Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελεάνα Τυραδέλλη

H Περμακουλτούρα μιμείται φυσικά συστήματα, όπως αυτά που βρίσκουμε σε ένα δάσος. Ένα τέτοιο σύστημα αποτελείται από πολλές στρώσεις βλάστησης, που αναπτύσσονται συνεργατικά, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχουν πολλά είδη δέντρων, θάμνων, φυτών, εντόμων, ζώων και άλλων οργανισμών, που συνυπάρχουν σε ένα σύστημα, το οποίο συνεχώς ισχυροποιείται.

Όλα αυτά τα συστατικά ενός φυσικού οικοσυστήματος εξυπηρετούν μία ή περισσότερες λειτουργίες, οι οποίες αλληλοσυνδέονται όπως οι κλωστές ενός ιστού. Μία κλωστή μπορεί να είναι αδύναμη, αλλά πολλές κλωστές μαζί δημιουργούν έναν ισχυρό και χρήσιμο ιστό.

Η έννοια της «συντεχνίας» στην Περμακουλτούρα

Για να μιμηθούμε αυτά τα φυσικά συστήματα και να καλύψουμε όλες τις ανθρώπινες ανάγκες (λ.χ. τροφή, πρώτες ύλες κατασκευής στέγης, καύσιμα, κ.ο.κ.), πρέπει να προσδιορίσουμε και να συνδυάσουμε τις διάφορες λειτουργίες των φυσικών πόρων που διαθέτουμε. Μια συντεχνία είναι μία ομάδα ανθρώπων που συνεργάζονται προς έναν κοινό σκοπό.

Στην περμακουλτούρα, η συντεχνία είναι μια ομάδα φυτών, ζώων, εντόμων και άλλων φυσικών παραγόντων που συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Αντί να μας διδάξει πώς να φυτεύουμε κήπους, η Περμακουλτούρα μας διδάσκει πώς να φυτεύουμε «συντεχνίες». Αντί να διδάξει την καλλιέργεια συγκεκριμένων φυτών, διδάσκει τις λειτουργίες των φυτών. Έτσι, η περμακουλτούρα μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε άκρη του πλανήτη. Είναι ένας οδηγός σχεδίασης, όχι καλλιέργειας.

Μια ολοκληρωμένη και χρήσιμη συντεχνία χρειάζεται επτά συστατικά:

 1. Τροφή για τον Άνθρωπο: 
  Όταν σχεδιάζουμε μια συντεχνία, πρέπει να εξασφαλίσουμε την ανώτατη υγεία και διατροφική αξία των προϊόντων των συστημάτων μας. Για να φάμε διάφορα είδη φυτών, πρέπει να φυτέψουμε διάφορα είδη φυτών. Πρέπει να εξασφαλίσουμε συγκομιδή από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, ακόμη και ζώα. Ο καλός σχεδιασμός μπορεί να μας εξασφαλίσει επάρκεια σε όλα τα είδη τροφών, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
 2. Τροφή για το Χώμα: 
  Όλα τα φυτά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν, όπως κι εμείς. Ένα από τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούν τα φυτά είναι το άζωτο. Ένας εύκολος τρόπος να εμπλουτίσουμε το έδαφος με άζωτο, είναι να φυτέψουμε όσπρια (π.χ. φασόλια, αρακά κ.ο.κ.). Όλα τα όσπρια είναι αζωτοδεσμευτικά, έχουν, δηλαδή, την ικανότητα να απορροφούν άζωτο από την ατμόσφαιρα και να το μετατρέπουν σε μορφή εκμεταλλεύσιμη από το έδαφος. Χρησιμοποιώντας όσπρια, τροφοδοτούμε με άζωτο τα γύρω φυτά. Τα φύλλα και η υπόλοιπη οργανική ουσία των οσπρίων μπορεί να προστεθεί στο κομπόστ για να αυξήσει την περιεκτικότητά του σε άζωτο. Αλλά και κάθε οργανική ύλη που επιστρέφει στο χώμα, αποτελεί μελλοντική τροφή για τα φυτά: φύλλα, υπολείμματα κουζίνας, ύλη σε στάδιο αποδόμησης, κομπόστ, εδαφοκάλυψη, κοπριά κ.ο.κ.
 3. Οργανισμούς που σκάβουν το χώμα:
  Τα φυτά των οποίων οι ρίζες σκάβουν βαθιά το χώμα, φέρνουν στην επιφάνεια του εδάφους ιχνοστοιχεία. Ακόμη, θρυμματίζουν τα διάφορα συσσωματώματα του χώματος, μαλακώνοντάς το και επιτρέποντας στον αέρα και το νερό να εισχωρήσουν. Τέτοια φυτά είναι και οι εδώδιμες ρίζες, όπως η πατάτα, αλλά και τα δημητριακά. Τη λειτουργία αυτή μπορεί να επιτελούν και έντομα που κατοικούν στο χώμα, όπως μυρμήγκια, τερμίτες, σκουλήκια, σκαθάρια, ποντίκια κ.ο.κ.
 4. Εδαφοκάλυψη: 
  Προστατεύει το χώμα από τον ήλιο, συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας και εμποδίζει την ανάπτυξη των αγριόχορτων (χρήσιμων φυτών σε λάθος σημείο). Υπάρχουν πολλά είδη εδαφοκάλυψης. Ζωντανή εδαφοκάλυψη παρέχουν φυτά που έρπουν και εξαπλώνονται, όπως η κολοκυθιά. Ακόμη, υπάρχει η χλωρή εδαφοκάλυψη, αλλά και αυτή που επιτυγχάνεται με τη χρήση θρυμματισμένου άχυρου ή ξύλου.
 5. Αναρριχητές:
  Οι αναρριχητές αυξάνουν την παραγωγή τροφής, ιδιαίτερα όταν η καλλιεργήσιμη γη είναι περιορισμένη. Στα περισσότερα δασικά συστήματα υπάρχουν αναρριχητές, αφού η φύση συνηθίζει να εκμεταλλεύεται όλες τις στρώσεις της όσο καλύτερα μπορεί. Τέτοια φυτά είναι τα φασόλια, οι ντομάτες, τα αγγούρια κ.ο.κ.
 6. Υποστηρικτές: 
  Αυτά είναι πιο δυνατά φυτά που στηρίζουν τους αναρριχητές και βοηθούν στην καλύτερη εκμετάλλευση του χώρου. Οι υποστηρικτές μπορεί να είναι ζωντανοί οργανισμοί όπως δέντρα, θάμνοι και στελέχη φυτών όπως του καλαμποκιού και του ηλιοτροπίου, αλλά και μη-ζωντανοί οργανισμοί, όπως σπίτια, εξωτερικές τουαλέτες, τοίχοι, φράχτες κ.ο.κ. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε τον σωστό υποστηρικτή, γιατί ορισμένοι αναρριχητές είναι ιδιαίτερα επιθετικοί και είναι ικανοί να κατεδαφίσουν έναν φράχτη ή να πνίξουν ένα δέντρο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να σχεδιάζουμε από πριν τις θέσεις όλων των αντικειμένων που θα χρησιμοποιήσουμε.
 7. Προστάτες: 
  Κάθε τι που συμβάλλει στην προστασία της συντεχνία μας είναι προστάτης. Φυτά με έντονο άρωμα μπορούν να προστατέψουν τη συντεχνία από βλαβερά έντομα. Φυτά όπως κρεμμύδια, βότανα και αρωματικά λουλούδια μπορούν να απωθήσουν έντομα και να τα αποπροσανατολίσουν, ώστε να μην βρίσκουν την τροφή τους. Οι θηρευτές μπορούν να ελέγξουν τους πληθυσμούς των εντόμων. Πρέπει να προσελκύουμε ωφέλιμα ζώα και έντομα, όπως βατράχους, πουλιά, σαύρες, πασχαλίτσες κ.ο.κ., φυτεύοντας κάποια από τα είδη που προτιμούν. Μπορούμε, ακόμη, να τα προστατέψουμε από μεγαλύτερες απειλές, όπως κατσίκες και ανθρώπους, χρησιμοποιώντας αντικείμενα με αγκάθια ή μυτερές άκρες. Μερικά είδη ακανθωδών φυτών, μάλιστα, είναι πολύ αποτελεσματικότερα από τα συρμάτινα πλέγματα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για προστασία.

Μετάφραση-επιμέλεια: Ελεάνα Τυραδέλλη

Πηγή:Neverending Food

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας