Τα χημικά προϊόντα καθαρισμού συνδέονται με καθυστέρηση στην ομιλία των παιδιών.

 

Τα μικρά παιδιά από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, των οποίων οι μητέρες χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα καθαρισμού έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καθυστέρηση στην ομιλία και στη γνωστική ανάπτυξη τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Pediatrics.

Τα ευρήματα παρέμειναν τα ίδια ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως η εκπαίδευση και το εισόδημα των μητέρων, που συνδέονται επίσης με τη γλώσσα και τις γνωστικές δεξιότητες των παιδιών τους.

Η νέα μελέτη παρέχει επιπλέον αποδείξεις για την ανάγκη οι παιδίατροι και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης να συμβουλεύουν τους γονείς των μικρών παιδιών για τον περιορισμό στη χρήση τοξικών χημικών καθαριστικών, δήλωσε ο Dr. Hui Jiang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητής συνεργάτης στο πανεπιστήμιο Ohio State University.

«Διαπιστώσαμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό μητέρων με μικρά παιδιά εκθέτουν συχνά τα παιδιά τους σε χημικά καθαριστικά, πιθανότατα επειδή δεν γνωρίζουν ότι τέτοια υλικά μπορεί να είναι βλαβερά για την υγεία», δήλωσε ο Jiang, ο οποίος απασχολείται επίσης στο κέντρο Crane Center της πολιτείας του Οχάιο για την Έρευνα και την Πολιτική για τις Μικρές Ηλικίες.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα 190 οικογενειών που ήταν εγγεγραμμένες στο ερευνητικό πρόγραμμα Kids in Columbus Study, του κέντρου Crane Center που παρακολουθεί τα παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα στην πόλη Κολόμπους για τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του…

Στην αρχή της μελέτης, οι μητέρες ανέφεραν τη χρήση χημικών καθαριστικών όπως καθαριστικά δαπέδου και τουαλέτας και διαλύτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ερωτήθηκαν ξανά όταν το παιδί τους ήταν 14 έως 23 μηνών. Οι μητέρες τότε ανέφεραν επίσης πως είχαν μούχλα στα σπίτια τους, πως χρησιμοποιούσαν φυτοφάρμακα και άλλες πηγές μόλυνσης της γειτονιάς τους.

Η ανάπτυξη της ομιλίας των παιδιών εκτιμήθηκε όταν ήταν μεταξύ 14 και 23 μηνών και στη συνέχεια και πάλι όταν ήταν 20 με 25 μηνών. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα τυποποιημένο τεστ που μετρά την κατανόηση της γλώσσας και την έκφραση της από τα παιδιά. Για παράδειγμα, αναγνώριση των αντικειμένων και των ανθρώπων, ακολουθώντας οδηγίες και κατονομάζοντας αντικείμενα και εικόνες.

Τα ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι η μόλυνση στη γειτονιά, η μούχλα στο σπίτι και η χρήση φυτοφαρμάκων δεν συνδέεται με τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν στην ομιλία των παιδιών. Όμως, όσο περισσότερα χημικά καθαριστικά παραδέχονταν οι μητέρες ότι χρησιμοποιούσαν τακτικά μετά τη γέννα, τόσο χαμηλότερες ήταν οι επιδόσεις των παιδιών στην εκμάθηση της γλώσσας και τις γνωστικές του λειτουργίες μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ της χρήσης χημικών καθαριστικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των αποτελεσμάτων που παρατηρήθηκαν στα παιδιά, πιθανότατα γιατί οι μητέρες που ερωτήθηκαν σχετικά απάντησαν ότι χρησιμοποιούσαν λιγότερα χημικά καθαριστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες αναφέρθηκε από το 20% των μητέρων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αλλά αυξήθηκε στο 30% όταν τα παιδιά τους ήταν ηλικίας  μεταξύ 1 και 2 ετών. Οι μητέρες ανέφεραν επίσης ότι χρησιμοποιούν γενικότερα περισσότερα οικιακά χημικά προϊόντα μετά τον τοκετό.

«Οι περισσότερες μητέρες φαίνεται ότι ξέρουν πως πρέπει να περιορίζουν την έκθεση τους σε τοξικές χημικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο μόλις γεννηθεί το παιδί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πλέον κανενα πρόβλημα», σχολιάζει ο Jiang.

Η έρευνα όμως έχει δείξει ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ανάπτυξη του, συμπληρώνει η δρ. Laura Justice, συν-συγγραφέας της μελέτης αυτής και καθηγήτρια εκπαιδευτικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Ohio State.

«Όταν τα παιδιά γίνουν 2 χρονών περίπου, φτάνουν το απόγειο της εγκεφαλικής τους ανάπτυξης», υπογραμμίζει η Justice, που είναι επίσης διευθύντρια το κέντρου The Crane Center. «Εάν η χρήση τοξικών χημικών ουσιών παρέμβει στην ανάπτυξη τους, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην εκμάθηση της γλώσσας και στη γνωστική ανάπτυξη».

Ενώ πολλές μητέρες χρησιμοποιούν χημικά καθαριστικά και άλλες τοξικές ουσίες όταν τα παιδιά τους είναι μικρά, οι μητέρες με χαμηλό εισόδημα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις, σύμφωνα με τον Jiang. Για παράδειγμα, συχνά ζουν σε μικρότερα διαμερίσματα όπου είναι δυσκολότερο  να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από τα χημικά, ιδιαίτερα όταν καθαρίζουν το σπίτι.

Όπως σημειώνει ο Jiang η έρευνα αυτή απλά εξέτασε τη σχέση μεταξύ της χρήσης των τοξικών ουσιών από τις μητέρες και της μετέπειτα παιδικής ανάπτυξης και κατά συνέπεια δεν αποδεικνύει ότι η χημική χρήση ευθύνεται για τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις που καταγράφηκαν.

«Μελλοντικές μελέτες είναι απαραίτητες για να εξεταστούν προσεκτικά οι μηχανισμοί μέσω των οποίων τα χημικά καθαριστικά που χρησιμοποιούνται στο σπίτι μπορεί να διαταράξουν την αρχική ανάπτυξη της ομιλίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι παιδίατροι θα πρέπει να υπογραμμίζουν σε όλες τις μητέρες ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι η μόνη χρονική περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να ανησυχούν για τη χρήση χημικών», τονίζει η Justice.

«Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν τη λεπτότητα της ανάπτυξης του εγκεφάλου τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού και την ευαισθησία τους απέναντι στις χημικές ουσίες», κατέληξε η ίδια.

Πηγή: psychcentral.com

Διαβάστε ακόμη:

DIY | Φτιάξτε οικολογικά καθαριστικά για όλο το σπίτι
Καθαρίστε το σπίτι σας φθηνά και οικολογικά!
5 συμβουλές για ένα σπίτι λιγότερο τοξικό
Καθαρίζουμε με υλικά από τη φύση
DIY | 5 φυσικά αποσμητικά χώρου για να μοσχοβολάει το σπίτι σας!

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας