Έχετε φτάσει στο σημείο να νιώθετε ότι, όσο κι αν κοιμηθείτε ή ξεκουραστείτε, παραμένετε μονίμως κουρασμένοι; Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποφέρετε από πνευματική κόπωση.

 

Ηπνευματική ή ψυχική κόπωση είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική πνευματική – νοητική δραστηριότητα. Ο καταιγισμός σκέψεων, η υπερδιέγερση και η συνεχής πνευματική εγρήγορση δεν σας εγκαταλείπουν ούτε δευτερόλεπτο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να φτάσετε αργά ή γρήγορα στην εξάντληση. Πρόκειται ουσιαστικά για την κατάσταση που πηγάζει από την υπέρμετρη χρήση του νου και τελικά εκδηλώνεται με σωματικά συμπτώματα.

Αυτό δηλαδή που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η πνευματική κόπωση έχει ως επί το πλείστον τα ίδια συμπτώματα με την σωματική κούραση. Μπορεί να σας κάνει να νιώθετε το ίδιο εξαντλημένοι με το να έχετε κάνει μια έντονη προπόνηση ή να έχετε τρέξει χιλιόμετρα.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ότι το σώμα μας «απαντά» με τον ίδιο τρόπο στις δραστηριότητες που του «αναθέτει» ο εγκέφαλος, είτε αυτές σχετίζονται με πνευματική είτε με σωματική άσκηση.

Η καρδιά μας χτυπά έντονα και ο οργανισμός μας παράγει αδρεναλίνη είτε τρέχουμε γρήγορα, είτε έχουμε άγχος για ένα ζήτημα. Παράλληλα, ο εγκέφαλος καταναλώνει δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των αποθεμάτων ενέργειας του οργανισμού, σε σχέση με τους μύες. Για την ακρίβεια οι μυες μας δεν απαιτούν πολύ οξυγόνο σε κανονικές συνθήκες, αλλά μόνο όταν αθλούμαστε. Αντίθετα, ο εγκέφαλος καταναλώνει πολλή ενέργεια.

Μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την πνευματική κόπωση είναι οι ακόλουθοι:
Βάλτε προτεραιότητες

Πιάστε μολύβι και χαρτί και καταγράψτε όλα όσα κάνετε μέσα σε ένα 24ωρο. Σημειώστε ποια είναι υποχρεωτικά και ποια όχι, πόσο χρόνο σας παίρνουν, ποια θέλετε στην πραγματικότητα να κάνετε από αυτά. Η λίστα των προτεραιοτήτων σας θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας.

Ξεχωρίστε τα πρέπει από τα θέλω

Η απόσταση ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να κάνουμε και σε αυτά που θέλουμε στην πραγματικότητα να ασχοληθούμε είναι συνήθως πολύ μεγάλη. Και κάπου εκεί ελλοχεύει η πνευματική κόπωση. Γιατί αν ασχολείστε μόνο με την δουλειά και όχι με κάτι που σας ενδιαφέρει πραγματικά, η πίεση μέσα σας αυξάνεται μέχρι που φτάνει να εκδηλωθεί σε εξάντληση. Το δίχως άλλο η ζυγαριά δεν γίνεται να είναι πάντα σε ισορροπία. Αυτό όμως που χρειάζεται να προσέχετε είναι να μην γέρνει για πολύ διάστημα και με μεγάλο βάρος από την μία μόνο πλευρά. Για το δικό σας καλό δηλαδή, εξισορροπήστε την κατάσταση.

Βρεθείτε με φίλους

Το λέμε συχνά αλλά πολλές φορές αφηνόμαστε να το ξεχάσουμε. Οι φίλοι είναι το καλύτερο αγχολυτικό. Μια βόλτα με την παρέα σας θα σας βοηθήσει να αλλάξετε αυτόματα παραστάσεις από ότι σας πιέζει ασφυκτικά. Μια καλή κουβέντα θα ξεκουράσει το μυαλό σας και θα σας ταξιδέψει μακριά από όλα όσα το βασανίζουν ανεπίλυτα ολόκληρο το 24ωρο. Όλοι βαθιά μέσα μας ξέρουμε ότι η αποφόρτιση και η εγγύτητα με τους δικούς μας ανθρώπους, έχει μαγικά αποτελέσματα στο αίσθημα της κόπωσης.

Φάτε σωστά, ασκηθείτε τακτικά, κοιμηθείτε καλά

Το τρίπτυχο της πρόληψης και αντιμετώπισης της πνευματικής κόπωσης είναι το εξής ένα. Για να βγει το 24ωρο χωρίς προβλήματα χρειαζόμαστε τροφές με στοιχεία απαραίτητα για την σκέψη, την αντοχή και την πείνα μας. Ως εκ τούτου τα junk food και η ζάχαρη θα πρέπει να απουσιάζουν από το καθημερινό διαιτολόγιο μας. Αντίστοιχα η άσκηση, είτε αποφασίσουμε να τρέχουμε ή να κάνουμε γιόγκα βοηθά τον μεταβολισμό, τη διάθεσή μας και το ανοσοποιητικό σύστημα μας. Τέλος ο ύπνος και η σημασία του είναι αυταπόδεικτη, αφού πρόκειται για μια κατάσταση πραγματικής και ουσιαστικής ξεκούρασης για το σώμα και το μυαλό μας.

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο [email protected]
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το δικό οσυ Βίωμα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας