Περί Έρωτος | Οδηγίες προς ναυτιλομένους

0
462

Της Νάνσυ Φωτοπούλου

Ετυμολογία των γραμμάτων της λέξης «έρως»:

Ε = Ενέργεια

Ρ = Ροή

Ω = Άπαν – το Όλον

Σ = Σείω – δονώ– ταρακουνώ

Δηλαδή η ενέργεια που ρέει μέσα στα πάντα και τα δονεί, τα σείει, όπως ο σεισμός. Τόσο δυνατός!

Γι αυτό και δεν μπορεί να τα βάλει κανείς μαζί του. Γιατί ο έρως είναι ανίκητος και πανίσχυρος!

Αλλά ο έρωτας δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα που εκδηλώνεται μόνο από πρόσωπο σε πρόσωπο, αλλά που μπορεί να εκδηλωθεί και προς το αντικείμενο της δουλειάς μας, το μεγαλείο της φύσης, την άπειρη γνώση, αλλά το σημαντικότερο όλων προς το «Θείο»! Είναι η ορμή, το πάθος, η ενέργεια, η δύναμη που χρειάζεται για να κατακτήσουμε, να αφοσιωθούμε, να επιτύχουμε, να ενωθούμε. Είναι η εσωτερική μας ανάγκη να επιστρέψουμε στην αγκαλιά και την ασφάλεια της βαθειάς ύπαρξής μας, να ξαναβρούμε την θεϊκότητα μέσα μας, να ενωθούμε με όλα όσα υπάρχουν –ορατά ή αόρατα- , να συναντηθούμε και να ερωτευτούμε τον Θεό που είναι μέσα μας.

Την ξέρετε την ιστορία του έρωτα και της ψυχής; Είναι ένας αρχαίος μύθος που ερμηνεύει πολλά από την ουσία αυτού του σμιξίματος, και μάλιστα μόνο μέσα στα σκοτάδια. Για να μη φαίνεται το πρόσωπο της πραγματικότητας, που μάλιστα απαγορεύεται και είναι όρος απαράβατος για να μπορούν να σμίγουν αυτοί οι δύο.

Έτσι είναι… η ωμή, ρουτινιασμένη και πεζή πραγματικότητα δεν αρμόζει στους έρωτες και δη στους μεγάλους! Είναι υπερβατικοί, άπιαστοι σαν τα σύννεφα, χρωματισμένοι ροζ και λιλά. Γι’ αυτό οι έρωτες για να μη χαθούν και ξεχαστούν, έχουν ανάγκη να μετουσιώνονται και να εξελίσσονται σε κάτι ανώτερο και πιο χειροπιαστό, σε κάτι πιο ευγενές και διαρκές που είναι η αγάπη. Είναι το επόμενο στάδιο στο οποίο περνούν όσοι άντεξαν στη φλόγα του και δεν κάηκαν, δεν κατασπαράχτηκαν, δεν ξεχάστηκαν…. είναι το στάδιο της ωριμότητας και της συνειδητότητας, η μετάβαση προς την εξύψωση και τελείωση της ψυχής. Ο έρωτας είναι το ζωντανό ορμητικό σμίξιμο των ψυχών που ζητούν απεγνωσμένα να λυτρωθούν από τα γήινα δεσμά τους και να αιωρηθούν στα ουράνια, σαν άγγελοι με φτερά ή χωρίς φτερά, σαν άγγελοι με φωτοστέφανα ή χωρίς. Και όσο κι αν λέει το γνωστό άσμα «δεν υπάρχουν άγγελοι σου λέω», κοιτάχτε γύρω σας και θα δείτε πολλούς υποψήφιους αγγέλους που ζητάν να πετάξουν πιο ψηλά από τη μουντή τους πραγματικότητα με έναν όμορφο έρωτα!

Αν ανήκετε σε αυτούς, χρειάζεστε μερικές συμβουλές, αλλά όχι χάρτες και πυξίδες και άλλα τέτοια, γιατί τότε δεν θα είναι πραγματικός έρωτας, αλλά έρωτας εκ του ασφαλούς ή κατά παραγγελία.

Οπότε μην ελπίσετε ότι θα δείτε ουράνια τόξα και αστεράκια με τα φιλιά, ούτε θα νιώθετε μόνιμα φτερουγίσματα στο στομάχι και την καρδιά, ούτε καμπάνες να βαράνε παντού τριγύρω, αν πάτε με γνώμονα την ασφάλεια. Οπότε:

 1. Αν η ψυχούλα σου σού έχει δώσει σοβαρά και δυνατά σημάδια ότι δεν αντέχει σε ενδεχόμενες δυσκολίες, κακουχίες, κενά αέρος και ταρακουνήματα, άφησε κανέναν άλλον να πάρει σειρά στη λίστα ενδιαφερομένων προς τα ουράνια, που δεν φοβάται και τα ύψη…
 2. Αν παρ’ όλα αυτά όμως εσύ θέλεις να τολμήσεις και να δοκιμάσεις, σου αξίζει ένα τεράστιο μπράβο και μία μεγάλη υπόκλιση, γιατί αυτό δείχνει τσαγανό και δύναμη. Και είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις και τα δύο!!!
 3. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να είναι θλιβερή, οπότε οπλίσου με το δυνατότερο όπλο που είναι το χαμόγελο και το χιούμορ! Μαζί πάει και η ευγένεια, η οποία χρειάζεται να συνοδεύει τα παραπάνω γιατί δίνει χάρη σε όποιον τα κατέχει. Η χάρη είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και σε ξεχωρίζει από τον σωρό. Γίνε ερωτεύσιμος-η και βγες έξω από το καβούκι σου με χάρη και χαρά λοιπόν!
 4. Μη σπάς το κεφάλι σου για λογικές εξηγήσεις και απαντήσεις, είναι μάταιος κόπος και σου αφαιρεί στιγμές πάθους και χαράς. Άσε που έτσι επέρχεται η γκρίνια, η μουρμούρα και άλλα τέτοια υπέροχα ξενερωτικά. Αφέσου χαλαρά, εκτός κι αν κάτι βαράει μόνιμο συναγερμό. Τότε χρειάζεται να ξελαμπικάρεις και να επενεξετάσεις.
 5. Μη φοβάσαι λοιπόν να αφεθείς στο καινούριο, το αδοκίμαστο, το παράξενο, το ιδιαίτερο. Και αυτό όσον αφορά όχι μόνο «στάσεις και επαναστάσεις», αλλά και νοοτροπίες και δράσεις γενικότερα. Μάθε έτσι τα όριά σου, ανακάλυψε εκ νέου τον εαυτό σου, εμπλουτισέ τον με τις νέες δυνατότητες και δεξιότητές σου! Αυτό είναι εξέλιξη. Γι αυτό ανοίξου και αφέσου…
 6. Μαζί με τα νέα εφόδια χρησιμοποίησε και όλα τα δοκιμασμένα τα παλιά, και μη φοβηθείς να αναθεωρήσεις και να πετάξεις από πάνω σου και από μέσα σου ότι είναι δυσλειτουργικό, αναχρονιστικό, ψεύτικο. Αν δεν το κάνεις εσύ μόνος σου τώρα, θα το βρείς μπροστά σου τότε που δεν θα μπορείς να το μαζέψεις εύκολα και θα απογοητευτείς. Ένα γενναίο ξακαθάρισμα σε όλα τα επίπεδα, είναι πολύ πολύ χρήσιμο!
 7. Μπες με χαρά και εμπιστοσύνη όχι μόνο ως προς τον άλλον, αλλά πρώτα προς τον εαυτό σου και την ίδια τη ζωή. Στα δύσκολα, θα αποδειχτούν σωτήρια! Χωρίς εμπιστοσύνη, οποιοδήποτε κτίσμα πας να φτιάξεις θα είναι αθεμελίωτο, οπότε έχει σοβαρές πιθανότητες να καταρεύσει σε έναν ενδοσεισμό άνω των 5 Ρίχτερ.
 8. Η ζωή δεν περιμένει επ’ άπειρον να τη ζήσεις, οπότε έχε κατά νου πως δεν υπάρχουν τέλειες στιγμές για να ξεκινήσεις, τέλειες στιγμές για να αποφασίσεις, ή τέλειοι άνθρωποι για να ερωτευτείς. Είμαστε όλοι υπέροχοι με τις ατέλειές μας, και τις στιγμές τις φτιάχνουμε εμείς!
 9. Αν μπορέσεις να ερωτευτείς τον εαυτό σου (όχι ναρκισσιστικά) και τη ζωή, τότε έχεις και περισσότερες πιθανότητες να ερωτευτείς όμορφα κάποιον άλλον, και κάποιος άλλος εσένα. Όλα ξεκινάν από εμάς και καταλήγουν σε εμας!
 10. Μη κάνεις αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν, οπότε να είσαι τίμιος και αληθινός για να έχεις μια παραπάνω σιγουριά ποιον θα έλξεις. Αν παραποιείς τον εαυτό σου και τις συμπεριφορές σου, θα έλξεις κάποιον ακατάλληλο και θα σε ερωτευτεί για τα λάθος πράγματα. Μετά, όταν όλα θα λάμψουν στο φως της αλήθειας, το πιο πιθανό είναι να εγκαταληφθείς και να νιώσεις και προδωμένος-η. Να είσαι αυθεντικός-ή λοιπόν!
 11. Άσε στην άκρη τα κλισέ και τα αποφθέγματα του όχλου. Ναι, υπάρχει σοφία μέσα στα ρητά, αλλά όχι πάντα εναρμονισμένη με την εποχή μας και τα δεδομένα της. Ααα, ένα από αυτά είναι το «ο έρως χρόνια δεν κοιτά» και ναι, αυτό κράτα το! Εγώ θα συμπλήρωνα και «το σεξ χρόνια δεν κοιτά».
 12. Αν καταπέσεις, κατρακυλήσεις, εξευτελιστείς, προδωθείς ή ματαιωθείς, θυμήσου πως ο ερωτικός πόνος και η απόρριψη δεν είναι το τέλος του κόσμου, και κράτα την εντυπωσιακή διαδρομή και το μάθημα που σε δίδαξε. Πάντα υπάρχει κάτι καλό που βγαίνει, ακόμα κι αν είναι δύσκολο να το δεις. Η εμπειρία και η γνώση είναι ζωή, είναι εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα!
 13. Και αν ζήσεις έναν υπέροχο και απογειωτικό έρωτα χωρίς μετάβαση σε άλλο ανώτερο στάδιο όπως προείπα, αν δεν έχει το «ζήσαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα», μη μασάς, προχώρα ακάθεκτος-η ξανά όποτε το ξανανιώσεις! Σε πιο μικρό, σε πιο μεγάλο έρωτα… μην ακούς πως μια φορά ερωτεύεται κανείς. Μπορείς να ερωτευτείς όσες φορές θες, φτάνει να μη σου γίνει εθιστικό σπορ. Κράτα τα ωραία και ξαναζήσε όσα θες να ξαναζήσεις με άλλον-η. Και πού ξέρεις, ίσως η επόμενη φορά να είναι για σένα η πιο σπουδαία!
 14. Και για να μη μείνω στο γρουσούζικο 13άρι για πολλούς, τελειώνω με το 14 που λέει το εξής: Είστε ευλογημένοι από Θεϊκό χέρι όσοι με αξιοπρέπεια και σθένος μπήκατε και ζήσατε έναν μεγάλο έρωτα! Αν με τον ίδιο τρόπο ζήσετε και όλη σας τη ζωή, σας υπόσχομαι πως στο τέλος θα είστε εσείς οι κερδισμένοι! Γιατί φυσικά το αξίζετε και με το παραπάνω!

Ας μείνω σε αυτά, είναι αρκετά… Υπάρχουν και άλλα, αλλά αν θέλουμε να ψειρρίσουμε τη μαϊμού, θα χάσουμε το ταξίδι. Καλό ταξίδι λοιπόν στους απανταχού υποψήφιους ερωτευμένους και ερωτεύσιμους!

Θυμάμαι μια διαφήμιση με επιβάτες ενός αεροπλάνου που κατεβαίνουν από μία απαίσια πτήση, όλοι είναι στα μαύρα τους τα χάλια μαζί και οι αεροσυνοδοί νομίζω, και μόνο ένας νεαρός επιβάτης που κατεβαίνει τελευταίος είναι μες το κέφι και τη τρελλή χαρά και λέει το εξής θεϊκό προς έκπληξη της αεροσυνοδού: «what a nice flight !» ( μτφ: τι ωραία πτήση ! ) Ε, αυτό σας εύχομαι να πείτε λοιπόν, άσχετα με τις όποιες αναταράξεις. Όλα στη ζωή είναι…! Βγείτε από τέλματα, ανίες, βούρκους και σαλαμούρες! Ζείστε και ερωτευτείτε! Ακόμα και με πασατέμπο στο παγκάκι. Ο έρωτας δεν έχει να κάνει με χλίδες και φτιασίδια! Ζήστε και ερωτευτείτε! Και αγαπήστε! Πείτε μου, πάρχει κάτι άλλο ωραιότερο για να ζήσει κάποιος σε αυτή τη ζωή;;;

Νάνσυ Φωτοπούλου

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας