακούει σ’ αυτό που λένε οι γονείς. Όταν δεν μπουν όρια από νωρίς, είναι δύσκολο να πειθαρχήσουν μετά τα παιδιά. Οι χρόνοι έχουν μεγάλη σημασία, υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη η κ. Θεοτοκά. Η αμερικανική παιδιατρική εταιρία έχει ορίσει τους χρόνους που θα πρέπει τα παιδιά να είναι μπροστά από μία οθόνη, μία ώρα την ημέρα, 2 ώρες το Σαββατοκύριακο το πολύ. Οι γονείς πρέπει να εκπαιδευτούν σχετικά. Το ότι δεν μπορούν να βάλουν όρια, είναι θέμα δικό τους.

Η εφηβεία είναι αργά για να μπουν όρια. Αυτά πρέπει να μπαίνουν νωρίς και να τηρούνται. «Τα όρια κάνουν τα παιδιά πιο ευτυχισμένα και πιο υγιή», κατέληξε η κλινική ψυχολόγος – θεραπεύτρια του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

Το πόσο σημαντικά είναι όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται από το θλιβερό γεγονός ότι ήδη στο νοσοκομείο Παίδων 500 παιδιά έχουν νοσηλευτεί για απεξάρτηση από τις οθόνες. Όπως τόνισε στην ίδια πρωινή εκπομπή του Open TV ο Μανώλης Παπασάββας, διοικητής του Παίδων Αγία Σοφία-Αγλαΐα Κυριακού, τα Ελλήνοπουλα έχουν άμεση σχέση εξάρτησης με τις οθόνες.

Από το 2007 λειτουργεί ειδική μοναδα στο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Έκτοτε «πάνω από 500 έφηβοι έχουν προσέλθει στην μονάδα. Γίνεται εξατομικευμένη προσέγγιση σχετικά με την προβληματική χρήση του διαδικτύου. Μας έρχονται παιδιά από 3-4 ετών μέχρι την ηλικία των 16 ετών», δήλωσε ο κ. Παπασάββας.

«Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι σε παιδιά ηλικίας 5-12 το 78% χρησιμοποιεί το ίντερνετ. Το ποσοστό φτάνει το 90% σε ηλικίες παιδιών 10-12 ετών. Τα παιδιά έχουν εθιστεί στη χρήση διαδικτύου. Παίζουν παιχνίδια ως το ξημέρωμα. Ζουν απομονωμένα, κλείνονται στον εαυτό τους, δεν έχουν φίλους, παρουσιάζουν φοβίες…», πρόσθεσε ο ίδιος.

Και ολοκλήρωσε τα λεγόμενα του απευθύνοντας έκκληση στους γονείς με τα εξής λόγια. «…Με το που διαπιστώσουν ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν πολλές ώρες το ίντερνετ, να καλέσουν αμέσως βοήθεια. Να μας καλέσουν, παρέχουμε συμβουλευτικές προτάσεις».

Ωστόσο δεν πιστεύουν όλοι ότι η χρήση των οθονών από τα παιδιά τόσο τοξική όσο περιγράφεται παραπάνω. Παιδίατροι του Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH) στη Βρετανία πιστεύουν ότι οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να ανησυχούν τόσο έντονα για την ώρα που περνούν τα παιδιά τους μπροστά σε μια οθόνη. Γι’ αυτό και στην σχετική οδηγία που εξέδωσαν πρόσφατα αποφεύγουν να θέσουν όρια στον χρόνο που τα παιδιά μπορούν να βρίσκονται μπροστά από μια οθόνη.

Συστήνουν όμως οι οθόνες να αποφεύγονται τις ώρες πριν τον ύπνο. Για τους προαναφερθέντες είναι σημαντικό η χρήση των συσκευών με οθόνη να μην αντικαθιστά τον ύπνο, την άσκηση ή τον χρόνο με την οικογένεια.

Με γνώμονα το συμπέρασμα τους, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι ο χρόνος μπροστά σε μια οθόνη είναι «τοξικός» για την υγεία των παιδιών, οι ειδικοί του RCPCH προτείνουν το ακόλουθο ερωτηματολόγιο προς διευκόλυνση των γονέων.

  • Είναι ο χρόνος της οικογένειας μπροστά από μια οθόνη υπό έλεγχο;
  • Μήπως ο χρόνος που αφιερώνετε μπροστά στην οθόνη εμποδίζει την οικογένεια σας να κάνει πράγματα που επιθυμεί;
  • Μήπως ο χρόνος σας μπροστά στην οθόνη επηρεάζει τον ύπνο σας;
  • Μπορείτε να ελέγξετε το τσιμπολόγημα που κάνετε όταν βρίσκεστε μπροστά από μια οθόνη;

Ανάλογα με τις απαντήσεις πρέπει οι ίδιοι οι γονείς να αποφασίζουν το χρόνο που θα επιτρέπουν στα παιδιά τους να βρίσκονται μπροστά από μια οθόνη. Όπως εξήγησε ο δρ, Ράσελ Βίνερ, πρόεδρος του RCPCH, στο πρωινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC Radio 4 «οι οθόνες είναι τμήμα της σύγχρονης ζωής». «Το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι και δεν μπορούμε να το βάλουμε ξανά μέσα. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να συμβουλεύουμε τους γονείς πως μπορούν να έχουν μια καλή χρήση των συσκευών με οθόνη. Πώς να ισορροπήσουν δηλαδή τα οφέλη με τους κινδύνους».

Πηγή: Open TV, bbc.com

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας