Οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε την ευγνωμοσύνη. Την πραγματική όμως ευγνωμοσύνη, όχι εκείνη που περνάει από το φίλτρο του εγώ. Το εγώ έχει την τάση να νιώθει ευγνωμοσύνη μόνο για τα θετικά πράγματα της ζωής που δίνονται στον υλικό κόσμο και “ξεχνάει” όλα εκείνα τα δύσκολα γεγονότα που μας μεταμορφώνουν εντελώς.

Όταν νιώθεις ευγνωμοσύνη για τις προκλήσεις της ζωής, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, το Σύμπαν ανταποκρίνεται με λιγότερο έντονες προκλήσεις ή σου δίνει σημαντικά εργαλεία για να περάσεις μέσα από αυτές. Η ευγνωμοσύνη στις προκλήσεις της ζωής μεταμορφώνουν τον τρόπο που βιώνεις τις εμπειρίες σου.

Καλοδέξου με ευγνωμοσύνη όλα τα καλά που έχεις αυτή τη στιγμή στη ζωή σου. Καλοδέξου όμως και όλες τις στιγμές που αισθάνεσαι μοναξιά, έλλειψη αφθονίας ή συντροφικής αγάπης. Αυτές ιδιαίτερα οι εμπειρίες είναι εκείνες που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς ως ψυχή.

Κάνε κάτι απρόβλεπτο που θα εκπλήξει το εγώ που κουβαλάει το σώμα σου. Νιώσε ευγνωμοσύνη για τις δύσκολες εμπειρίες. Ό,τι κι αν σου έρχεται στη ζωή να λες “Ευχαριστώ για όλα, δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο”. Ήταν η άσκηση που είχε δώσει ένας μοναχός του Zen στον μαθητή του όταν ο δεύτερος του ανακοίνωσε πως τόσα χρόνια στο μοναστήρι, μην έχοντας καταφέρει να βρει τη φώτιση, ήθελε να γυρίσει τον κόσμο. Και ρώτησε τον δάσκαλο αν έχει κάποια τελευταία οδηγία. Και ο μοναχός του είπε να αποδέχεται με ευγνωμοσύνη ό,τι κι αν του συμβαίνει, λέγοντας τη συγκεκριμένη φράση. Ο μαθητής θα κοιμηθεί σε σταύλο; Θα πεινάει; Θα κοιμηθεί σε μαλακό κρεβάτι; Ό,τι κι αν συμβαίνει να λέει: “Ευχαριστώ για όλα, δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο”.

Μέσω της ευχαριστίας, ο μοναχός έμαθε να μην ξεχωρίζει τις εμπειρίες του και να υποδέχεται τη ζωή όπως ακριβώς συμβαίνει. Και ο μοναχός φωτίστηκε γιατί έσπασε με αυτόν τον τρόπο τις συγκρούσεις που δημιουργούσε το εγώ. Αυτή είναι μια ιστορία που έχει μοιραστεί ο Eckhart Tolle.

Για τα δύσκολα ήρθαμε εδώ, όχι για τα εύκολα. Η ζωή οφείλει να έχει προκλήσεις ειδάλλως δεν θα μπορούσαμε να ξυπνήσουμε ως ψυχές. Ξέρω πως ο πόνος και όλα τα εγωικά συναισθήματα καλύπτουν το κάλεσμα της ψυχής σου. Σε διαβεβαιώνω όμως, πως κάποια στιγμή θα μπορέσεις να το ακούσεις και να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

Να θυμάσαι: είσαι πάντοτε εκεί που πρέπει να βρίσκεσαι και όλες οι εμπειρίες που βιώνεις, όπως ακριβώς τις βιώνεις, είναι κατάλληλες για να πας παρακάτω. Κι ας μη το βλέπεις ακόμη.

Με αγάπη,
Έλενα Έρα

Πηγή: www.elenaera.com/gr

Newsletter εγγραφή

Έλενα Έρα

2 Σχόλια

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας