Πείτε όχι στα πλαστικά

0
212

Της Βασιλείας Θεοδωρίδου

Ο Αλεξάντερ Παρκς (Alexander Parkes) παρασκεύασε το πρώτο πλαστικό πολυμερές το 1855. Ο Ουάλλας Κάροδερς (Wallace Carothers) παρασκεύασε το συνθετικό πλαστικό “Νάυλον” (Nylon) το 1935 στα εργαστήρια της εταιρίας DuPont.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές έρευνες για την τοξικότητα που μπορεί να προκαλέσει αυτό το υλικό στον ανθρώπινο οργανισμό. Γνωρίζουμε πλέον, από μελέτες που δίνονται στη δημοσιότητα ότι υπολείμματα από τις πλαστικές συσκευασίες (από τα τοιχώματα των πλαστικών σκευών) μπορούν να μετακινηθούν στα τρόφιμα, τα οποία περικλείουν και με την κατανάλωσή τους να περάσουν στο αίμα μας, επιφέροντας σημαντικές βλάβες στην υγεία μας.

Πολλές από τις ουσίες αυτές λειτουργούν ως «ενδοκρινολογικοί διαταράκτες» και παρεμποδίζουν τη δράση των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το ορμονικό σύστημα του οργανισμού μας. Επίσης, έχουν την ιδιότητα να μη μεταβολίζονται και ούτε να αποβάλλονται εύκολα ή καθόλου από το οργανισμό μας, με συνέπεια να συσσωρεύονται και με τα χρόνια, λόγω της τοξικής τους δράσης, να προκαλούν διαταραχές στα ζωτικά μας όργανα και δυσλειτουργία σε διάφορα συστήματα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα εντοπισμού νανογραμμαρίων πλαστικού στο αίμα, σε αιματολογικές-κυτταρολογικές εξετάσεις ασθενών. Οι μικροποσότητες αυτές κατακάθονται και τοξικώνουν διάφορα όργανα στον οργανισμό, προκαλώντας σοβαρές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, ουσίες προερχόμενες από τα πλαστικά ενδέχεται να προκαλέσουν:

 • διαταραχές του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος
 • βλάβες των αρθρώσεων
 • τοξίνωση των νεφρών και του ήπατος
 • καρκίνο
 • καταστροφή στο γενετικό κώδικα
 • τερατογενέσεις
 • αυτοάνοσα

Θα ήταν ανέφικτο να αφαιρέσουμε εξολοκλήρου το πλαστικό από τη ζωή μας (αν και θα μας γλύτωνε από πολλά!), μπορούμε όμως να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο χρήσης του.

 1. Να μην τοποθετούμε ζεστά τρόφιμα σε πλαστικά τάπερ, παρά μόνο αφού πέσει σε θερμοκρασία δωματίου. Εννοείται ότι τα πλαστικά τάπερ δε θα πρέπει να είναι τα πλέον φθηνά ή αμφιβόλου ποιότητας ή προέλευσης.
 2. Να μην πίνουμε υγρά μέσα σε πλαστικά, όπως καφές ή τσάι (τύπου take away), αλλά μόνο σε κεραμικές ή γυάλινες κούπες.
 3. Να μη χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκάλια για κατανάλωση νερού. Υπάρχουν εξαιρετικά γυάλινα μπουκάλια, όπως το Informed bottle I9.
 4. Να μην τυλίγουμε τα τρόφιμα και τα φρούτα με πλαστική μεμβράνη, ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 5. Να μη χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκάλια που έχουν εκτεθεί στον φως ή τον ήλιο, όπως πλαστικές φιάλες ελαιολάδου, νερού (ιδίως το καλοκαίρι), οινοπνευματωδών, κρασιού, χυμών κ.λ.π.
 6. Να αποφεύγουμε λιπαρά και ελαιώδη τρόφιμα σε πλαστικές συσκευασίες, όπως βούτυρα, τυριά μαγιονέζες, ακόμη και τρόφιμα όπως το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο, που περιέχουν έλαιο.

Είναι, μάλλον, περιττό να αναφέρουμε ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για όλους μας να μη χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες. Μπορούμε να προμηθευτούμε πολύ όμορφες πάνινες τσάντες, πολλαπλών χρήσεων, για τα ψώνια μας!

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας