Podcast | Το Αρχέτυπο της γυναικείας ψυχής | “Όμορφη Ζωή”

0
389

Στην εκπομπή “Όμορφη Ζωή” εμβαθύνουμε στον μελαγχολικό κόσμο της Γυναίκας. Σε μια φιλοσοφία και μια στάση ζωής και νοήματος. Ένα εσωτερικό ψυχοθεραπευτικό ταξίδι μέσα από μουσική, ποίηση, μύθους, σύμβολα,  φιλοσοφία και σύγχρονη Ψυχολογία.

 

h φθίνουσα γυναικεία ζωτικότητα μπορεί να αποκατασταθεί εάν η «αρχαιολογική σκαπάνη του πνεύματος» ανασκάψει ενδελεχώς τα ερείπια του γυναικείου εσωτερικού κόσμου. Έτσι μπορούμε να αποκαταστήσουμε τους τρόπους της φυσικής ενστικτώδους Ψυχής και, μέσω της προσωποποίησής της στο αρχέτυπο της Άγριας Γυναίκας, να διακρίνουμε τους τρόπους και τα μέσα της βαθύτερης γυναικείας φύσης. Η σύγχρονη γυναίκα ζει σε σύγχυση: Είναι μονίμως απασχολημένη. Την πιέζουν να είναι τα πάντα για τους πάντες. Η αρχαία γνώση έχει χαθεί.

Στη γενιά μου, οι γονείς που κακομεταχειρίζονταν τα παιδιά τους θεωρούνταν απλώς «αυστηροί», το κατασπαραγμένο πνεύμα των γυναικών που τις είχαν φριχτά εκμεταλλευτεί αναφερόταν ως «νευρικός κλονισμός», οι κοπέλες και οι γυναίκες με τον σφιχτό κορσέ, με τον στενό χαλινό, με το σφιχτό φίμωτρο ήταν «καλά κορίτσια», και οι άλλες, όσες κατάφερναν να βγάλουν μία ή δύο φορές στη ζωή τους τον χαλινό, ήταν «κακά κορίτσια»

Η γυναικεία ψυχή δεν πρέπει να διαπλάθεται με στόχο να αποκτήσει όσα χαρακτηριστικά ορίζονται ως αποδεκτά από μια κουλτούρα χωρίς επίγνωση, ούτε να καθηλώνεται σε διανοητικά σχήματα που ασπάζονται όσοι δηλώνουν αποκλειστικοί εκπρόσωποι της συνείδησης. Όχι. Γιατί έτσι εκατομμύρια γυναίκες προικισμένες από τη φύση τους με εξαιρετικές δυνάμεις αποκλείστηκαν κι εκδιώχθηκαν από την ίδια τους την κουλτούρα. Αντίθετα, στόχος πρέπει να είναι η επανάκτηση και η ενίσχυση των ωραίων, φυσικών μορφών της γυναικείας ψυχής.

Σοβεί εντός όλων μας ο νόστος για το άγριο· ελάχιστα είναι τα αντίδοτά του που έχει καταφέρει να μας επιβάλει ο πολιτισμός. Μάθαμε να νιώθουμε ντροπή γι’ αυτή την πονετική λαχτάρα, αφήναμε τα μαλλιά μας μακριά για να κρύβουμε το συναίσθημά μας. Αλλά η σκιά της Άγριας Γυναίκας μάς ακολουθεί, παραμονεύει μέρα νύχτα, πάντα. Όπου κι αν είμαστε, η σκιά που καλπάζει πίσω μας είναι τετράποδη, αυτό είναι σίγουρο.

Clarissa Pinkola Estés, PhD
Τσεγιέν, Ουαϊόμινγκ

Καλή ακρόαση!

Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή εδώ
ή πατώντας παρακάτω το Play button.

Ακουλουθήστε μας στο Instagram! Μπορείτε να μας στέλνετε τις ερωτήσεις και τις προτάσεις σας στο @radioshow_omorfizoi

Ραδιοφωνικοί παραγωγοί:

Κατερίνα Γαστεράτου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, ειδικευμένη στην Δραματοθεραπεία και Ειδική Παιδαγωγός (Μsc).

Κατερίνα Χαμπέζου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας – Promotional Marketing στον ενημερωτικό ιστότοπο Όμορφη ζωή και Graphic Designer.

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας