Όσο περισσότερο πράσινο υπάρχει σε μια περιοχή, τόσο λιγότερα χρήματα ξοδεύουν πολίτες και κράτος για την υγειονομική περίθαλψη.

 

Hεπιστροφή στη φύση μπορεί πράγματι να ωφελήσει την υγεία μας. Νέα αμερικανική μελέτη αποδεικνύει ότι οι κομητείες με περισσότερα δάση και πράσινο έχουν χαμηλότερες δαπάνες για τη δημόσια υγεία.

Το εκπληκτικό αυτό συμπέρασμα της μελέτης προέρχεται από την ανάλυση των δεδομένων υγείας και περιβάλλοντος από 3.086 κομητείες των ΗΠΑ (συνολικά 3.103).

«Συγκρίναμε τον μέσο όρο πρασίνου με την κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας σε μια κομητεία. Λάβαμε υπόψη πολλούς κοινωνικοοικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών η ηλικία, το φύλο, το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία». Αυτό εξηγεί ο Douglas Becker, επικεφαλής ερευνητής και πτυχιούχος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι για κάθε 1% γης που καλυπτόταν από δάσος, υπάρχει μια μέση εξοικονόμηση ύψους 4,32 δολαρίων ανά άτομο στις ετήσιες δαπάνες υγείας.

«Με μια μέση εκτίμηση για τη δασική κάλυψη συνδυασμένη με κάποιους άλλους παράγοντες, το ποσό εξοικονόμησης για τις δαπάνες υγείας σε εθνικό επίπεδο φτάνει τα 6 δισ. δολάρια ετησίως. Ενώ, αν σε αυτή την εκτίμηση προσθέσουμε θάμνους και διάφορα άλλα είδη φυτών, η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει τα 9 δισ. δολάρια ετησίως». Αυτό επισημαίνει ο Δρ. Becker στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Urban Forestry & Urban Greening.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η ύπαρξη περισσότερων δέντρων και θάμνων μειώνει άμεσα το κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Προστίθεται, ωστόσο, στα διαρκώς αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν το πράσινο με την καλύτερη υγεία των ανθρώπων.

«Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν διάφορες επιπτώσεις στην υγεία που θεωρητικά μπορεί να συνδέονται με τη φύση. Την κατάθλιψη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, ακόμη και την ανάρρωση από μια χειρουργική επέμβαση». Αυτό τονίζει ο προαναφερθείς επικαλούμενος το εξής παράδειγμα.

Έρευνα έχει δείξει ότι οι χειρουργημένοι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας αναρρώνουν ταχύτερα και έχουν λιγότερες επιπλοκές αν έχουν θέα σε πράσινο. Αντίθετα η ανάρρωση τους ακολουθεί διαφορετικούς ρυθμούς αν κοιτούν για παράδειγμα χώρους στάθμευσης.

«Αντίστοιχα, άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μια βόλτα στο δάσος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών που προάγουν την υγεία. Ομοίως και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τον καρκίνο στο αίμα». Αυτό υπογραμμίζουν στα συμπεράσματα τους οι συγγραφείς της μελέτης.

Πηγή: ygeiamou.gr, sciencedirect.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.