Της Shakila Ιωάννας Μπράτη

Η Κινέζικη Ιατρική είναι μία τεχνική η οποία άρχισε πριν 5.000 χρόνια, από τον Κίτρινο Αυτοκράτορα, αν και υπάρχουν πληροφορίες για τη χρήση πέτρινης βελόνας ακόμα πιο βαθιά στο χρόνο. Στην πραγματικότητα ο βελονισμός ξεκίνησε από την παρατήρηση της φύσης και του σύμπαντος. Αναπτύχθηκε στην Κίνα, όπου μεγάλωσε σταδιακά μαζί με τη φιλοσοφία του Ταοϊσμού. Μια φιλοσοφία η οποία βασίζεται στην αρμονία και στην ομαλή ροή των πάντων -όπως η αλλαγή των εποχών, η κυκλική ροή του σύμπαντος, η ισορροπία των στοιχείων της φύσης και η ολιστική υγεία του ανθρώπου.

Μια δυσαρμονία σε κάποιο επίπεδο μπορεί να επιρρεάσει δυσαρμονικά τα πάντα. Αυτό στην Κινέζικη φιλοσοφία είναι η αρχή της Πάθησης. Είναι σημαντικό το Yin και το Yang να αλληλοϋποστηρίζονται, καθώς η λεπτή ισορροπία τους είναι αυτή που κρατά σώμα και πνεύμα σε υγεία. Τα Yin και το Yang είναι οι δύο αντίθετες αλλά και αλληλοσυμπληρούμενες ενέργειες. Το Yin συμβολίζει το θηλυκό, τη Σελήνη, το προς τα μέσα, τα πέλματα, τα εσωτερικά όργανα, τις δομές. Ενώ το Yang συμβολίζει το αρσενικό, τον Ήλιο, το προς τα έξω, το κεφάλι, τα εξωτερικά όργανα, τις λειτουργίες.

Σε αυτή τη φιλοσοφία έχει σημασία πώς έχει εδραιωθεί η δυσαρμονία στο σώμα, αν είναι κληρονομική ή επίκτητη, οξεία ή χρόνια. Στην κινέζικη φιλοσοφία εκτός από τις θεραπείες, το άτομο καλείται να εκπαιδεύσει τον εαυτό του ώστε να γυμνάζεται και να τρέφεται σωστά, γιατί η υγεία είναι στην πραγματικότητα, η σωστή διαχείριση του Chi. Επιπλέον, σε ψυχικό-συναισθηματικό-νοητικό επίπεδο θα πρέπει να ελέγχουμε τις εξάρσεις άγχους και στρες, καθώς έιναι καταστάσεις που μπορούν να διαταράξουν έντονα το Chi με ασύλληπτα αρνητικά αποτελέσματα.Για αυτή τη φιλοσοφία είναι αδύνατον να ξεχωρίσει η πνευματική υγεία του ατόμου από τη φυσική του υγεία. Όλα λειτουργούν αρμονικά μέσα από την ένωση.

Όσο το Yin και το Yang είναι σε ισορροπία, το Chi παραμένει πλούσιο και δυνατό. Το Chi έχει διαφορες μορφές ποιότητας και συμπύκνωσης και είναι η ζωτική ενέργεια που ενεργοποιεί και συντηρεί τα πάντα. Θρέφει τα όργανα, τους μεσημβρινούς, το αίμα και γενικά τα πάντα ζουν, επειδή το Chi υπάρχει, γιατί αυτό είναι η πνοή της ζωής. Οι Μεσημβρινοί είναι ενεργειακά κανάλια που διατρέχουν το σώμα εσωτερικά αλλά και εξωτερικά. Υπάρχουν 12 βασικοί μεσημβρινοί που χωρίζονται στα 5 στοιχεία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.

Επάνω στους Μεσημβρινούς, βρίσκονται τα Βελονιστικά Σημεία και το καθένα έχει ιδιαίτερες ιδιότητες για την υγεία σε διάφορα επίπεδα, όπως είναι το σωματικό, το συναισθηματικό, το νοητικό και το πνευματικό. Με τις βελόνες μπορούμε να ερεθίσουμε αυτά τα σημεία με κατάλληλους συνδyασμούς ή ακόμα και χειρισμούς της βελόνας. Οι βελόνες είναι κατασκευασμένες από ατσάλι, χαλκό ή πλατίνα, υπάρχουν όμως ακόμα και χρυσές βελόνες.

Στον Κρυσταλλικό Βελονισμό, αντί για βελόνες χρησιμοποιούμε ορυκτά τα οποία έχουν και αυτά τη δυνατότητα να κινούν την ενέργεια να την τρέφουν και γενικά να δρουν όπως και οι βελόνες, ολιστικά και σε πολλαπλά επίπεδα. Τα ορυκτά φέρουν μέσα τους τη γνώση του Ουρανού (Yang) και τη σοφία της Γης (Yin), όπως και τη γνώση των στοιχείων που είναι θεμελιώδες κομμάτι αντίληψης και για το βελονισμό και για την κρυσταλλοθεραπεία. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην βιωματική αντίληψη της αρμονίας. Συνεπώς, ο συνδυασμός της γνώσης των μεσημβρινών και της κρυσταλλοθεραπείας, μπορεί να οδηγήσει σε μία πρωτοποριακή και καινοτόμα προσέγγιση της ολιστικής προαγωγής της υγείας του ατόμου.

Έτσι τοποθετώντας κρύσταλλο Χαλαζία με αιχμή πάνω σε κάποιο μεσημβρινό, μπορούμε να δώσουμε ώθηση στην κίνηση του Chi του. Ενώ με τα ορυκτά που αντιστοιχούν στο στοιχείο του κάθε μεσημβρινού που θέλουμε να θρέψουμε, μπορούμε τοποθετώντας πάνω του το αντίστοιχο πέτρωμα να επιτευχθεί τόνωση. Π.χ. το ήπαρ το οποίο έχει ανάγκη από θρέψη, αλλά υποφέρει από νευρικές εξάρσεις, χρειάζεται ως «ίαμα» τον Αβεντουρίνη. Ο Αβεντουρίνης θρέφει το ήπαρ και ταυτόχρονα καταραϋνει εως και εξουδετερώνει τις εντάσεις.

Σε μια εποχή που όλα τρέχουν και καμιά φορά δεν ξέρουν καν προς τα πού, δύο αρχαίες γνώσεις ενώνονται για να αφυπνίσουν στον άνθρωπο τη σοφία, όχι για το τι γίνεται «εκεί πάνω» ή «εκεί έξω», αλλά για το τι γίνεται «εκεί μέσα» στο σώμα μας, στο πνεύμα μας, στην ψυχή μας. Είμαστε αλληλένδετα ενωμένοι με το όλο. Χρειάζεται να το δούμε και να πάρουμε συνειδητά την ευθύνη της υγείας μας. Να συνειδητοποιούμε ότι όσο μας βλάπτει η κακής ποιότητας τροφή, άλλο τόσο μας βλάπτει και η κακεντρέχεια για τους γύρω μας. Είναι και τα δύο τοξικά και θα βλάψουν με κάποιον τρόπο μέσα στο χρόνο την υγείας μας. Βρισκόμαστε εδώ και χρόνια σε μια κατάσταση παρατεταμένης κρίσης, η οποία σταδιακά έφθειρε ηθική, φιλοσοφία, εγκράτεια και πιστεύω. Έτσι οι δύο αυτές θεραπείες ενώνονται για να φέρουν υγεία στο σώμα αλλά και στο πνεύμα, για να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ξανά ορθή διάκριση. Τίποτα δεν είναι κακό αλλά όλα μπορεί να είναι στη λάθος δοσολογία για εμάς. Έτσι το Yin (το σκοτάδι) και το Yang (το φως) καλούνται να βρουν την ισορροπία γιατί αυτή την εποχή πλάθουμε αυτό που εν δυνάμει είναι η υγεία μας σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά, γιατί ένας άνθρωπος που στοχάζεται πάνω στην υγεία του είναι ο άνθρωπος που δύναται να αντιληφθεί ολιστικά την υγεία με διάφορες προσεγγίσεις, όπως για παράδειγμα την οικολογία. Έτσι το απόσταγμα της υγείας θα εκφραστεί πρακτικά και ενεργειακά σε όλο τον πλανήτη αλλάζοντας σταδιακά τη συχνότητά του.

Μεσημβρινός Στοιχείο Συναίσθημα Χρώμα Ορυκτό
Καρδιά Φωτιά Υπερβολική Χαρά Κόκκινο Ροζ Χαλαζίας
Λεπτό έντερο Φωτιά Υπερβολική Χαρά Κόκκινο Κιτρίνης
Τριπλός θερμαστής Φωτιά Υπερβολική Χαρά Κόκκινο Διαμάντι Χέργκιμερ
Περικάρδιο Φωτιά Υπερβολική Χαρά Κόκκινο Τουρμαλίνη Καρπουζάκι
Σπλήνας Γη Ανησυχία Κίτρινο Χρυσός Λαβραδορίτης
Στομάχι Γη Ανησυχία Κίτρινο Χρυσό τοπάζι
Παχύ έντερο Μέταλλο Θλίψη Άσπρο Αστροφιλίτης
Πνεύμονες Μέταλλο Θλίψη Άσπρο Λάπις Λαζούλι
Νεφρά Νερό Φόβο Μπλε/Μαύρο Μπλε Απατίτης
Ουροδόχος κύστη Νερό Φόβο Μπλε/Μαύρο Νεφρίτης
Ήπαρ Ξύλο Θυμό Πράσινο Περίδοτο
Χοληδόχος κύστη Ξύλο Θυμό Πράσινο Λάριμαρ

Shakila Ιωάννα Μπράτη

Ασχολείται επαγγελματικά με την κρυσταλλοθεραπεία.
Έχει εκπαιδευτεί στην Ανώτερη Επικοινωνία (Channeling), σε τεχνικές με το εκκρεμές, στο θεραπευτικό μασάζ, καθώς και σε διάφορες θεραπευτικές τεχνικές και έχει σπουδάσει Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Έχει μελετήσει το Σαμανισμό από διάφορες κουλτούρες. Είναι απόφοιτος της Εσωτέρας Θεραπευτικής και Ψυχοενεργειακής προσέγγισης.
Έχει εκδόσει τα βιβλία «Κρύσταλλοι: Οι δάσκαλοι του φωτός», και "Κρυσταλλικός Βελονισμός & Ορυκτά".
Εργάζεται ως θεραπεύτρια, είναι συντονίστρια του κύκλου γυναικών Blossoming Goddess και διοργανώνει τα Athens Goddess Festivals, με στόχο την αφύπνιση του Ιερού Θηλυκού.
Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Shakila Ιωάννας Μπράτη
Shakila Ιωάννα Μπράτη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.