Οι απολαυστικές γεύσεις των Χριστουγέννων δεν περιορίζονται μόνο στη γαλοπούλα και το χοιρινό. Μετά το κυρίως γεύμα, ακολουθούν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, τα οποία είναι εξίσου εύγευστα σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Ποια είναι όμως τα γλυκά που επιλέγουν αυτές τις γιορτινές μέρες οι υπόλοιποι καλοφαγάδες στον κόσμο; Από σοκολατένιες πανδαισίες μέχρι τραγανά μπισκότα, οι χριστουγεννιάτικοι πειρασμοί είναι αμέτρητοι σε κάθε γωνιά της γης.
Γαλλία – Bûche de Noël
Παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικο γλυκό της Γαλλίας, αλλά και του Βελγίου και του Κεμπέκ, το Bûche de Noël είναι ένα κέικ με γέμιση κρέμας βουτύρου, το οποίο τυλίγεται και μοιάζει με κορμό «λουσμένο» με ganache πλούσιας σοκολάτας.
Ιταλία – Πανετόνε
Με ρίζες στο Μιλάνο, το πανετόνε είναι γλυκό ψωμί με φρούτα, το οποίο οι Ιταλοί τιμούν ιδιαιτέρως σε όλη τη χώρα τα Χριστούγεννα. Οι περισσότεροι το προτιμούν με βούτυρο αντί για μαργαρίνη και η γεύση που αφήνει είναι ντελικάτη λεμονιού, με απαλή υφή.
Γερμανία – Stollen
Τα γλυκά ψωμιά, τύπου κέικ, έχουν την τιμητική τους και το stollen είναι άλλη μια τέτοια εκδοχή. Φτιάχνεται με σταφίδες βουτηγμένες σε Brandy, κεράσια και κάποιες φορές με ζύμη αμυγδάλου. Έχει πυκνή υφή και είναι από τα αγαπημένα των Γερμανών.
Ελβετία – Basler brunsli
Πρόκειται για τοπική γλυκιά λιχουδιά της Βασιλείας στην Ελβετία τα Χριστούγεννα και τα ονομάζουν κάποιες φορές και ελβετικά μπράουνις. Περιέχουν αμύγδαλα, ζάχαρη και σοκολάτα τα οποία αναμιγνύονται με ασπράδια από αυγό. Έχουν μια ελαφρώς «λαστιχωτή» υφή. Κάποιοι προσθέτουν και γαρύφαλλα και κανέλα για να αποκτήσουν πιο έντονη γεύση.
Αυστρία – Linzer cookies
Τα μπισκότα αυτά κατάγονται από την Αυστρία αλλά τα βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Φτιάχνονται από αλεύρι, βούτυρο, κρόκο αυγού, χυμό λεμόνι, κανέλα και ξηρούς καρπούς. Η γέμιση είναι συνήθως μαρμελάδα βερίκοκο ή βατόμουρο.
Σουηδία – Pepparkakor
Τα λεγόμενα Pepparkakor είναι σουηδικά τραγανά μπισκότα με τζίντζερ, τέλεια για την περίοδο των Χριστουγέννων. Τρώγονται όλο τον χρόνο αλλά είναι εξαιρετικά δημοφιλή τα Χριστούγεννα όπου παίρνουν γιορτινά σχήματα. Τα βασικά συστατικά τους είναι τζίντζερ, κανέλα και μοσχοκάρυδο. Οι Σουηδοί μάλιστα έχουν μια παράδοση: το κρατούν στη χούφτα τους, το χτυπούν με τον αντίχειρα και κάνουν μια ευχή. Εάν σπάσει το μπισκότο σε τρία κομμάτια η ευχή τους θα πραγματοποιηθεί!
Ολλανδία – Banketstaaf
Ένα απλό, αλλά άκρως εθιστικό επιδόρπιο, το ολλανδικό Banketstaaf είναι ουσιαστικά αμυγδαλωτό τυλιγμένο σε ζύμη και ψημένο μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένια απόχρωση. Μόλις ψηθεί, του αλείφουν λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι και… έτοιμο.
Νορβηγία – Krumkakes
Τα Krumkake, που σημαίνει στα νορβηγικά «λυγισμένο κέικ» είναι ουσιαστικά μια παραδοσιακή βάφλα από μπισκότο που τρώγεται τα Χριστούγεννα. Είναι εξαιρετικά ελαφρά και τραγανά και παρασκευάζονται με αλεύρι, βούτυρο, αυγά, ζάχαρη και κρέμα. Οι Νορβηγοί χρησιμοποιούν ένα ειδικό εργαλείο για να τους δώσουν το χαρακτηριστικό τους σχήμα. Τρώγονται είτε σκέτα είτε γεμιστά με κρέμα ή άλλη γέμιση.
Βέλγιο – Speculaas
Αυτά τα γλυκά τα βρίσκουμε στην Ολλανδία και στο Βέλγιο αλλά και στην δυτική και νότια Γερμανία. Ονομάζονται speculaas και είναι λεπτά και αρωματικά μπισκοτάκια τα οποία στολίζονται με χαρακτήρες και σύμβολα από ιστορίες του St. Nicholas. Περιέχουν κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, κάρδαμο και λευκό πιπέρι και η ζύμη φτιάχνεται παραδοσιακά με αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη και αμμωνία.
Ισπανόφωνες χώρες – Alfajores
Παραδοσιακή γλυκιά λιχουδιά που συνηθίζεται σε χώρες όπως η Ισπανία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Βραζιλία και η Λατινική Αμερική ενώ υπάρχουν και πολλές παραλλαγές. Οι Ισπανοί τα φτιάχνουν με αλεύρι, μέλι, αμύγδαλα και μπαχαρικά, ενώ στην Λατινική Αμερική τα γεμίζουν με μια πλούσια κρέμα από ζεστό ζαχαρούχο γάλα.
Κανάρια Νησιά Truchas de Navidad
Κάνουν θραύση στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας και όσοι αγαπούν τα επιδόρπια με κολοκύθα, ξετρελαίνονται και για τα συγκεκριμένα τυλιχτά με γέμιση… γλυκοπατάτας.
Μεξικό – Buñuelos
Αν και η καταγωγή τους είναι από την Ισπανία, τα buñuelos είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στο Μεξικό, την Κολομβία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Παρασκευάζονται με ζύμη, η οποία τηγανίζεται μέχρι να γίνει τραγανιστή και στη συνέχεια προστίθεται σιρόπι, μέλι ή ζάχαρη, θυμίζοντας λουκουμά.
Ρωσία – μπισκότα για το τσάι
Φτιάχνονται από αλεύρι, νερό, βούτυρο και ξηρούς καρπούς και τρώγονται τα Χριστούγεννα. Αφού ψηθούν, πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη και μένουν να κρυώσουν. Στην όψη θυμίζουν λίγο τους δικούς μας κουραμπιέδες. Τα συναντούμε και στις ΗΠΑ, στους γάμους αλλά και τα Χριστούγεννα.
Ηνωμένο Βασίλειο – Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα
Εντυπωσιακό γλυκό ακόμη και στην εμφάνιση, αφού ακριβώς πριν σερβιριστεί του περιχύνουν λίγο brandy κι έπειτα του βάζουν… φωτιά, δημιουργώντας μικρή μπλε φλόγα πάνω στην πουτίγκα. Στη συνέχεια κόβεται σε κομμάτια και σερβίρεται με σάλτσα κρέμας, «αναγκάζοντας» τους πάντες να αφήσουν χώρο για επιδόρπιο.
ΗΠΑ – Sugar cookies
Κλασικό γλυκό κέρασμα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τα λεγόμενα sugar cookies παρασκευάζονται παραδοσιακά με ζάχαρη, αλεύρι, βούτυρο, αυγά, βανίλια και μαγειρική σόδα ή μπέικινγκ πάουντερ. Διακοσμούνται συνήθως με άχνη ζάχαρη ή πολύχρωμη τρούφα. Κόβονται σε διαφορετικά σχήματα όπως Χριστουγεννιάτικα δέντρα, στεφάνια, νιφάδες ή χιονάνθρωπους και είναι από τα αγαπημένα των μικρών αλλά και των μεγάλων.
- Πώς φτιάχνω παραδοσιακή κηραλοιφή - 26/05/2023
- Πώς ξεκινούν οι ανειλικρινείς σχέσεις; - 26/05/2023
- Πόσο απαραίτητο είναι να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα; - 25/05/2023