Pilates και Yoga | Σε τι βοηθούν;

0
767

Της Κατερίνας Βαφειάδου

Η Υoga βοηθά στην απόκτηση της σωστής στάσης του σώματος, ενώ μαθαίνετε να ρυθμίζετε την αναπνοή σας. Για παράδειγμα, ένα από τα κλειδιά της αντοχής είναι η αξιοποίηση της πρόσληψης οξυγόνου. Το σώμα μας εξαρτάται από το οξυγόνο προκειμένου να παράγει ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης και έτσι ένα άτομο με μεγάλη αντοχή έχει την ικανότητα να παράσχει οξυγόνο στους μύες που εργάζονται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που κάποιος ο οποίος δεν γυμνάζεται κουράζεται γρηγορότερα από κάποιον που είναι σε φόρμα.

Η γιόγκα – και μέσω των αναπνευστικών ασκήσεων – μας βοηθά να αξιοποιήσουμε την πρόσληψη οξυγόνου, μεταφέροντάς το στα κύτταρα που το έχουν ανάγκη. Πως γίνεται αυτό; Μέσω της εξάσκησης του αναπνευστικού, αλλά και της δημιουργίας περισσότερου χώρου για τη λειτουργία του – η γιογκική αναπνοή διευρύνει τα σώματά μας από μέσα προς τα έξω δημιουργώντας έτσι περισσότερο χώρο για τα εσωτερικά όργανα και για καλύτερη αναπνοή.

Βέβαια, η αντοχή δεν εξαρτάται μόνο από την αναπνοή. Η ανάπτυξη των μυών προκειμένου να είναι δυνατότεροι και ανθεκτικότεροι είναι εξίσου σημαντική.

pilates-yoga1

Η ανάπτυξη των μυών μέσω της γιόγκα μπορεί να γίνει με άσανας που εκτείνουν τους μύες του σώματος. Περιλαμβάνει τεχνικές που ενεργοποιούν όχι μόνο το μυϊκό σύστημα, προστατεύοντας σας από τραυματισμούς, αλλά και τα εσωτερικά όργανα βελτιώνοντας τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του μεταβολισμού.

Η μέθοδος Pilates

Η μέθοδος Pilates είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής τεχνική εκγύμνασης που βασίζεται σε ένα μοναδικό πρόγραμμα ασκήσεων. Η μέθοδος Pilates αποτελείται από ένα σύστημα από φυσικές ασκήσεις, που έχει σαν αποτέλεσμα ένα σώμα λεπτότερο, δυνατότερο, σφιχτότερο, ελαστικότερο και πιο υγιές.

Το Pilates δίνει ιδιαίτερη σημασία στο δεσμό νου, σώματος και αναπνοής και σας βοηθά να αποκτήσετε ενέργεια και αντοχή χωρίς να απαιτεί χρόνο και σκληρή προσπάθεια. Η μέθοδος ενσωματώνει στοιχεία από διάφορες φιλοσοφίες που υποστηρίζουν τη σωματική υγεία και τη μακροζωία, όπως η γιόγκα, και η φιλοσοφία Ζεν (Ζεν» είναι η ιαπωνική προφορά της κινέζικης λέξης «τσαν», που προέρχεται από το σανσκριτικό «dhyana» και σημαίνει «διαλογισμός»).

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάψετε περισσότερες θερμίδες είναι να δημιουργήσετε μυϊκή μάζα. Στο Pilates κάποιες ασκήσεις γίνονται με αντίσταση προκειμένου να αυξηθεί η ένταση της άσκησης και η μυϊκή μάζα.

Μέσα από τη χρήση εξαρτημάτων στο Pilates Mat (όπως τα λάστιχα, τα δαχτυλίδια και τα βαράκια) και τη χρήση ελατηρίων στα μηχανήματα Pilates αυξάνεται η αντίσταση, ενεργοποιείται ο μεταβολισμός και δημιουργείται καθαρή μυϊκή μάζα. Τα λάστιχα και τα βαράκια δημιουργούν σημαντική αντίσταση και βοηθούν στη σύσφιξη και την τόνωση των μυών, ενώ τα δαχτυλίδια επικεντρώνονται στο κάτω μέρος του σώματος και στον κορμό.

pilates-yoga2

Tο Pilates δεν δημιουργεί ογκώδεις μυς, αλλά ωραίους, μακριούς και λεπτούς μυς. Η δημιουργία μυϊκής μάζας είναι ευεργετική για πολλούς λόγους. Πρώτον, οι μυς καίνε περισσότερες θερμίδες όταν ο οργανισμός ξεκουράζεται καθώς οι μυς χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από λίπος. Δεύτερον, εάν επιθυμείτε να χάσετε βάρος, μόλις φύγει το λίπος, πρέπει να μείνει η μυϊκή μάζα προκειμένου να είναι καλαίσθητο και αρμονικό το αποτέλεσμα. Τέλος, η δημιουργία μυϊκής μάζας από μόνη της καίει θερμίδες.

Άρα λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι η δημιουργία μυών σας βοηθάει να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να σας δώσει μια πιο ελκυστική όψη όταν χάσετε το λίπος.

Ποια η διαφορά μεταξύ Pilates και Yoga;

Όπως βλέπετε και πιο πάνω και οι δύο τεχνικές βοηθούν να αποκτήσουμε δυνατότερο, σφιχτότερο, ελαστικότερο και πιο υγιές σώμα. Άπλα θεωρώ το τι θα ακολουθήσει ο καθένας έγκειται στο τι του ταιριάζει.

Η Γιόγκα έχει εστιάζει περισσότερο σε αναπνευστικές ασκήσεις ώστε να διευρύνει το σώμα μέσα και έξω. Αποκτάς συντομότερα καλύτερη φυσική κατάσταση διότι έχει πιο δυναμικό πρόγραμμα.

Η μέθοδος Πιλάτες είναι ένα πρόγραμμα πιο στατικό το οποίο γυμνάζει εξίσου όλο το σώμα αλλά απαιτείται λιγότερη προσπάθεια.

Σίγουρα και οι δύο μέθοδοι εκγύμνασης έχουν κάτι πολύ κοινό, το δεσμό νου, σώματος και αναπνοής αυτό το τρίπτυχο μας φέρνει άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα.

Yogalates

Συνδυάστε την ηρεμία της Yoga με την δυναμική του Pilates. Μέσα από τεντώματα και δουλειά στην σπονδυλική στήλη, τον πιο βασικό άξονα του ανθρώπινου σώματος και την μοναδική τεχνική του Pilates για να έχετε επίπεδη κοιλιά, δημιουργήσαμε αυτό το μάθημα.

Τα οφέλη που η μέθοδος προσφέρει σε άνδρες και γυναίκες όταν ασκούνται δύο φορές την εβδομάδα είναι, μεταξύ άλλων, η τόνωση και η διάταση όλων των μυϊκών ομάδων, η καταπολέμηση της οστεοπόρωσης και των πόνων της μέσης, η τόνωση των νεφρών και η ενεργοποίηση του θυρεοειδούς, η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και η αποκατάσταση της σωστής στάσης του σώματος.

Τα όργανα του Pilates (mini ball, medicine ball, βαράκια και magic circle), θα συνδιαστούν τώρα με τις συγκεκριμένες στάσεις- asanas της Yoga, σε ένα πρόγραμμα που θα σας εντυπωσιάσει.

Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη σωστή στάση του σώματος, επιδιώκοντας να ανοίξουμε το θώρακα και να μακρύνουμε τον κορμό. Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε άκαμπτους μύες αλλά να δυναμώσουμε τους μύες του σώματος μας ελαστικά, για να είναι παραγωγικοί.

Πηγή:  yogabalance.gr

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας