Το Breathwork είναι μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί σαν εργαλείο κάτι πολύ απλό και διαθέσιμο σε όλους. Την αναπνοή. Για την ακρίβεια, την συνειδητή αναπνοή. Πόσα μπορούν να συμβούν αναπνέοντας; Μπορούμε να λύσουμε προβλήματα, να επουλώσουμε τραύματα, να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας που συχνά τον χάνουμε μέσα στην τρελή καθημερινότητα. Για όλα αυτά μιλάμε με τον Paul Jones, έναν ενθουσιώδη και εξαιρετικά έμπειρο breathworker που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Στη μέχρι τώρα πορεία του έχει καθοδηγήσει εκατοντάδες άτομα, κυρίως στο εξωτερικό, σε αυτή τη διαδικασία σύνδεσης και απελευθέρωσης.

 

αναπνέουμε… όμως πόσο και πώς; Ο τρόπος που αναπνέουμε κάθε στιγμή είναι μια έγκυρη ένδειξη, “κάτι σαν το δακτυλικό μας αποτύπωμα, δείχνει με ακρίβεια τι συμβαίνει με τις ορμόνες μας”, λέει ο Paul. Αναπνέουμε διαφορετικά όταν είμαστε θλιμμένοι ή χαρούμενοι, όταν είμαστε σε κατάσταση στρες ή όταν έχουμε χάσει την επαφή με τον εσωτερικό μας εαυτό. Με το breathwork έχουμε την δυνατότητα να απελευθερώσουμε εντάσεις, να αντιμετωπίσουμε φόβους και οπωσδήποτε να κάνουμε βήματα στο μονοπάτι της προσωπικής μας εξέλιξης.

Ο Paul Jones, είναι θεραπευτής breathwork. Γεννήθηκε στην Ν. Ζηλανδία και έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Όμως το πάθος του είναι το ταξίδι της αναπνοής.

Ευγενής και λεπτός στον λόγο του, μου μετέφερε με γνήσιο ενθουσιασμό την βαθιά γνώση του για το αντικείμενο. Η συζήτηση μαζί του με ενδιέφερε πολύ, γιατί από την πλευρά μου σαν δασκάλα γιόγκα, ήμουν πολύ κοντά σε αυτό. Η πρακτική μου στην αναπνοή είναι σχεδόν καθημερινή, είχα μεγάλη περιέργεια λοιπόν και ήθελα να ακούσω με προσοχή όσα είχε να μου πει. Σίγουρα η κουβέντα μας ήταν ένα έναυσμα για τις εκπαιδεύσεις και τα σεμινάρια που κάνει για το κοινό.

Μοιάζει αστείρευτος, γιατί έτσι και αλλιώς αυτό πιστεύω πως συμβαίνει πάντα με τους ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με ένα κομμάτι υπαρκτής σοφίας. Στην περίπτωση του Paul, αυτό δεν είναι άλλο από την σοφία που έχει το ανθρώπινο σώμα. Για την ακρίβεια, η ίδια μας η αναπνοή. Ας προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε κάτι από την γνώση που μου μετέφερε όσο μιλούσαμε.

Paul πες μας με δύο λόγια τί είναι το Breathwork;

To Breathwork είναι μια σωματική προσέγγιση που χρησιμοποιεί κυρίως την Συνειδητή Συνδεδεμένη Αναπνοή, σε συνδυασμό με πολλές άλλες αναπνευστικές τεχνικές με στόχο να συμβάλλει:

  • στην ευθυγράμμιση και την επικοινωνία μεταξύ νου και σώματος
  • στη σταδιακή απελευθέρωση της ενέργειας που έχει συσσωρευτεί στο σώμα από          συναισθηματικά, νοητικά ή φυσικά τραύματα.

Η αναπνοή είναι ο πιο φυσικός, συναρπαστικός και συγχρόνως ασφαλής τρόπος να εξερευνήσει κανείς την ανθρώπινη φύση! Οποιαδήποτε/οποιοσδήποτε ανά πάσα στιγμή, όπου και αν βρίσκεται, έχει την δυνατότητα να επιλέξει να αναπνεύσει συνειδητά και να βιώσει μια διαφορετική εμπειρία. Τί πιο ενδυναμωτικό από αυτό;

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αναπνοής; Μίλησε μας για κάποιες ενδεικτικά.

Ο όρος Breathwork αναφέρεται στο συνδυασμό των διαφόρων παραλλαγών της Συνειδητής Συνδεδεμένης Αναπνοής, όπως το rebirthing και το holotropic, με άλλες αναπνευστικές τεχνικές, όπως το mindfulness και breath holding. Χρησιμοποιούνται πάντα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Βέβαια, ο πυρήνας της δουλειάς μου είναι η Συνειδητή Συνδεδεμένη Αναπνοή, κατά την διάρκεια της οποίας δεν υπάρχει καμία παύση μεταξύ εισπνοής και εκπνοής.

Μπορείς να μας περιγράψεις τί συμβαίνει σε μια ατομική συνεδρία;

Μια τυπική συνεδρία διαρκεί περίπου δύο ώρες. Αρχικά, αξιολογώ την κατάσταση του ανθρώπου που μόλις μπήκε στο χώρο και την/τον υποστηρίζω να επαναφέρει την επικοινωνία ανάμεσα στο νου και το σώμα. Τα εργαλεία που έχω αποκτήσει ως σύμβουλος/ψυχολόγος βοηθούν συχνά σε αυτό το πρώτο μέρος. Στη συνέχεια την/τον καθοδηγώ να αναπνεύσει μέσα στα συναισθήματα και στις αισθήσεις που έχουν έρθει στην επιφάνεια και να επιτρέψει στο σώμα της/του να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να επιστρέψει στην ισορροπία. Σε αυτό που λέμε ομοιόσταση.

Τί είναι αυτό που κάνει την αναπνοή μας ένα τόσο δυνατό εργαλείο;

Δοκίμασε να κρατήσεις την αναπνοή σου για δύο λεπτά. Ακριβώς στο σημείο αυτό, θέλω να μου πεις, πόσο σημαντική γίνεται η αναπνοή, τι συναισθήματα και τι αισθήσεις ενεργοποιεί. Πόσο έντονα ζωντανεύει το ένστικτο της επιβίωσης! Αμέσως μετά εξέπνευσε και νιώσε πως νιώθει το σώμα σου, παρατήρησε τις αισθήσεις και τις σκέψεις. Μία αναπνοή, αυτή η απλή φαινομενικά πράξη, εμπεριέχει και συμπυκνώνει όλη την ανθρώπινη φύση.

Πραγματικά, η αναπνοή είναι το πιο κρίσιμο πράγμα που μας συμβαίνει.

Κάθε μέρα παίρνουμε περίπου 25.000 αναπνοές. Κάθε αναπνοή μας διαπνέεται από τον ίδιο μηχανισμό. Την εισπνοή που ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την σωματική και νοητική εγρήγορση. Και την εκπνοή που ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της πέψης και της ξεκούρασης.

Τί σημαίνει αυτό;

Αυτή η σοφία του αναπνευστικού συστήματος αντανακλά τη διαρκή προσπάθεια του ανθρώπινου σώματος για ισορροπία, αναγνωρίζοντας και τις δύο συνθήκες ως απαραίτητες για την επιβίωση και ανάπτυξή του. Καθημερινά, ταλαντευόμαστε μεταξύ της εγρήγορσης και της χαλάρωσης, της επίθεσης και της άμυνας, της προσπάθειας και της ευχαρίστησης. Από την πρώτη αναπνοή μας ως την τελευταία, ταλαντευόμαστε μεταξύ του “κάνω” και του “είμαι”, μεταξύ του “φέρνω στη ζωή το καινούργιο, το απαραίτητο” και του “αφήνω πίσω ό,τι δεν με εξυπηρετεί πια”.

Δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω αν το Breathwork έχει σχέση με τις γιόγκικες αναπνοές;

Αντιλαμβάνομαι το Breathwork ως έναν όρο που περιλαμβάνει τη χρήση διαφορετικών τεχνικών αναπνοής με σκοπό την επίδραση στη συναισθηματική, νοητική, φυσική και πνευματική μας κατάσταση. Από όσο γνωρίζω το pranayama στην γιόγκικη πρακτική χρησιμοποιεί τα κρατήματα στην αναπνοή και την άπνοια προκειμένου να ενισχύσει την ροή της ζωτικής ενέργειας στο σώμα. Για την ακρίβεια μόνο όταν χρησιμοποιούμε το κράτημα της αναπνοής μαζί με ενεργειακά κλειδώματα μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε Pranayama.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν μπορώ να πω ότι το pranayama είναι ένα είδος Breathwork!

Αν και το Breathwork είναι ένα πολυδιάστατο εργαλείο, ως βάση του έχει την Συνειδητή Συνδεδεμένη Αναπνοή. Στην τεχνική αυτή δεν υπάρχει κανένα κράτημα, η εισπνοή διαδέχεται την εκπνοή διαρκώς ακριβώς όπως ένα κύμα φτάνει την ακτή και επιστρέφει πίσω στη θάλασσα.

Τι ωραία εικόνα. Η αναπνοή μας σαν ένα κύμα.

Σε αυτή την προσέγγιση, η παύση ή το κράτημα λειτουργούν ως ένδειξη ενός “κρατήματος” σε συναισθηματικό, νοητικό ή φυσικό επίπεδο. Αυτό είναι που χρειάζεται να ξεπεραστεί για να έρθει η εξισορρόπηση και η γαλήνη.

Είναι σημαντικό να τονίσω ότι και οι δύο πρακτικές στοχεύουν στο να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τη γαλήνη: το Pranayama μέσα από τον έλεγχο και το κράτημα της αναπνοής, και το Breathwork μέσα από τον μη-έλεγχο και την διαρκή ροή. Στο Pranayama συνήθως είμαστε σε μια καθιστή διαλογιστική θέση και μας ενδιαφέρει να ησυχάσουμε τον νου, να καταφέρουμε να τον απομακρύνουμε από τις σκέψεις. Στο Breathwork είμαστε ξαπλωμένοι στο έδαφος και θεωρούμε ότι το σώμα απελευθερώνει ενέργεια που δεν έχει εκφραστεί μέσα από την αναπνοή, ανεξάρτητα από το πόσο ενεργός είναι ο νους.

Το Breathwork από πού προέρχεται;

Το Breathwork βασίζεται στην προσέγγιση Rebirthing, η οποία είναι επίσης γνωστή σαν Intuitive Energy Breathing (Διαισθητική Ενεργειακή Αναπνοή) ή Conscious Energy Breathing (Συνειδητή Ενεργειακή Αναπνοή) και εισήχθη από τον Leonard Orr την δεκαετία του ‘60 και ‘70.

Paul ποιά είναι η δική σου εκπαίδευση σε σχέση με το Breathwork αλλά και γενικότερα η επαγγελματική σου κατάρτιση;

Έκανα τις πρώτες 14 συνεδρίες Rebirthing Breathwork το 1987 στη Νέα Ζηλανδία και επειδή απλά λάτρεψα την τεχνική συνέχισα μανιωδώς να αναπνέω και να πειραματίζομαι. Έκανα την πρώτη μου επίσημη εκπαίδευση το 2001 στην Αυστραλία, και μετά δούλεψα στην ομάδα υποστήριξης των εκπαιδεύσεων της Sondra Ray στην Ινδία για οκτώ χρόνια (η Sondra Ray είναι γνωστή ως “η μητέρα του rebirthing”). Έχω ασχοληθεί αρκετά με ενεργειακές θεραπείες από διαφορετικές παραδόσεις και έχω επίσης πάρει τα διπλώματα μου στη συμβουλευτική και την ψυχολογία.

Από όλα αυτά, βέβαια, αυτό που με βοήθησε περισσότερο ήταν η πρακτική εξάσκηση στον εαυτό μου και η υποστήριξη που έδωσα και έλαβα. Για αυτό τον λόγο και στις εκπαιδεύσεις και τα εργαστήρια που διοργανώνω δίνω μικρότερη σημασία στη θεωρία και στις σημειώσεις και τεράστια σημασία στην πρακτική. Πρακτική, πρακτική και πάλι πρακτική.

Πρόκειται επομένως για κάτι απόλυτα βιωματικό.

Σωστά! Αν και καταλαβαίνω την ανάγκη του νου για απαντήσεις και θεωρίες, η έμφαση μου είναι πάντα στη διαρκή σύνδεση με τον εαυτό μας, με το σώμα μας, με τις δυνατότητες έκφρασης των συναισθημάτων και των αισθήσεων μας.

Εκτός από το Breathwork;

Αν εξαιρέσει κανείς αυτό το κομμάτι, στη ζωή μου έχω υπάρξει από κουρέας προβάτων και υπεύθυνος ορυχείου μέχρι πιλότος και ηλεκτρολόγος μηχανικός και (…γελάει). Χρειάστηκε να δουλέψω από πολύ μικρός και αυτό με γέμισε με πολλές μοναδικές εμπειρίες.

Επίσης, σήμερα κάνεις και σεμινάρια εκπαίδευσης σε ανθρώπους που θέλουν να μάθουν να το χρησιμοποιούν;

Ναι, βέβαια! Το κομμάτι των εκπαιδεύσεων το έχω βαθιά στην καρδιά μου. Έχω την ευκαιρία να συνδεθώ με υπέροχους ανθρώπους, που μου μαθαίνουν τόσα πολλά για τον εαυτό μου. Κάθε χρόνο φροντίζω να οργανώνω με την υποστήριξη της υπέροχης συντρόφου μου Στάθιας, τουλάχιστον μια εκπαίδευση στην Αθήνα. Από το 2020 θα ξεκινήσουμε να οργανώνουμε και πολλά σεμινάρια μικρότερης διάρκειας.

Υπάρχει κάτι που πρόκειται να συμβεί άμεσα;

Φέτος, μετά την εξαιρετική επιτυχία της εκπαίδευσης που ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου, έχουμε προγραμματίσει ένα Σαββατοκύριακο με ανοιχτές συναντήσεις στη Χίο και θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο η Βασική Εκπαίδευση Breathwork, επίσης στη Χίο. Σε αυτήν, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν πλήρως τη μεταμορφωτική δύναμη της αναπνοής.

 

Ας επιστρέψουμε πίσω στις ατομικές συνεδρίες. Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Θεωρητικά το Breathwork έχει να κάνει με το ξετύλιγμα μιας σειράς στρώσεων από πραγματικότητες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στην ζωή μας εξαιτίας συγκεκριμένων δομικών πεποιθήσεων. Χτίζουμε την πραγματικότητά μας και την υλοποιούμε, βασισμένοι σε μια σειρά από σκέψεις-πεποιθήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να φτάσουμε όσο πιο βαθιά γίνεται στις σκέψεις αυτές, και έτσι μέχρι να γίνει αυτό, κάποιος μπορεί να βιώνει ξανά και ξανά παρόμοιες εμπειρίες. Το σώμα, όμως, δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν είδε κάτι που έχει δει ή δεν βίωσε κάτι που έχει βιώσει. Όταν κάποια/ος βρει -στο πλαίσιο μιας συνεδρίας- έναν τόπο γαλήνης μέσα της/του, αυτός ο τόπος παραμένει για πάντα δικός της/του.

Πόσες συνεδρίες θα πρέπει να κάνει κάποιος για να διαπιστώσει τα οφέλη;

Από την στιγμή που επιλέγουμε να συνδεθούμε με τον εαυτό μας, αρχίζουν να συμβαίνουν ανεπαίσθητες αλλαγές. Ήδη από την πρώτη συνεδρία. Ωστόσο, συνήθως ζητάω έναν ελάχιστο κύκλο δέκα συναντήσεων προκειμένου να μπορέσω να υποστηρίξω τον θεραπευόμενο στην αρχική αντίσταση του για αλλαγή και να τον βοηθήσω να θεμελιώσει μέσα του τον “τρόπο” της αναπνοής.

Tί είδους θεραπεία μπορεί να προσφέρει;

Το Breathwork μπορεί να προσφέρει υποστήριξη σε ανθρώπους με συναισθηματικές, νοητικές ή σωματικές προκλήσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται σε μένα γιατί υποφέρουν από κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και εξαρτήσεις. Άλλοι χρειάζονται στήριξη σε θέματα που αφορούν την δουλειά τους ή τις σχέσεις τους, ενώ κάποιοι έρχονται γιατί επιθυμούν υποστήριξη σε κάποια χρόνια πάθηση.

Μπορούμε να πούμε ότι το Breathwork είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας;

Από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι η αναπνοή είναι ένα είδος γέφυρας ανάμεσα στην ψυχολογία και την φυσιολογία ενός ατόμου, ανάμεσα στο νου και το σώμα. Μπορώ να μιλήσω μόνο για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύω εγώ, καθώς συχνά χρησιμοποιώ εργαλεία από την συμβουλευτική και την ψυχολογία, προκειμένου να διευκολύνω την σύνδεση πνεύματος και σώματος. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πω ότι αυτό που κάνω είναι ψυχοθεραπεία. Μπορώ να υποστηρίξω παρόμοιες ανάγκες, αλλά μέσα από μια άλλη προσέγγιση.

Είναι, όμως, μια μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ψυχοθεραπευτές;

Έχουμε πολλούς ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές στις εκπαιδεύσεις που κάνουμε και επίσης πολλοί πελάτες μου με επισκέπτονται μετά από σύσταση του ψυχοθεραπευτή τους. Πραγματικά πιστεύω ακράδαντα ότι το Breathwork μπορεί να είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο σε αυτές τις ειδικότητες. Μπορεί να τους προσφέρει την δυνατότητα να κάνουν πολύ σπουδαία πράγματα στις συνεδρίες τους συνδυάζοντάς το με τις δικές τους τεχνικές.

Είναι μια τεχνική προσωπικής εξέλιξης;

Είναι μια ολιστική προσέγγιση στην προσωπική εξέλιξη γιατί ασχολείται με τον άνθρωπο ως σύνολο: σώμα, νου, πνεύμα. Η διανοητική επεξεργασία επιτυγχάνει το ξεδίπλωμα της προσωπικότητας και των εγωκεντρικών πεποιθήσεων που δεν εξυπηρετούν πλέον το άτομο. Η αναπνοή ενεργοποιεί την αποφόρτιση της συναισθηματικής ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στο σώμα. Χωρίς λοιπόν τις περιοριστικές πεποιθήσεις και την συσσωρευμένη συναισθηματική ενέργεια, επαναπροσεγγίζουμε μια άλλη συνειδητότητα, κάνοντας την σύνδεση με τον αληθινό μας εαυτό μια εμπειρία απλή και γεμάτη ευφορία.

Μπορούμε εμείς οι ίδιοι να γίνουμε δάσκαλοι ή θεραπευτές του εαυτού μας; Πόσο εύκολο είναι να εφαρμόσει κάποιος το Breathwork στον εαυτό του;

Το Breathwork είναι μια τεχνική που διδάσκεται και που έχει στόχο να ενδυναμώσει το άτομο. Ωστόσο, οι περισσότεροι θεραπευτές και οι διεθνείς ενώσεις Breathwork προτείνουν την εφαρμογή του κατόπιν καθοδήγησης, τουλάχιστον για τις πρώτες δέκα συνεδρίες. Όλοι μας χρειαζόμαστε έναν ιερό μάρτυρα, ένα πρόσωπο που θα υποστηρίξει την ειλικρινή σχέση μας με την αναπνοή, που θα μας υποστηρίξει στην διαδικασία απελευθέρωσης και θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τους προσωπικούς μας αναπνευστικούς μηχανισμούς άμυνας.

Όσο περισσότερο συνειδητός γίνεται κάποιος σε σχέση με την αναπνοή του, όσο περισσότερο αντιλαμβάνεται την δύναμή της και τη χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του, τόσο ευκολότερο θα είναι να αναπνεύσει και μόνος του. Ο μοναδικός δάσκαλος σε αυτή την διαδικασία είναι η ίδια μας η αναπνοή. Πάντα υποδεικνύει με ακρίβεια την εσωτερική μας κατάσταση και πάντα τη φέρουμε μέσα μας. Εξαρτάται από τη δική μας επιθυμία να αναγνωρίσουμε τη δύναμη μας και να αναλάβουμε την ευθύνη μας.

Μπορεί αυτή η μέθοδος να διδαχθεί σε παιδιά;

Φυσικά και μπορεί! Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι Breathworkers. Απλά και μόνο γιατί δεν κουβαλάνε τόσες αποσκευές και γιατί είναι πολύ πιο ανοιχτά στο να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να τη διδαχθούν πρώτα οι γονείς ή και ταυτόχρονα. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε σημαντικά τα αποτελέσματα!

Τι είναι αυτό που μας κάνει κακό γενικότερα;

Αισθάνομαι ότι αυτό που μας πληγώνει περισσότερο από όλα είναι η αίσθηση του αποσύνδεσης. Ξεκινώντας με τον αποχωρισμό από τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο, με τον αποχωρισμό από την μητέρα μας, με την αποξένωση από το περιβάλλον μας όταν μας επικρίνουν για “λάθος” συναισθήματα ή πράξεις. Για να φτάσουμε σταδιακά να πορευόμαστε μέσα στη ζωή μας αποσυνδεδεμένοι από τον εαυτό μας, το σώμα μας, τα συναισθήματα μας, την εσωτερική μας σοφία, διαίσθηση και εμπιστοσύνη. Η αποσύνδεση πάει χέρι χέρι με το φόβο, διότι η εσωτερική μας πυξίδα δε λειτουργεί πλέον. Και όταν μέσα μας τα πράγματα δεν είναι ασφαλή, τότε όλα έξω από εμάς δεν θα είναι ασφαλή. Ο κόσμος όλος θα είναι ένας τόπος γεμάτος κινδύνους και απειλές.

Tί είναι τα τραύματα;

Το τραύμα μπορεί να έχει πολλές διανοητικές κατασκευές τυλιγμένες γύρω του. Όμως, στην ουσία πρόκειται για μια ποσότητα ενέργειας η οποία είναι συσσωρευμένη στο σώμα μας. Η ενέργεια αυτή εγκλωβίστηκε μετά από κάποιο φυσικό, νοητικό ή συναισθηματικό γεγονός το οποίο ήταν τόσο έντονο τη στιγμή που το βιώναμε, που μας κατέκλυσε και δεν καταφέραμε να εκφράσουμε/εκτονώσουμε πλήρως αυτό που συνέβη μέσα μας.

Μπορεί να κάνει breathwork οποιοσδήποτε άσχετα με το επίπεδο υγείας του;

Εννοείται γιατί έτσι και αλλιώς αναπνέουμε! Αυτό που αλλάζει όταν κάνουμε Breathwork είναι η επιλογή μας να αναπνέουμε συνειδητά. Το Breathwork έχει να κάνει πρωτίστως με την συνειδητότητα. Όταν έχουμε συνείδηση της αναπνοής μας, την διαχειριζόμαστε προς όφελος μας. Η ασφάλεια είναι κλειδί και κάθε σωστά εκπαιδευμένος breathworker θα λάβει υπόψη του την κατάσταση υγείας του ατόμου που έχει μπροστά του και θα προσαρμόσει την τεχνική ανάλογα. Αυτό είναι εκ’ των ουκ άνευ!

Μπορούμε ακόμη και να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση;

Θα έλεγα πως ναι! Σκεφτείτε ότι όταν είμαστε σε κατάσταση στρες (δηλαδή φόβου) ο οργανισμός μας μπαίνει αυτόματα σε κατάσταση επιβίωσης και άρα περιορισμού, στην οποία αναπνέουμε με ένταση ή πολύ ρηχά. Επιλέγοντας να αναπνέουμε συνειδητά στην καθημερινή μας ζωή, δίνουμε στο σώμα μας την ευκαιρία να μπει σε μια άλλη κατάσταση, χαλάρωσης και ανάπτυξης. Δεν χρειάζεται να το πιστέψετε, μόνο και μόνο επειδή το λέω εγώ. Υπάρχει εκτενής ιατρική έρευνα που αφορά το Breathwork και το πόσο ευνοεί την λειτουργία του οργανισμού μας.

Στο www.breathwork.gr μπορείτε να βρείτε συνδέσμους με σχετικές έρευνες.

Paul πιστεύεις πως η αναπνοή είναι ένα κρυφό δώρο που ακόμη δεν έχουμε ανακαλύψει;

Θα ήταν λίγο άδικο να πούμε κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι η αναπνοή υπήρξε πάντοτε ένα εργαλείο προσωπικής μεταμόρφωσης, από την αρχή το κόσμου, σε όλες τις παραδόσεις και στα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Όμως, είναι αλήθεια ότι ζούμε σε έναν περίπλοκο κόσμο και σε περίπλοκες κοινωνίες. Είμαστε διαρκώς πολύ απασχολημένοι με το να “κάνουμε” πράγματα και αυτό μας απομακρύνει από το να “είμαστε”. Αν και οι δύο καταστάσεις, κάνω-είμαι, είναι εξίσου απαραίτητες, έχουμε χάσει λίγο την ισορροπία μεταξύ τους.

Υπενθυμίζοντας στον εαυτό μας πως η λύση και η απάντηση για όλα τα πράγματα είναι μέσα μας, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ζωή μας. Όταν επιλέγω συνειδητά ακόμα και για μια στιγμή, να αλληλεπιδράσω με την αναπνοή μου, να γίνω συνειδητή/ός σε σχέση με τον εαυτό μου, αυτόματα δημιουργώ κάποιο χώρο… Και μέσα σε αυτό τον χώρο μπορούν να συμβούν μικρά θαύματα!

Ας μείνουμε λοιπόν συντονισμένοι σε αυτό. Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας το πάθος σου για την δύναμη της αναπνοής.

Να είστε καλά, και εγώ σας ευχαριστώ!

Συνέντευξη της Κυριακής Ματζάνα
για την Όμορφη Ζωή

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Αναλυτικά στοιχεία: Paul Jones
Site: http://breathwork.gr/el/
E-mail: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/Breathwork-Paul-Jones-592339811231222/

 

Δείτε όλες τις προσεχείς εκδηλώσεις του Paul Jones

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας