Paul Jones | Η αναπνοή είναι το αντίδοτο του φόβου

0
6637

Ένα χρόνο μετά την πρώτη μας γνωριμία, μιλάμε ξανά με τον Paul Jones, με αφορμή τον κύκλο εκπαίδευσης Breathwork που ξεκινά online τον Σεπτέμβρη, διά ζώσης τον Νοέμβριο και τις Ανοιχτές Συναντήσεις που έχουν γίνει πλέον θεσμός. Ο χρόνος που πέρασε ήταν διαφορετικός από τους άλλους, λόγω της πανδημίας. Ο διακεκριμένος breathworker, παραμένει σταθερά στο αντικείμενό του, την αναπνοή, περισσότερο επίκαιρος από ποτέ.

Paul χαίρομαι που ξαναμιλάμε! Αυτή την φορά διαδικτυακά, μια και εξακολουθούμε όλοι, να τηρούμε όσο γίνεται τις αποστάσεις, για λόγους προστασίας από τον Covid-19. Πώς αντιμετώπισες εσύ προσωπικά τον κίνδυνο αυτό το διάστημα;

Ψάχνω μέσα μου αν αυτό που βιώνω είναι κίνδυνος ή φόβος και ταυτόχρονα, αισθάνομαι ξεκάθαρα ότι η όποια δυσφορία νιώθω, σχετίζεται με την αντίσταση μου στην αλλαγή.

Νομίζω πως όσο περισσότερο αξιολογώ τις καταστάσεις ως “καλές” ή “κακές”, τόσο πιο δύσκολο είναι να κινηθώ ευέλικτα και να βρω τον τρόπο, να ρέω μέσα σε αυτές. Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και φέρνει πάντα κάτι διαφορετικό. Δεν φέρνει κάτι καλό ούτε κάτι κακό, φέρνει απλά κάτι διαφορετικό.

Από ότι καταλαβαίνω, το φθινόπωρο θα είναι γεμάτο Εκπαιδεύσεις, και διαδικτυακά και με φυσική παρουσία. Πες μας δυο λόγια.

Πράγματι, αυτό το φθινόπωρο θα είναι γεμάτο Breathwork και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουμε το Επίπεδο Ι Online φέρνοντας κοντά στην αναπνοή ανθρώπους από τελείως διαφορετικούς τόπους του κόσμου, και βέβαια το Επίπεδο Ι δια ζώσης, που ξεκινά στις 6 Νοεμβρίου και μας είχε λείψει πολύ.

Τι περιλαμβάνουν οι εκπαιδεύσεις;

Και στις δύο εκπαιδεύσεις, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν επίγνωση της αναπνοής τους και μέσω αυτής να εξερευνήσουν δομικά συμπεριφορικά μοτίβα, σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις, όπως αυτά είναι αποθηκευμένα στο σώμα, να τα προσεγγίσουν και να τα απελευθερώσουν.

Θα μάθουν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αναπνοής, με πάνω από 200 ώρες θεωρίας και πράξης, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε τι που προκύπτει μέσα και γύρω τους: θα αναπνεύσουν από τη μύτη, από το στόμα, με τα μάτια ανοιχτά, κλειστά, μόνοι τους, σε ζευγάρια, με μουσική, με κίνηση, σε απόλυτη ακινησία κ.α.

Όλες μας οι εκπαιδεύσεις είναι μια πρόσκληση σε όσους θέλουν να δουλέψουν με τον εαυτό τους αλλά και όσους θέλουν να εμπλουτίσουν την επαγγελματική τους παλέτα.

Μπορούμε να ξαναπούμε τι είναι το Breathwork και γιατί είναι τόσο ξεχωριστό;

Το Breathwork είναι ο πιο φυσικός, ασφαλής και συναρπαστικός τρόπος διερεύνησης της ανθρώπινης φύσης.

Με οδηγό την αναπνοή, έχουμε την δυνατότητα να πλοηγηθούμε στο σώμα μας, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα όλα μας τα βιώματα, σωματικά και συναισθηματικά. Να τα προσπελάσουμε και να απελευθερωθούμε από οτιδήποτε περιορίζει τις δυνατότητές μας, οτιδήποτε μας πονά, οτιδήποτε δεν μας εξυπηρετεί πλέον.

Πιστεύεις ότι αυτό το διάστημα που η υγεία μας κινδυνεύει, η αναπνοή μπορεί να γίνει ασπίδα προστασίας;

Ναι βεβαίως. Τo breathwork δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο χρήσιμο από όσο στις μέρες μας.

Αρχικά, υπάρχει ένα προφανές, πρακτικό όφελος όταν κάποιος αναπνέει ελεύθερα, που έχει να κάνει με την επίδραση της αναπνοής στο ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν αναπνέουμε βαθιά και άκοπα, οξυγονώνουμε όλα τα κύτταρα του σώματος μας, εκκρίνουμε τοξίνες, μειώνουμε τις ορμόνες που σχετίζονται με το μακροχρόνιο στρες και ενδυναμώνουμε το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα.

Επομένως στην περίοδο που ζούμε, το Breathwork σίγουρα δρα θετικά στη φυσική μας κατάσταση. Στη σελίδα μας, μπορεί κάποιος να βρει πολλά επιστημονικά άρθρα σε σχέση με αυτό.

Το breathwork επηρεάζει θετικά και την ψυχική μας ισορροπία;

Το Breathwork δουλεύει παράλληλα σε κάτι πολύ πιο βαθύ, το οποίο αυτήν την περίοδο έχει έρθει στην επιφάνεια για πολλούς ανθρώπους: τον φόβο.

Ο φόβος είναι μια φυσική και θεμιτή αντίδραση του οργανισμού μας σε οτιδήποτε συνιστά απειλή. Θα είναι πάντα μέρος της ζωής μας διότι σκοπός του είναι να μας προστατεύει.

Ωστόσο, όταν αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τα πάντα γύρω μας ως απειλή, ο οργανισμός μας εξασθενεί, γιατί δεν είναι φτιαγμένος να ζει διαρκώς σε κατάσταση φόβου. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε μια διαύγεια για το τι είναι απειλή και τι όχι. Για να συνδεθούμε με την διαύγεια και την εσωτερική μας βεβαιότητα, χρειάζεται να νιώσουμε ασφαλείς.

Αυτός είναι και ο στόχος του breathwork, είτε στις ατομικές συνεδρίες είτε στις εκπαιδεύσεις. Να αποκτήσουμε επίγνωση αυτού που συμβαίνει, να αναγνωρίσουμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας και να επιλέξουμε συνειδητά αν ο φόβος μας είναι αληθινός ή όχι.

 

Breathwork – πηγαίνοντας πέρα από τον φόβο. Οι συμμετέχοντες της εκπαίδευσης μοιράζονται την εμπειρία τους.

Ακούγεται πολύ εντυπωσιακό. Είναι κάτι που θα το μάθουν όσοι παρακολουθήσουν τις εκπαιδεύσεις του Φθινοπώρου;

Εννοείται! Η διαχείριση του φόβου και η αυτορρύθμιση του νευρικού μας συστήματος είναι η βάση του Breathwork. Με οδηγό την αναπνοή θα ανακαλύψουμε τόπους ασφάλειας μέσα μας, και από αυτό το σημείο, με διαύγεια θα διερευνήσουμε την αίσθηση του φόβου και της γενναιότητας, την ευαλωτότητα και την δύναμη, την ευελιξία και την σταθερότητα, σε μια περίοδο που όλα γύρω μας αλλάζουν διαρκώς.

Αυτό είναι κάτι που έχει προκύψει από δική σου προσωπική εμπειρία;

Φυσικά. Δεν θα μπορούσα να δείξω έναν δρόμο που δεν έχω περπατήσει. Περιστρέφομαι γύρω από τις έννοιες της ασφάλειας, της γενναιότητας και της ευαλωτότητας αρκετά έντονα τα τελευταία χρόνια.

Έχω καταλάβει και νιώσει από νωρίς, ότι η ευαλωτότητα είναι η δύναμή μου. Απλά μου πήρε αρκετό καιρό να τη βιώσω ως πράξη γενναιότητας στην καθημερινότητά μου, στις σχέσεις μου, στη δουλειά μου.

Ξέρουμε ότι εσύ ο ίδιος στο παρελθόν έχεις έρθει αντιμέτωπος με μία πολύ σοβαρή απειλή σε σχέση με την υγεία σου. Ένιωσες φόβο;

Όσο έβλεπα την αρρώστια μου σαν απειλή, δεν ένιωθα φόβο… αλλά απόλυτο τρόμο! Ένιωθα οργή, αδικία, πένθος, αδυναμία, μοναξιά, απόγνωση. Όταν όμως κατάλαβα πως είναι μια ηχηρή κραυγή αγανάκτησης του σώματος μου, για τα συναισθήματα που δεν μου επέτρεπα να νιώσω και τις ανάγκες που δεν εξέφραζα, τότε ξεκίνησα το ταξίδι της ίασης.

Άργησα λίγο να δω ότι δεν ήταν μια απειλή, αλλά μια ύστατη πράξη αγάπης.

Το ξεπέρασες μέσω της αναπνοής;

Ακολούθησα κυρίως τη συμβατική θεραπεία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αλλά σε όλη αυτή τη διαδικασία, η αναπνοή ήταν το στήριγμα μου.

Η δουλειά που έκανα με τον εαυτό μου μέσω του breathwork ήταν αυτή που με βοήθησε να διανύσω την διαδρομή όσο πιο ανώδυνα μπορούσα, να αναρρώσω όσο πιο γρήγορα γινόταν και να σταθώ πάλι στα πόδια μου. Με άλλα λόγια, να με ακούσω, να με φροντίσω και να με αγαπήσω. Η αναπνοή ήταν και είναι, το μεγαλύτερο μου στήριγμα.

Τώρα υπάρχει κάτι που να φοβάσαι;

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ή έντονο. Ακόμη και όταν νιώθω το συναίσθημα του φόβου, παίρνω μια βαθιά ανάσα, βρίσκω την ασφάλεια μέσα μου και παρατηρώ αν αυτό που φοβάμαι είναι όντως αληθινό, ή είναι στο μυαλό μου. Τα περισσότερα είναι στο μυαλό μου και πλέον μια εκπνοή αρκεί για να τα αφήσω να φύγουν.

Όσο περισσότερο υπενθυμίζω στον εαυτό μου να είναι στο παρόν, τόσο λιγότερο φοβάμαι.

Πόσο εύκολο είναι να περάσει κανείς από τον φόβο σε αυτή την περιοχή ασφάλειας που έχουμε μέσα μας όπως λες, μέσω της αναπνοής;

Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζουμε και σίγουρα απαιτεί λιγότερη ενέργεια από το να ζούμε μέσα στον φόβο διαρκώς και για τα πάντα. Είναι μια επιλογή που μαθαίνουμε να κάνουμε στο breathwork και ένας από τους άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται οι εκπαιδεύσεις μας.


Breathwork – αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού μας. Οι συμμετέχοντες της εκπαίδευσης μοιράζονται την εμπειρία τους.

Θα κάνεις κάποιες δωρεάν Ανοιχτές Συναντήσεις;

Ναι, θα προσφέρουμε τις υπέροχες Ανοιχτές Συναντήσεις που έχουν γίνει πλέον θεσμός, και διαδικτυακά και δια ζώσης, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη και θα χαρώ πολύ να έρθει ο κόσμος να αναπνεύσουμε παρέα και να συνδεθούμε, ανεξάρτητα από το αν επιθυμεί να παρακολουθήσει την Εκπαίδευση.

Ήταν εύκολο για σένα να αποδεχθείς την ιδέα της online εκπαίδευσης και να την βάλεις σε εφαρμογή;

Κάνω ατομικές συνεδρίες διαδικτυακά πολλά χρόνια και ξέρω ότι η σύνδεση δεν έχει να κάνει με την φυσική επαφή. Μπορώ να βρίσκομαι χιλιόμετρα μακριά από κάποιον και όμως να τον νιώθω σαν να είναι δίπλα μου!

Ωστόσο, στις εκπαιδεύσεις προτιμώ την προσωπική επαφή, γιατί απολαμβάνω απεριόριστα να δημιουργώ οικογένειες αποδοχής και θαλπωρής μεταξύ των συμμετεχόντων. Νιώθω ότι η επαφή, η σύνδεση και η εμπιστοσύνη, είναι εξίσου θεραπευτικές με την ίδια την τεχνική της αναπνοής.

Η μόνη μου αντίσταση, είχε να κάνει με αυτό ακριβώς. Πώς θα καταφέρω να διατηρήσω αυτό το επίπεδο επαφής. Όταν το βρήκαμε αυτό μέσα μας, ήμασταν έτοιμοι. Μαζί με την σύντροφό μου Στάθια, δημιουργήσαμε μια διαδικτυακή εκπαίδευση Επιπέδου Ι, που έχει όλα όσα έχει η δια ζώσης και παραπάνω!

Τι παραπάνω έχει αυτή η εκπαίδευση;

H online εκπαίδευση απαιτεί υψηλότερο βαθμό ενεργής συμμετοχής και αυτό είναι μεγάλο κέρδος.

Οι συμμετέχοντες καλούνται πολύ γρήγορα να πατήσουν στα δικά τους πόδια, να έρθουν σε επαφή με την έννοια της αυτορρύθμισης και συνεπώς της προσωπικής ενδυνάμωσης. Σε αυτήν την εκπαίδευση, η φράση “έχω τη δύναμη να ορίσω τον τρόπο με τον οποίο βιώνω ό,τι συμβαίνει στην ζωή μου” γίνεται πράξη.

Για αυτό και επιλέγουμε συνειδητά να κρατάμε τον αριθμό συμμετεχόντων χαμηλό. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μας σε σχέση με όλες τις έγκυρες εκπαιδεύσεις διεθνώς. Είναι μια επιλογή ακεραιότητας που μας δίνει την δυνατότητα να συμπορευόμαστε με κάθε συμμετέχοντα σε αυτό το ταξίδι με ειλικρίνεια και ασφάλεια.

Παράλληλα, είμαι πολύ ευχαριστημένος που επιτέλους θα μπορούν να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, χωρίς να χρειάζονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα.

Συνεπώς, αν κάποια/ος επιθυμεί να πιστοποιηθεί ως επαγγελματίας breathworker και ταυτόχρονα να βιώσει ένα μοναδικό μεταμορφωτικό ταξίδι σε προσωπικό επίπεδο, η Εκπαίδευση Online Επίπεδο Ι είναι πραγματικά η ευκαιρία που αναζητά.

Υπάρχει το θέμα της πιστοποίησης. Θέλεις να μας πεις τι εξασφαλίζει στους συμμετέχοντες;

Όλα τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα έχουν εξεταστεί και εγκριθεί, από τους διεθνείς εκπαιδευτικούς φορείς με τους οποίους συνδεόμαστε επαγγελματικά (GPBA, ABA, NZAB και IBF).

Επομένως, κάποιος που θα παρακολουθήσει την εκπαίδευση, θα λάβει αναγνωρισμένη πιστοποίηση ώστε να μπορεί να εργαστεί ως breathworker διαδικτυακά ή να συνεχίσει την μετεκπαίδευσή του.

Κυρίως όμως, θα μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό του και τους άλλους σε μια συνεδρία Breathwork με ασφάλεια και ακεραιότητα.

Είναι για όλους αυτή η εκπαίδευση;

Είναι για αυτούς που όντως θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους και να βρουν την ασφάλεια και την πραγματική αίσθηση γενναιότητας μέσα τους. Για αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να απελευθερώσουν οτιδήποτε δεν τους εξυπηρετεί πλέον.


Breathwork – απελευθέρωση. Οι συμμετέχοντες της εκπαίδευσης μιλούν για την εμπειρία τους…

Καλή επιτυχία στο πρόγραμμα, εύχομαι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες και αυτοί με την σειρά τους άλλους ανθρώπους.

Ευχαριστώ πολύ, αυτός είναι ο στόχος!

Συνέντευξη της Κυριακής Ματζάνα
για την Όμορφη Ζωή

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Αναλυτικά στοιχεία: Paul Jones
Site: http://breathwork.gr/el/
E-mail: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/Breathwork-Paul-Jones-592339811231222/

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας