H παιδική ηλικία στο θεραπευτικό μοντέλο

0
172

Tου Χρήστου Άρχου

Πολλά έχουν ειπωθεί για την παιδική ηλικία του ανθρώπου και σαφώς πολλές είναι οι σχολές όπως η συμπεριφοριστική αλλά και η ψυχαναλυτική όπου υποστηρίζουν ότι στην συμπεριφορά και μετέπειτα εξέλιξη του ατόμου πολύ σημαντικό ρόλο παίζει πάνω από όλα η περίοδος ανάπτυξης του ατόμου από τη γέννηση του μέχρι και το τέλος της εφηβείας του.

Σαφώς αυτό ο εναλλακτικός θεραπευτής δεν θα πρέπει ποτέ να το ξεχνά πόσο μάλλον αυτός που χρησιμοποιεί σαν βοηθητικό εργαλείο την αστρολογία.

Πολύ σημαντικό στοιχείο για να μπορέσει ο θεραπευτής να κάνει σωστά τη δουλειά του είναι να υπάρξει μία συνέντευξη η οποία και θα βοηθήσει το άτομο να μπορέσει να καταλάβει περισσότερα γύρω από τις καταβολές του ατόμου. Πολλές φορές όμως η ίδια η συνέντευξη δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για το μακρινό παρελθόν γιατί το άτομο δεν μπορεί να θυμάται ή γεγονότα όπου λόγω της έντασης τους σόκαραν το άτομο όπου το  οδήγησαν στο να ξεχάσει το γεγονός.  Πολλές φορές αυτό που συμβαίνει επίσης είναι να θυμάται ένα άτομο μία κατάσταση ελάχιστα και να γεμίζει τα κενά με τις τωρινές πεποιθήσεις και εμπειρίες του κάτι που μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο πολύπλοκα.

Πολλές μάλιστα είναι οι φορές όπου ένα πρόσωπο δεν αντιλαμβάνεται καν το πρόβλημα όπως για παράδειγμα ο ίδιος είμαι μάρτυρας περιστατικού όπου το άτομο αρχικά αρνούνταν ότι βρισκόταν κάτω από καταπιεστικούς γονείς και σταδιακά μέσα από αρκετή προσπάθεια άρχισε να ανακαλύπτει ζητήματα που είχε το ίδιο αποκρύψει γύρω από την οικογενειακή του κατάσταση.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό καταρχάς να μπορέσει ο θεραπευτής να επικεντρωθεί εν μέρει στα βιώματα και τις ψυχολογικές καταστάσεις που βιώνει το παιδί στα πρώτα χρόνια της ζωής του γιατί αυτά ακόμη και ασυνείδητα χρωματίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό τη ζωή του ατόμου.

1.    Οι πρώτες διελεύσεις
Το άτομο με το που γεννηθεί θα αρχίσει να βιώνει τις πρώτες διελεύσεις του. Οι διελεύσεις από 1 χρονών μέχρι και 7 είναι οι πλέον σημαντικές και από ένα άτομο με γνώση αστρολογίας μπορούν να γίνουν εργαλείο σημαντικής κατανόησης του ατόμου που έχει απέναντι του.

I)    Πλούτωνας
Τα άτομα με έντονο Πλούτωνα σε μία τόσο ευαίσθητη χρονική στιγμή της ζωής τους αντιλαμβάνονται τη ζωή τους πολύ διαφορετικά από ότι τα άλλα τα παιδιά. Αυτό είναι κατανοητό αν σκεφτούμε ότι έχουμε την πολύ ευαίσθητη παιδική ηλικία να γίνεται ένα με τον Πλανήτη του Θανάτου.  Έτσι σε ένα μεγάλο βαθμό τα παιδιά αυτά δεν μπορούν παρά να σοβαρέψουν πριν από την ώρα τους και να αποκτήσουν “Σκορπίσια» χαρακτηριστικά ακόμη και όταν ο χάρτης τους δεν έχει καμία σχέση με αυτό το ζώδιο. Σαφώς είναι άτομα που θα εμβαθύνουν πολύ στη ζωή τους αλλά κατά τη διάρκεια της περιόδου που θα βιώσουν τον Πλούτωνα θα συμβούν τεράστιες κρίσεις στη ζωή τους. Μία από αυτές είναι ο θάνατος ακόμη και γονέα όπου και θα σημάνει το συναισθηματικό σοκ για το άτομο. Άλλες φορές μπορεί το παιδί να γίνει θύμα μίας καταπιεστικής συμπεριφοράς ακόμη και σεξουαλικής παρενόχλησης και βιαιοπραγίας. Τέλος η Παρουσία του Πλούτωνα σε αυτή τα θέση μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικές κρίσεις την οικογένεια και να υπάρξει ο φόβος του αποχωρισμού. Σαφώς το άτομο με αυτές τις διελεύσεις μπορεί να δεχθεί και άλλα γεγονότα μπορεί ακόμα και απλά, ο ίδιος όμως μέσα στο φαινομενολογικό του πλαίσιο θα βιώσει μία πολύ σημαντική κρίση που θα τον αλλάξει ριζικά και θα τον κάνει σταδιακά στη ζωή του να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο.

II)    Ποσειδώνας
Με τον Ποσειδώνα το άτομο αρχίζει συνήθως να χάνετε από το περιβάλλον του και αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα εσωστρεφές, αυτή η εσωστρέφεια είναι συνήθως τόσο μεγάλη όπου συναντάμε παιδιά με ιδιαίτερη προβληματική κοινωνική συμπεριφορά. Επίσης είναι τα παιδιά που μπορεί να βιώσουν ιδιαίτερη άσχημη συμπεριφορά μέσα στο σχολικό περιβάλλον καθότι επειδή τα παιδιά δεν έχουν μάθει ακόμη να χρησιμοποιούν κανόνες κοινωνικής ισότητας αλλά περισσότερο ζούγκλας λόγω της σκληρότητας τους μπορούν πραγματικά να τσακίσουν τη ψυχολογία ενός παιδιού που μπορεί να είναι στην ίδια ηλικία με αυτά. Με τον Ποσειδώνα επίσης υπάρχει συνήθως ένα λανθάνον οιδιπόδειο στο αγόρι και γενικότερα μία όχι ιδιαίτερα υγιής σχέση μεταξύ του παιδιού και των γονιών που αν δεν προσεχθεί μπορεί να λειτουργήσει και καταστροφικά για την μετέπειτα ζωή του ατόμου καθώς στους τομείς που θα γίνει η όψη αστρολογικά θα υπάρχει ένας μόνιμος φόβος, μία τάση φυγής και έλλειψη δυνατότητας υγιούς βίωσης του οίκου.  Για παράδειγμα αν ο διελαύνων Ποσειδώνας κάνει έντονες όψεις στο χάρτη από τον 7ο οίκο, το παιδί είναι σαφώς δεδομένο ότι θα βιώσει πολύ προβληματικές καταστάσεις στον τομέα των σχέσεων του αν δεν προσεχθεί.

III)    Ουρανός
Με τον Ουρανό οι έντονες διελεύσεις μέσα στο χάρτη ενός μικρού ατόμου τα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα. Σε πολύ μικρές ηλικίες έχει ακόμη θεωρηθεί ότι είναι υπεύθυνος για δύσκολες ασθένειες ψυχικές όπως ο αυτισμός ή το σύνδρομο Aspenger, από την άλλη πολλές φορές ο Ουρανός μπορεί να φέρει ξαφνικές αλλαγές στο παιδί όπως μετακομίσεις που να το αποδιοργανώσουν και να μην μπορεί να νοιώσει κάπου ασφαλής. Μέσα στο σπίτι μπορεί να επικρατούν πολύ σημαντικές εντάσεις η παράξενες καταστάσεις ενώ μπορεί ακόμη και να υπάρχουν προβλήματα όπως ένα διαζύγιο ή ένα σοβαρό ατύχημα στη ζωή του που να δημιουργήσει πρόβλημα στην ανάπτυξη του.

Ο Ουρανός είναι πλανήτης που χρειάζεται προσοχή γιατί επίσης μπορεί να φέρει μία έντονη κινητικότητα, δυσκολίες όπως το ADHD μπορεί να οδηγήσουν το παιδί να μην μπορεί να  συγκεντρωθεί εύκολα κάπου ή να υπάρξουν προβλήματα όπως η δυσλεξία αλλά και η δυσκολία αφομοίωσης. Σαφώς με την ανάπτυξη πια της τεχνολογίας οι επιρροές του Ουρανού μπορούν να προσαρμοστούν κάπως αλλά παραμένουν να έχουν τα δύσκολα τους σημεία.

IV)    Κρόνος
Ο Κρόνος σε έντονη σχέση με το ωροσκόπιο σε παιδική ηλικία είναι δύσκολος.

Αυτό που μπορεί να φέρει αρχικά είναι σημαντικά προβλήματα με την πατρική φιγούρα. Εκεί έχουμε η ένα πατέρα που μπορεί να παρατήσει την οικογένεια, έναν πατέρα που μπορεί να πεθάνει νωρίς και έναν πατέρα που γενικότερα είναι αδύναμος για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις μέσα στο σπίτι. Επίσης πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε μελαγχολία, κατάθλιψη ή μία γενικότερη φοβία του παιδιού για να μπορέσει να νοιώσει άνετα με πράγματα που άλλα παιδιά τα θεωρούν δεδομένα.

Σαφώς το παιδί μπορεί να βιώσει ένα ιδιαίτερο άγχος το οποίο δεν θα μπορέσει εύκολα να το διαχειριστεί λόγω της ηλικίας του.

Κάποιες φορές μπορεί το άτομο να πρέπει να αναλάβει δυσανάλογες ευθύνες για την ηλικία του η να περάσει πάρα πολύ δύσκολα από οικονομικής πλευράς χρόνια οπότε και θα νοιώσει ότι δεν έχει όσα έχουν τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του.

(Οι πλανήτες που αναφέρονται παραπάνω σαφώς εκφράζονται έτσι σε προβληματικές όψεις και οίκους ως προς τα ζητήματα τους και όχι απλά με την παρουσία τους στις διελεύσεις του ατόμου)

Πηγή: astroconfess.com

Χρήστος Άρχος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας