Παρουσία | Η Αφύπνιση της Συνείδησης

0
1899

Ο Ηράκλειτος μας θυμίζει μέσα από τα κείμενα του ότι όσο κοιμόμαστε, ζει ο καθένας μας σε ένα δικό του κόσμο. Μόνο όταν ξυπνήσουμε θα ζούμε όλοι στον ίδιο, κοινό κόσμο. Με την λέξη «κοιμόμαστε» δεν εννοεί βέβαια τον φυσικό ύπνο αλλά την κατάσταση μηχανικότητας που βρισκόμαστε συνήθως, παρασυρόμενοι από τις συνθήκες της καθημερινότητας. Και με το να «ξυπνήσουμε» εννοεί να αρχίζουμε σιγά – σιγά να αφυπνιζόμαστε και αντί να αντιδρούμε μηχανικά, να δρούμε και να επιλέγουμε συνειδητά, επηρεάζοντας εμείς τις συνθήκες.

Οσο «κοιμόμαστε» όλα λειτουργούν στον αυτόματο. Όλοι μας έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να αντιδρά κατ’ επανάληψη απέναντι στα ίδια ερεθίσματα και προκλήσεις, με τα ίδια λόγια, συναισθήματα ή συμπεριφορές. Όπως και οι μηχανές που προγραμματίζονται να εκτελούν μια σειρά από ίδιες κινήσεις, έτσι και η ζωή, μας προγραμματίζει ώστε να αντιδρούμε σχεδόν πανομοιότυπα απέναντι στο περιβάλλον μας. Όσο βαθύτερος δε ο ύπνος, τόσο δυσκολότερο να αναγνωρίσουμε ότι τα γεγονότα της προσωπικής μας ιστορίας, μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι αυτή η μηχανική λειτουργία είναι η φύση μας. «Έτσι είμαι εγώ», όπως ακούμε συχνά γύρω μας…

Αυτή όμως είναι η δεύτερη μας φύση.

Η αυθεντική μας φύση, φαίνεται να βρίσκεται στον εκτός ύπνου, στον ξύπνιο δηλαδή κόσμο, που λέει και ο Ηράκλειτος. Το να είσαι παρών, να παρατηρείς και να αντιλαμβάνεσαι, να είσαι δηλαδή συνειδητός ή όπως λέμε στο εδώ και τώρα, αποτελεί το βασικό κλειδί για την επίτευξη οποιασδήποτε αλλαγής στην ζωή. Μόνο αν εκπαιδεύσουμε την συνείδηση μας να προλαβαίνει τις αυτοματοποιημένες αντιδράσεις στις σκέψεις και τα συναισθήματα και της δώσουμε χώρο, αρχίζουμε να έχουμε επιλογές που δεν υπήρχαν πριν. Αντί να αντί-δρούμε, να δρούμε από θέση συνειδητής επιλογής.

Η παρουσία όμως αποτελεί μια κατάσταση εσωτερικής ωριμότητας, που δεν κατακτάται τυχαία. Μπορεί να βιώνουμε τυχαίες αναλαμπές παρουσίας στην ζωή, αλλά για να περάσει κάποιος σε μια πιο σταθερή κατάσταση εγρήγορσης της συνείδησης του και να αντιλαμβάνεται συνεχώς τι συμβαίνει μέσα του και γύρω του, χρειάζεται εξάσκηση. Ούτως ή άλλως η ζωή είναι μια εκπαιδευτική εμπειρία. Είτε γιατί μιμηθήκαμε κάποιους, είτε γιατί θεωρήσαμε ότι αξίζει να μάθουμε κάτι που πιστεύουμε ότι θα μας προχωρήσει. Η μίμηση γίνεται ασυνείδητα, η μάθηση (συνήθως) από επιλογή.

Είναι γνωστό ότι δεν έχει ερευνηθεί ακόμα πλήρως πώς ακριβώς λειτουργεί η συνείδηση και ποιες ιδιότητες έχει. Οι έρευνες των νευροεπιστημών βλέπουν την συνείδηση ως μια διεργασία του εγκεφάλου, η οποία ρυθμίζει την ροή της ενέργειας και της πληροφορίας μέσα μας και γύρω μας. Όσο περισσότερη παρουσία διαθέτουμε, τόσο πιο ρυθμισμένος είναι ο εσωτερικός μας κόσμος και παράγει εσωτερική ηρεμία και γαλήνη.

Αντίστοιχα και όσοι κατανοούν την έννοια της συνείδησης μέσα από τα προσωπικά τους πνευματικά βιώματα, δεν απέχουν πάρα πολύ από την παραπάνω εξήγηση. Βλέπουν στις λειτουργίες αυτού του κόσμου στο «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» του Δημιουργού του και αντιλαμβάνονται την ατομική τους συνείδηση ως μια μικρογραφία μιας παγκόσμιας ή Θεϊκής Συνείδησης, ένα τερματικό που έχει τη ικανότητα της σύνδεσης με το Θεϊκό «διαδίκτυο».

Ανεξάρτητα από την κοσμοθεωρία του καθενός, όλοι θα συμφωνήσουν ότι είναι λίγες οι στιγμές μέσα στην καθημερινότητα , όπου η ικανότητα της συνείδησης να βρίσκεται σε κατάσταση παρουσίας και αυτεπίγνωσης, είναι πραγματικά ενεργή.

Αν θέλετε να αντιληφθείτε βιωματικά όλα αυτά, σταματήστε το διάβασμα του άρθρου και αφιερώστε λίγο χρόνο, απλά για να στραφείτε στο σώμα σας, βιώνοντας την ύπαρξη του. Χωρίς κάποια συγκεκριμένη πρόθεση, χωρίς βιασύνη. Αντιληφθείτε την ύπαρξη του κορμού, των χεριών, του κεφαλιού και των ποδιών σας. Όσο περνάει η ώρα που ασχολείστε με το σώμα, θα παρατηρήσετε ότι ο περίγυρος, μαζί με τις σκέψεις και τα συναισθήματα έχουν αποσυρθεί και δεν παίζουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο πλέον. Γιατί η προσοχή μας έχει στραφεί μέσα μας και ως γνωστόν:

Εκεί που στρέφεται η προσοχή μας εκεί ρέει και η ενέργεια μας, εκεί βρισκόμαστε. Είμαστε κυριολεκτικά αυτό που παρατηρούμε. Αλλά όσο δεν είμαστε παρόντες, η προσοχή μας μένει ακυβέρνητη και η ενέργεια μας ρέει ανεξέλεγκτη.

Για χάριν της άσκησης αποκτήσαμε παρουσία και γίναμε πιο συνειδητοί, ώστε να διαχειριστούμε την προσοχή μας στρέφοντας την προς το σώμα. Εδώ βέβαια «επιλέξαμε» γιατί μας προέτρεψε ο αρθρογράφος, άλλα πόσο διαφορετική θα γίνει η καθημερινότητα μας αν αρχίζουμε και επιλέγουμε μόνοι μας που θα στρέφουμε την προσοχή μας!

Γιατί άραγε να υπάρχουν μέσα μας τέτοιου είδους ικανότητες; Η ενεργειακή οικονομία είναι βασική αρχή της φύσης και η φύση δεν θα έμπαινε ποτέ στον κόπο να μας ενσωματώσει μια τέτοια ικανότητα χωρίς σημαντικό λόγο…

Ενεργοποιώντας τις ικανότητες της συνείδησης αρχίζουν και μπαίνουν στο παιχνίδι της ζωής ποιότητες όπως, εγρήγορση, εποπτεία, αποταύτιση, διαχείριση της προσοχής, αφύπνιση που βοηθάνε στην απόκτηση της ελεύθερης βούλησης. Έτσι μαθαίνουμε παράλληλα να διαχωρίζουμε το «εγώ» από την ύπαρξη και σε κάποιες περιπτώσεις ανοίγουμε χώρο για «άνωθεν» θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Η συνειδητοποίηση ότι όλοι μας μοιραζόμαστε έναν εσωτερικό «παρατηρητή» με κοινά χαρακτηριστικά, είναι αυτός ο κοινός κόσμος για τον οποίο μιλάει ο Ηράκλειτος.

Αυτός ο κοινός κόσμος δημιουργεί συνοχή και ενότητα καθώς τα συνεκτικά πεδία μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και πληροφοριών χωρίς κόπο: Ένας κόσμος γεμάτος δύναμη!

Προφανώς η ικανότητα μας να βρισκόμαστε σε παρουσία και να βιώνουμε συνειδητά τον κόσμο δεν σταματά στην εσωτερική ηρεμία. Μας έχει δοθεί ως εργαλείο που μας δίνει την δυνατότητα να εργαστούμε επάνω σε αυτό που έχουμε έρθει να πετύχουμε. Να περάσουμε ως ανθρωπότητα από την άγνοια και τη χωριστικότητα που δημιουργεί η μηχανικότητα και ο αυτοματισμός, στην ενότητα που κρατά σε αρμονία και συνοχή τα διαφορετικά τμήματα της. Να οδηγηθούμε σε έναν κόσμο που έχει κοινά χαρακτηριστικά, όχι γιατί «κάποιος» τα επιβάλει, αλλά γιατί καθώς κινούμαστε συνειδησιακά προς τα εκεί θα τα βρούμε να μας περιμένουν. Και ποιος ξέρει; Ίσως να είναι το «εργαλείο» που μας δίνει την δυνατότητας της ασφαλούς επιστροφής στο ουράνιο σπίτι μας…

 

Newsletter εγγραφή

 

Λεωνίδας Φλεβαράκης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας