Οι μέρες 1-19 Νοέμβρη είναι 19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης. Οι συμβολικές αυτές ημερομηνίες θέτουν στο επίκεντρο τους πρωταγωνιστές του αυριανού κόσμου: τα παιδιά. Με τα περιστατικά κακοποίησης να έρχονται στο φως σχεδόν σε καθημερινή βάση, είναι σημαντικό να μάθουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε, ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος βίας.

 

Ηπαιδική κακοποίηση δεν είναι απλώς η σωματική βία. Παρότι τα σημάδια κακοποίησης πάνω στο σώμα ενός παιδιού μπορεί να μας σοκάρουν, υπάρχουν και άλλες πληγές που δεν φαίνονται. Το να αγνοούνται οι ανάγκες των παιδιών, να εκτίθενται σε κινδύνους, να υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση ή να αισθάνονται ότι η ύπαρξη τους δεν έχει αξία, είναι και αυτές εξίσου σοβαρές μορφές βίας. Και μπορούν επίσης να αφήσουν ανεξίτηλα σημάδια στα παιδιά.

Ανεξάρτητα από το τύπο της κακοποίησης, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: σοβαρή ή ενδεχομένως ανεπανόρθωτη συναισθηματική βλάβη. Αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι πως εκεί έξω υπάρχει βοήθεια. Εάν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί κακοποιείται ενεργητικά ή παθητικά, είναι σημαντικό να μη σιωπήσετε. Με τον έγκαιρο εντοπισμό του προβλήματος τόσο το παιδί όσο και το πρόσωπο που το κακοποιεί μπορούν να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια.

Παιδική κακοποίηση – Σπάζουμε τον κύκλο της βίας

Εάν έχετε ιστορικό κακοποίησης όταν ήσασταν παιδιά, ίσως το είστε γίνετε γονείς πυροδοτεί μνήμες και συναισθήματα που είχατε καταπιέσει. Μπορεί να νιώσετε ότι σας κυριεύει ανεξέλεγκτος θυμός. Όμως υπάρχει τρόπος να σπάσετε αυτό το μοτίβο και να καταφέρετε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας.

Να θυμάστε ότι είστε το πιο σημαντικό άτομο στον κόσμο του παιδιού σας. Και ακόμη ότι δεν είστε μόνοι, καθώς υπάρχει εκεί έξω βοήθεια και υποστήριξη.

Μάθετε τι αρμόζει σε κάθε ηλικία

Το να έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τα παιδιά ή να γνωρίζετε τι μπορούν να διαχειριστούν σε κάθε ηλικία θα σας βοηθήσει να μην εκνευρίζεστε ή να μην απορείτε απέναντι σε φυσιολογικές παιδικές συμπεριφορές.

Αναπτύξτε νέες γονεϊκές ικανότητες

Ξεκινήστε από τη μάθηση κατάλληλων τεχνικών πειθαρχίας και του πώς να θέτετε υγιή όρια στα παιδιά σας. Τα μαθήματα για γονείς, τα βιβλία και τα σεμινάρια μπορούν να σας δώσουν τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Ακόμη μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές από άλλους γονείς.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Εάν δεν λαμβάνετε την κατάλληλη ξεκούραση και βοήθεια μπορεί να νιώθετε ότι «πνίγεστε». Αυτό είναι πολύ πιθανό να σας δημιουργήσει θυμό. Ακόμη, ο διακεκομμένος ύπνος, που είναι πολύ συχνός στους νέους γονείς, προκαλεί ευερεθιστότητα και κακή διάθεση. Και αυτά είναι χαρακτηριστικά που θέλετε να αποφύγετε.

Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό

Το «σπάσιμο» του κύκλου της βίας μπορεί να είναι δύσκολο. Αυτό γιατί βασίζεται σε βαθιά ριζωμένα βιώματα. Αν παρόλες τις προσπάθειές σας αντιμετωπίζετε δυσκολίες, ζητήστε βοήθεια. Τα παιδιά σας θα σας ευγνωμονούν.

Μάθετε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας

Εάν υπήρξατε οι ίδιοι παραμελημένα ή κακοποιημένα παιδιά μπορεί να σας είναι δύσκολο να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματά σας. Μπορεί να είχατε αναγκαστεί να τα καταπιέσετε ή να τα αρνηθείτε παλαιότερα και τώρα ξεχύνονται και ξεφεύγουν από τον έλεγχό σας. Ζητήστε βοήθεια. Θα είναι λυτρωτικό για εσάς και μεγάλο δώρο για τα παιδιά σας.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παραμελημένο ή κακοποιημένο παιδί;

Εάν υποπέσουν στην αντίληψή μας περιστατικά παιδικής κακοποίησης ή ακόμη περισσότερο εάν ένα παιδί μας εξομολογηθεί ότι κακοποιείται δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς.

Η παιδική κακοποίηση είναι ένα δύσκολο ζήτημα τόσο στο να το αποδεχτούμε όσο και στο να μιλήσουμε για αυτό. Και είναι ακόμη δυσκολότερο για το ίδιο το παιδί να αποκαλύψει τα όσα βιώνει. Εάν ένα κακοποιημένο παιδί αποφασίσει να μας ανοιχτεί, ο καλύτερος τρόπος ενθάρρυνσης είναι να δείξουμε κατανόηση και υποστήριξη.

Αποφεύγουμε την άρνηση και παραμένουμε ψύχραιμοι

Εάν τα παραπάνω συναισθήματα εκδηλωθούν μπροστά στο παιδί, μπορεί να αποθαρρυνθεί, να φοβηθεί και να διακόψει την επικοινωνία. Ακόμη και αν είναι δύσκολο, λοιπόν, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι και καθησυχαστικοί.

Δεν κάνουμε ανάκριση

Αφήνουμε απλώς το παιδί να μιλήσει και να εξηγήσει με δικά του λόγια τι συνέβη. Αποφεύγουμε την «ανάκριση» και τις ερωτήσεις καθοδήγησης που μπορεί να το αποπροσανατολίσουν και να διακόψουν τον ειρμό της ιστορίας που διηγείται.

Διαβεβαιώνουμε το παιδί ότι δεν έκανε κάτι λάθος

Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να αποκαλύψει την κακοποίηση. Διαβεβαιώστε το λοιπόν ότι θα πάρετε στα σοβαρά τα όσα θα σας πει και φυσικά πως ό,τι του συνέβη δεν ήταν δικό του λάθος.

Προέχει η ασφάλεια

Εάν πιστεύετε ότι η ασφάλεια του παιδιού ή η δική σας μπαίνουν σε κίνδυνο σε περίπτωση παρέμβασης, τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς.

Καταγγέλλουμε την παιδική κακοποίηση και παραμέληση

Είναι σημαντικό να καταγγείλουμε την παιδική κακοποίηση, όταν υποπέσει στην αντίληψή μας. Είναι επίσης σημαντικό να μην σταματήσουμε να καταγγέλλουμε την παιδική κακοποίηση εάν τα περιστατικά συνεχίζονται. Μάλιστα, όσο περισσότερες πληροφορίες έχουμε για το περιστατικό, τόσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί.

Βέβαια, είναι λογικό να έχουμε ενδοιασμούς όταν προβαίνουμε σε καταγγελία για παιδική κακοποίηση. Η σκέψη ότι παρεμβαίνουμε και διαταράσσουμε την οικογενειακή γαλήνη κάποιων άλλων μπορεί να μας κρατήσει πίσω. Όμως η βία σε βάρος ενός παιδιού δεν είναι απλώς ένα οικογενειακό ζήτημα. Είναι μία κοινωνική παθογένεια που θα διαιωνίζεται εάν δεν κάνουμε κάτι. Είναι ακόμη μία συνθήκη με καταστροφικές συνέπειες για ένα παιδί.

Ο ενδοιασμός ότι «χαλάμε» ένα ξένο σπίτι δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο.

Όταν καταγγέλλουμε παιδική κακοποίηση δεν σημαίνει ότι το παιδί αυτόματα θα απομακρυνθεί από το οικογενειακό του περιβάλλον. Εξαίρεση αποτελούν φυσικά περιπτώσεις όπου βρίσκεται σε πραγματικό και μεγάλο κίνδυνο. Το πιο πιθανό είναι να δοθεί υποστήριξη στους γονείς όπως για παράδειγμα συμβουλές διαχείρισης θυμού.

Αυτό που είναι καλό να γνωρίζουμε είναι πως η καταγγελία μας είναι ανώνυμη. Οπότε η οικογένεια του παιδιού δεν θα μάθει το όνομα του ατόμου που την έκανε.

Το τελευταίο που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι πως είναι προτιμότερο να μιλήσουμε παρά να σιωπήσουμε, ακόμη και αν κάνομε λάθος. Ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης εικόνα μπορεί το απλό ενδιαφέρον και η παρατήρηση μοτίβων συμπεριφοράς να αποκαλύψει παιδική κακοποίηση. Έτσι να έρθουν στο φως περιστατικά που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν καλυφθεί ή αγνοηθεί.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Ας κάνουμε λοιπόν ό,τι μπορούμε για να τους εξασφαλίσουμε μία καλύτερη ζωή. Τη ζωή που τους αξίζει.

Γραμμές βοήθειας κατά της παιδικής κακοποίησης 

  • 1056 Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS (Χαμόγελο του παιδιού)
  • 1107 Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας
  • 116 111 Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων
  • 80011-80015 Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ
  • 115 25 Γραμμή Μαζί για το Παιδί της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»
  • 800 11 32 000 Γραμμή του Συνηγόρου του Πολίτη για παιδιά

Με πληροφορίες από: www.helpguide.org

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας