Ποια μουσική βοηθάει τη γλωσσολογική ανάπτυξη του παιδιού

0
159

Του Μιχάλη Θερμόπουλου

Μελέτη δείχνει ότι το να ακούν μια μουσική με “ρυθμό βαλς” (μια δύσκολη μορφή ρυθμού για να γίνει κατανοητή από τα βρέφη) και χτυπώντας ρυθμικά με τους γονείς τους πάνω στη μελωδία, βελτιώνει την επεξεργαστική ικανότητά τους με τους ήχους καθώς και την ικανότητά τους στην ομιλία.

Ωστόσο, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ είπαν ότι δεν είναι σαφές για πόσο διάστημα αυτή η επίδραση της μουσικής μπορεί να διαρκέσει ή πόση ακριβώς πρέπει να είναι η έκθεση του παιδιού στη μουσική, προκειμένου να βελτιώσει την ακουστική και ομιλητική του ικανότητα.

Προηγούμενη έρευνα, γνωστή ευρέως ως «φαινόμενο Μότσαρτ» σχετικά με το πώς η μουσική στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μικρών παιδιών, είχε ανάμεικτα αποτελέσματα. Οι διαφορές αποδόθηκαν, εν μέρει, στο σχεδιασμό εκείνων των μελετών, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς της νέας έρευνας.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 39 μωρά ηλικία 9 μηνών. Δεκαεννέα από τα μωρά αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Αυτά τα παιδιά έπαιξαν με τα παιχνίδια τους κατά τη διάρκεια των δώδεκα 15λεπτων συνεδριών μέσα σε ένα μήνα, όπου τα υπόλοιπα 20 μωρά άκουγαν μουσική, ενώ ταυτόχρονα ένας ερευνητής τα ακουμπούσε με παλμούς στο ρυθμό της μουσικής. Όλα τα τραγούδια ήταν σε τριπλό μέτρο, όπως το βαλς, το οποίο οι ερευνητές επέλεξαν επειδή είναι σχετικά δύσκολο για τα μωρά να το μάθουν.

Μια εβδομάδα μετά τη λήξη των 12 συνεδριών, τα μωρά υποβλήθηκαν σε τομογραφίες του εγκεφάλου τους. “Ενώ κάθονταν στο σαρωτή εγκεφάλου, άκουγαν μια σειρά από ήχους μουσικής και λόγου, με τον καθένα να παίζεται σε ένα ρυθμό που κατά στιγμές διακοπτόταν. Οι εγκέφαλοι των μωρών θα έδειχναν μια συγκεκριμένη “αντίδραση” κάθε φορά που θα μπορούσαν να “ανιχνεύσουν” αυτή τη διακοπή στο ρυθμό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των μωρών που εκτέθηκαν στο άκουσμα της μουσικής στο πείραμα ήταν σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν στις διαταραχές στην ομιλία και το ρυθμό της μουσικής, σε σύγκριση με τα μωρά της ομάδας ελέγχου.

Τα ευρήματα αυτά διευρύνουν την κατανόησή μας για το πώς τα βρέφη μαθαίνουν τους ήχους της ομιλίας και ρίχνουν φως σχετικά με το πώς ο εγκέφαλος μπορεί να επεξεργάζεται τη μουσική και τους ήχους της ομιλίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

http://www.upi.com

Πηγή: iatropedia.gr

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας