Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου δεν βοηθά ένα παιδί μόνο να τελειοποιήσει το «αυτί» του. Το βοηθά επίσης να ενισχύσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή του πορεία.

 

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να μάθει το παιδί σας ένα μουσικό όργανο;

Γιατί είναι σημαντικό να μάθει το παιδί ένα μουσικό όργανο;

Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική, παρουσιάζουν βελτιώσεις ακόμη και στις μαθηματικές τους ικανότητες. Αυτό συμβαίνει διότι μαθαίνουν από μικρή ηλικία μια σειρά από δεδομένα και εικόνες, όπως το πεντάγραμμο. Επιπλέον διαβάζουν με κώδικες, όπως οι νότες, αλλά και εξετάζουν προβλήματα σε διαφορετικό επίπεδο, όπως οι μουσικές συνθέσεις. Συγκεκριμένα:

1) Η μουσική και τα μαθηματικά είναι αλληλένδετα. Όταν ένα παιδί είναι σε θέση να κατανοεί τον παλμό, τον ρυθμό και τις κλίμακες, μαθαίνει παράλληλα πώς να διαιρέσει και να δημιουργήσει κλάσματα.

2) Καθώς το παιδί θα μεγαλώνει, παράλληλα με την εκμάθηση του μουσικού οργάνου αρχίζει και να τραγουδά. Εκπαιδεύει κατά αυτόν τον τρόπο την βραχυπρόθεσμη μνήμη του και, τελικά, τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Αυτό αποτελεί συνεπώς μια άριστη μέθοδο που μπορεί αργότερα να εφαρμοστεί και σε άλλες δεξιότητες μνήμης.

3) Τα μικρά παιδιά εισάγονται σταδιακά στις βασικές αρχές της φυσικής. Όπως σταδιακά θα μάθουν, ο ήχος είναι δόνηση που μεταδίδεται με τη μορφή κυμάτων και έτσι τελικά φτάνει στα αυτιά μας.

4) Μαθαίνοντας διαφορετικά μουσικά όργανα, τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν τον ρόλο που παίζει η μουσική σε άλλους πολιτισμούς. Για παράδειγμα, τα τύμπανα μπορούν να εισάγουν τα παιδιά στην κουλτούρα χωρών όπως η Κούβα ή η Αργεντινή. Όργανα, όπως το βιολί και το πιάνο, που έχουν ένα ευρύ ρεπερτόριο, συμπεριλαμβανομένης της κλασικής και της τζαζ μπορούν να διδάξουν πολλά για τον αμερικανικό Νότο. Η εξοικείωση λοιπόν με άλλους πολιτισμούς σε νεαρή ηλικία, ενισχύει την ευρύτητα του πνεύματός τους. Τα μαθαίνει τον κόσμο ολόκληρο μέσα από τις μουσικές παραδόσεις.

Πότε να ξεκινήσει και τι είδους όργανο;
  • Η ηλικία των 3 περίπου ετών θεωρείται κατάλληλη για να ξεκινήσει ένα παιδί να μαθαίνει έγχορδα μουσικά όργανα.
  • Η εκμάθηση βιολοντσέλου συνίσταται από τα 4 με 5 έτη και άνω. Για το μπάσο, το οποίο απαιτεί περισσότερη σωματική δύναμη, θεωρητικά το παιδί θα πρέπει να έχει φτάσει στην ηλικία των 11 ετών.
  • Τα πνευστά όργανα είναι μια καλή βάση για να μάθουν να «διαβάζουν» μουσική. Συνιστώνται ωστόσο σε παιδιά από 7 ή 8 ετών και άνω.

Πηγή: shape.gr

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το δικό οσυ Βίωμα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας