Paramahansa Yogananda | Μάθετε να εκφράζετε την πραγματική σας προσωπικότητα

0
371

Μια εξαιρετική διδασκαλία του Paramahansa Yogananda, μεταφρασμένη από τον Νίκο. Τί είδους προσωπικότητα είσαστε; Πώς μπορείτε να την αλλάξετε και να έρθετε πιο κοντά στην θεϊκή σας φύση;

Πολλές φορές αυτό μάς φαίνεται αδιάφορο όταν οι δυσκολίες και οι προκλήσεις της ζωής μάς χτυπούν τη πόρτα. Όμως, μόνο μέσα από τις δυσκολίες κάνουμε το μεγάλο άλμα να έρθουμε πιο κοντά στον Θεό. Ποιος αναζήτησε το Θεό όταν η ζωή κυλάει ευχάριστα; Σχεδόν κανένας καθώς η ευχαρίστηση και ο πλούτος κοιμίζουν τις αισθήσεις.

Ονειρευόμαστε. Κοιμόμαστε και νομίζουμε πως πάμε στη δουλειά μας, μαγειρεύουμε, ερωτευόμαστε. Η ζωή είναι ένας μεγάλος ύπνος, μια μεγάλη ψευδαίσθηση, ένα matrix. Οι δυσκολίες είναι εδώ για να μας σκουντήσουν να δούμε πέρα από το matrix. Να δούμε πως είμαστε ο Θεός που κατοικεί σε ένα σώμα. Να ενωθούμε με τον Θεό μέσα από τις χίλιες δυο δυσκολίες.

Μη τα παρατάτε, μην παραιτήστε όταν η ζωή δυσκολεύει. Να έχετε εμπιστοσύνη στον Θεό πως όλα θα φροντιστούν.

Α, και επιλέξτε σοφά τις παρέες σας… διαβάστε το άρθρο και θα καταλάβετε ; )

Με αγάπη,
Έλενα & Νίκος

ο όρος «προσωπικότητα» αναφέρεται στο σύνολο των ιδιοτήτων ενός ατόμου. Όλες οι καλές προσωπικότητες αντικατοπτρίζουν τις διάφορες ιδιότητες του Θεού, της πηγής όλου του Καλού και οι κακές προσωπικότητες υλοποιούν τα απεριόριστα κακά γνωρίσματα του Κοσμικού Σατανικού Κακού το οποίο είναι υπεύθυνο για όλες τις δυστυχίες του κόσμου. Ο μόνος σκοπός της μελέτης των διαφόρων τύπων προσωπικοτήτων είναι η σύγκριση των αποτελεσμάτων των καλών και των κακών προσωπικοτήτων και η κατανόηση της σημασίας του να υιοθετήσουμε στη ζωή μας μόνο τα καλά γνωρίσματα και να εξαλείψουμε τα κακά.

Οι τέσσερις τύποι προσωπικοτήτων

Όλες οι προσωπικότητες υπόκεινται σε τέσσερις κατηγορίες: υπερβατικές, σατβικές, ρατζασικές ή ταμασικές.

Οι υπερβατικές προσωπικότητες είναι εκείνες που, όπως ο Ιησούς, ο Μπάμπατζι, ο Λαχίρι Μαχασάγια και ο Σρι Γιούκτεσβαρ είναι ένα με τον Θεό. Αυτές οι προσωπικότητες επιδεικνύουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: παντογνωσία, συνεχή ευτυχία, απόλυτη σοφία, μη προσκόλληση, αφοβία, ειλικρίνεια και ακινησία αναπνοής, οφθαλμών και σώματος.

Οι σατβικές ή προσωπικότητες υλοποίησης του καλού, είναι εκείνες που καλλιεργούν ιδιότητες οι οποίες, από μια αλτρουιστική ή καλοπροαίρετη οπτική, παράγουν καλά αποτελέσματα στον εαυτό τους ή στους άλλους. Οι σατβικές προσωπικότητες χαρακτηρίζονται από τις ακόλουθες ιδιότητες: πνευματικότητα, ειλικρίνεια και καθαρότητα σκέψης, λόγου και πράξεων. Διαλογιστικές πρακτικές συνδεδεμένες με θρησκευτικούς οργανισμούς που είναι αφοσιωμένοι στην εξύψωση των ψυχών, επίσης θεωρούνται σατβικές δραστηριότητες.

Οι ρατζασικές προσωπικότητες είναι εκείνες που ακολουθούν πρακτικές χρησιμότητας για τις ίδιες ή τους άλλους. Ένας επιχειρηματίας που κινείται με βάση τις ηθικές αρχές για δικό του καλό αλλά και των άλλων, μπορεί να περιγραφεί ως ρατζασική προσωπικότητα. Με άλλα λόγια, η απόκτηση χρημάτων με ηθικά μέσα για κάποιον αλλά και για τους άλλους μπορεί να χαρακτηριστεί ως ρατζασική δραστηριότητα. Όλες οι υλικές και κοινωνικές δραστηριότητες που συνδέονται με θρησκευτικούς οργανισμούς όπως η συλλογή χρημάτων ή η οικοδόμηση ναών είναι ρατζασικές δραστηριότητες.

Οι ταμασικές ή οι προσωπικότητες που δημιουργούν κακό, είναι εκείνες που διάγουν ανειλικρινείς, ανήθικες, ανεξέλεγκτες και μη εποικοδομητικές ζωές. Κάποιος που υλοποιεί ανειλικρίνεια, ζήλεια, τάση προς το κουτσομπολιό, απληστία, θυμό ή κάποιο παρόμοιο βλαβερό ένστικτο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ταμασική προσωπικότητα.

Όλες οι προσωπικότητες μπορούν να αλλάξουν

Συνειδητά ή ημι-συνειδητά, οι άνθρωποι εκφράζουν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, είτε είναι πνευματικά (σατβικά), επιχειρηματικά (ρατζασικά), ή εγωιστικά (ταμασικά). Είναι σημαντικό λοιπόν να ξέρετε ποια είναι η προσωπικότητά σας ώστε, για τη δική σας ευτυχία και ευημερία, να μπορείτε να την αλλάξετε προς το καλύτερο και να μην προκαλέσετε δυστυχία στους άλλους επιβάλλοντάς τους μια ταμασική προσωπικότητα. Όλες οι προσωπικότητες, άσχετα με το πόσο βαθιές είναι, μπορούν να γίνουν σατβικές, με ισχυρή δύναμη θέλησης και συνεχή αυτοπειθαρχία.

Η προσωπικότητα μπορεί να συγκριθεί με ένα πυκνό δάσος πέρα από το οποίο βρίσκεται η απέραντη χώρα που σας υποσχέθηκε ο Θεός. Για να Τον φτάσετε, πρέπει να βγείτε με κάποιον τρόπο από το δάσος και να μη χάσετε χρόνο εξερευνώντας το. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πώς να βγουν από το πνευματικό τους δάσος. Κάθε μονοπάτι που παίρνουν οδηγεί είτε σε σύγχυση πυκνής βλάστησης ή πίσω στην αφετηρία. Με τον καιρό, συνειδητοποιούν πως έχουν χαθεί.

Αναλύστε τον εαυτό σας και βρείτε ποια είναι η προσωπικότητά σας και δείτε αν μπορείτε να τη βελτιώσετε ή να την αλλάξετε εντελώς. Οι προσωπικότητες δημιουργούνται από τους σπόρους των πράξεων που μένουν από τις προηγούμενες ενσαρκώσεις. Αν από την παιδική σας ηλικία υλοποιούσατε σατβικές, ρατζασικές ή ταμασικές τάσεις, τότε να είστε σίγουροι πως φέρατε αυτή την προσωπικότητα από προηγούμενη ζωή.

Γιατί αυτό το μωρό γεννήθηκε ανάπηρο; Μόνο η μετενσάρκωση μπορεί να το εξηγήσει αυτό ικανοποιητικά. Οι άνθρωποι το θεωρούν «γλυκό και αθώο» μωρό αλλά σε κάποια προηγούμενη ζωή αυτή η προσωπικότητα πρέπει να παραβίασε το νόμο του Θεού. Αυτή η παραβίαση του αφαίρεσε τη συνειδητότητα του να έχει πόδια. Επειδή ο νους ελέγχει το σώμα, όταν αυτό το άτομο γύρισε ξανά σε ένα φυσικό σώμα, δεν μπορούσε να δημιουργήσει ένα τέλειο ζευγάρι πόδια και γεννήθηκε ανάπηρο.

Οι προγεννητικές τάσεις δεν επιβάλλονται στους ανθρώπους από τον Θεό· δημιουργούνται από τον ίδιο τον άνθρωπο μέσω της ελεύθερης επιλογής του. Όμως, λόγω του νόμου της μετενσάρκωσης και της συνεχούς εφαρμογής κατάλληλων μεθόδων συγκέντρωσης και πνευματικής αυτοπειθαρχίας, οι βλαβερές προγεννητικές τάσεις μπορούν σταδιακά να αντικατασταθούν από σατβικές ιδιότητες.

Μια αμοιβαία ανταλλαγή χαρακτηριστικών

Είναι δυνατόν να αναπτύξουμε χαρακτηριστικά συγκεκριμένων ατόμων με συνεχή και προσεκτική συσχέτιση με αυτά τα άτομα. Η φιλία και η συνεχής συσχέτιση μεταξύ δύο διαφορετικών προσωπικοτήτων έχει ως αποτέλεσμα μια αμοιβαία ανταλλαγή χαρακτηριστικών. Αν κάποιος θέλει να γίνει καλλιτέχνης, ποιητής ή επιχειρηματίας, θα πρέπει να επιλέξει τον καλύτερο στην τάξη σε αυτό τον τομέα και να συσχετιστεί με αυτή την προσωπικότητα. Ακολουθώντας τις συμβουλές και το παράδειγμά της θα πάρει και τα χαρακτηριστικά της. Όμως, αν θέλετε να γίνετε πιο πνευματικοί, θα πρέπει να συσχετισθείτε με ανθρώπους που έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο πνευματικότητας και να μάθετε από το παράδειγμά τους.

Πέρα από την εξωτερική συσχέτιση, είναι επίσης δυνατό να προσελκύσετε τα πνευματικά χαρακτηριστικά μιας συγκεκριμένης προσωπικότητας, μένοντας επικεντρωμένοι βαθιά σε αυτήν. Για παράδειγμα, με τον βαθύ και συνεχή διαλογισμό πάνω στην εικόνα ενός αγίου, μπορείτε να γίνετε σαν αυτόν. Παρομοίως, σκεπτόμενοι συνεχώς τον Θεό και τους αγίους, μπορείτε να αποκτήσετε μια σατβική προσωπικότητα. Θα αποκτήσετε σατβική προσωπικότητα πιο γρήγορα όχι μόνο αν διαλογίζεστε πάνω στον Θεό αλλά αν επίσης στην προσευχή σας Του ζητάτε να αλλάξει την προσωπικότητά σας.

Όμως να θυμάστε πάντα πως αν η καρδιά σας βρίσκεται κοντά σε κάποιον, όχι μόνο έλκετε τα καλά χαρακτηριστικά του αλλά και τα ελαττώματά του. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να σκέφτεστε μόνο αγίους. Αν επικεντρώνετε τις σκέψεις σας σε κακούς ανθρώπους, αν δεν είστε δυνατότεροι από αυτούς, θα έλξετε τα χαρακτηριστικά τους.

Ο διαλογισμός και η συνειδητότητα της αθανασίας

Το εγώ, το οποίο είναι επικεντρωμένο στο σώμα και στην προσωπικότητα, πιστεύει λανθασμένα πως η φαινομενικά ξεχωριστή ατομικότητα είναι ο πραγματικός εαυτός. Στην πραγματικότητα όμως, η αίσθηση του εαυτού σας είναι απείρως μεγαλύτερη. Η ψυχή είναι φτιαγμένη κατ΄ εικόνα του Θεού. Με τον διαλογισμό και την ενδοσκόπηση μπορείτε να βιώσετε την ευτυχία της φύσης της ψυχής σας. Όσο περισσότερο μπορείτε να διατηρείτε αυτή τη συνειδητότητα έξω από τον διαλογισμό, τόσο περισσότερο η προσωπικότητά σας θα αντανακλά την αγάπη, την αρμονία και την καλοσύνη Του. Αυτή είναι η πραγματική σας προσωπικότητα. Οι ανθρώπινες ατέλειές σας είναι απλά εμφυτευμένες στην εσωτερική σας θεϊκή φύση. Διαλύστε όλες τις δυσαρμονικές δονήσεις διαλογιζόμενοι τακτικά και βαθιά.

Είμαστε αθάνατοι στην ψυχή μας, αλλά η προσωπικότητά μας δεν μπορεί να διεκδικήσει τη συνειδητότητα της αθανασίας μέχρι οι ανθρώπινες ατέλειές μας να έχουν απομακρυνθεί. Δουλεύοντας με τον εαυτό μας είναι σαν να σκαλίζουμε το μάρμαρο ενός αγάλματος. Σταδιακά εμφανίζεται η κρυμμένη φιγούρα σε όλο της το μεγαλείο. Το μάθημα της μετενσάρκωσης είναι να εξουδετερώσουμε τα κύματα των συμπαθειών και των αντιπαθειών μας, των επιθυμιών και της αποστροφής με εκφράσεις καλοσύνης, συγχώρεσης και συμπόνιας προς όλους και με ακλόνητη ικανοποίηση του εαυτού. Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τους άλλους όχι για τις ανθρώπινες προσωπικότητές τους αλλά επειδή είναι υλοποιήσεις του Θεού, ο οποίος ζει εξ ίσου μέσα σε όλους.

Το να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε πραγματικά – στην αιωνιότητα και όχι μόνο για μερικά γήινα χρόνια – σημαίνει να απομακρύνουμε τη συνειδητότητά μας από τις αισθητήριες ταυτοποιήσεις που ορίζουν τη συνειδητότητα του εγώ μας. Αν και ζούμε στη συνειδητότητα του εγώ, πρέπει να σκεφτούμε τους εαυτούς μας ως τους κληρονόμους της Αιωνιότητας. Όσο καλύτερα επιτύχουμε στο να ταυτιστούμε με την ψυχή και όχι με το μικρό μας σώμα και την προσωπικότητά μας, τόσο περισσότερο θα είναι πραγματικά για εμάς τα λόγια του Ιησού Χριστού, ο οποίος είπε «Εγώ και ο Πατήρ εν έσμεν (Σ.τ.Μ. Εγώ και ο Πατέρας μου είμαστε ένα [κατά Ιωάννην 10:30])».

Αυτοπραγμάτωση: το δυναμικό της ψυχής

Οι άνθρωποι συχνά συγχέουν την «αυτοπραγμάτωση» με την ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητάς τους στο μεγαλύτερο δυναμικό της. Η αυτοπραγμάτωση όμως είναι δυναμικό της ψυχής και όχι του ανθρώπου. Είστε σημαντικοί όχι λόγω του εγώ και της προσωπικότητάς σας αλλά γιατί ως ψυχή είστε κομμάτι του Θεού. Αυτοπραγμάτωση σημαίνει να συνειδητοποιείτε την ενότητά σας με τον Θεό και να μην ταυτίζεστε με το σώμα ή την προσωπικότητά σας.

Αναπτύσσοντας την ατομικότητα ως έκφραση της παρουσίας του Θεού μέσα σας, η αυξανόμενη σατβική σας προσωπικότητα γίνεται πανίσχυρη και ελκυστική. Με την ανάπτυξη της θεϊκής σας φύσης μέσω του διαλογισμού, σταδιακά αποτινάζετε ακόμα και περιορισμούς μιας ζωής. Αποκολλάστε από το σώμα· δε νιώθετε πια ταυτισμένοι μαζί του. Βιώνετε όλο και περισσότερο τον πραγματικό Εαυτό σας, την ενότητά σας με το Θείο.

Πάντα να προσπαθείτε να αναπτύξετε μια προσωπικότητα που απορρέει από τη ζωή με συνεχή συνειδητότητα του Θεού. Οποιαδήποτε άλλη προσωπικότητα θα φέρει απογοήτευση επειδή όλες οι ανθρώπινες εκφράσεις έχουν τους περιορισμούς τους.

Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός

 

Newsletter εγγραφή

 

Έλενα Έρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας